סגור

אוטובוסים נבלמו, מתפללים צעדו - וכביש 1 נחסם לשלוש שעות

המשטרה מנעה ממתפללים ערבים להגיע באוטובוסים לבירה. הם ירדו באזור מחלף חמד לכביש, שנחסם לשני הכיוונים: "נקריב את חיינו לאל-אקצא". המשטרה: "נמנע הגעת מפרי סדר". הכביש נפתח לאחר 3 שעות, במקביל שיבושי תנועה בכביש 443. נתניהו קיים הערכת מצב: "פועלים באחריות, נבטיח חוק וסדר". הפגנות רבות בערים ערביות


עורק התנועה הראשי לבירה נחסם כמעט לשלוש שעות, בעקבות בלימת מתפללים ערבים-ישראלים שהתכוונו להגיע להר הבית: כמעט יממה אחרי המהומות בהר הבית ובשייח' ג'ראח, נראה כי ישראל מנסה למנוע בכל דרך אפשרית התלקחות נוספת. המשטרה בלמה אוטובוסים שבהם היו מתפללים שהיו בדרכם למסגד אל-אקצא, הן בכביש 1 והן בכביש 443, ומנעה מהם להמשיך בנסיעתם.
מתפללים רבים ירדו מהאוטובוסים בכביש 1 והחלו לצעוד בכביש הראשי, תוך שהם צועקים "נקריב את חיינו למען אל-אקצא". בעקבות זאת נחסם לתנועה כביש 1 לשני הכיוונים באזור מחלף חמד למשך כשלוש שעות. במשטרה אמרו כי עשרות מפרי סדר תקפו את השוטרים, שהשתמשו באמצעים כדי לאפשר את פתיחת הכביש.
עקב החסימה הממושכת מאוד, השוטרים הפנו נוסעים בכביש 1 לכביש 3 (ממחלף לטרון לכיוון מזרח), לכביש 38 (משער הגיא למזרח) ולכביש 431 (ממחלף ענבה למזרח). במקביל, גם בכביש 443 נבלמו אוטובוסים, ומתפללים החלו לצעוד על הכביש - ובמקום שיבושי תנועה. הערב אמור להתקיים באצטדיון טדי בירושלים המשחק הרגיש בין בית"ר ירושלים לבני סכנין, שאמרה כי היא מובלת על ידי אופנוע משטרתי בכביש 443, ומאמינה כי תגיע בזמן לשעת הפתיחה.

4 צפייה בגלריה
חסימה חסימות כביש 1 המשטרה עצרה אוטובוסים של ערבים מ לעלות ל ירושלים מחלף חמד
חסימה חסימות כביש 1 המשטרה עצרה אוטובוסים של ערבים מ לעלות ל ירושלים מחלף חמד
חסימת כביש 1
(צילום: נתיבי ישראל )

כשעה לאחר בלימת האוטובוסים ותחילת חסימת עורק התנועה הראשי לירושלים, פרסמה המשטרה לראשונה הודעה - שבה ניסתה להסביר מדוע מנעה ממתפללים להגיע לבירה, בניגוד למשל להילולה במירון - שם הסבירו כי לא ניתן למנוע התערבות באירוע דתי.
"המשטרה הגעת נוסעים שבכוונתם לקחת חלק בהפרות הסדר האלימות בירושלים", הסבירו. "רק לאחר שעולה החשד כי בכוונת מי מיושבי האוטובוס לקחת חלק בהפרות הסדר האלימות, ולאחר שהחשד אומת, יתבקשו אותם נוסעים לרדת מהאוטובוס ולשוב על עקבותיהם. לאחר הורדת הנוסעים שבכוונתם לקחת חלק בהפגנות, יתאפשר לאוטובוס להמשיך בנסיעתו. המשטרה מכבדת את כל הדתות ותמשיך לאפשר את חופש הפולחן. עם זאת, לא נאפשר הגעת מפגינים לירושלים לצורך השתתפות בהפרות סדר אלימות".
בעקבות המהומות ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערכת מצב ואמר כי "אנחנו פועלים באחריות כדי להבטיח חוק וסדר בירושלים תוך שמירה על חופש הפולחן". בהערכת המצב השתתפו שר הביטחון בני גנץ, השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי, המפכ"ל רנ"צ יעקב שבתאי, ראש השב”כ נדב ארגמן, ראש המל"ל מאיר בן שבת, מתאם פעולות הממשלה בשטחים רסאן עליאן, ובכירים נוספים. נתניהו עצמו נמצא בקריה, ומקבל עדכונים שוטפים.
בינתיים, נשמעו קולות רבים מקרב האוכלוסייה הערבית שמתחו ביקורת חריפה על כוחות הביטחון: "ההתנהגות שלהם הייתה חמורה. הם פגעו במתפללים בגלל אדם אחד שזרק לעברם חפץ כלשהו". את הטענה הזו חיזקו תושבים נוספים ממזרח ירושלים שאמרו כי "העימותים פרצו בגלל אדם אחד שלא הצליחו להגיע אליו". מתפלל אחר הזהיר: "כל עוד המשטרה מתנהגת באלימות - מספר העולים למסגד יהיה פי מאה. השוטרים צריכים להבין: אם הם ימשיכו בהתנהגותם הנוכחית - הכול יתפוצץ. יהיו כאן שהידים".


4 צפייה בגלריה
התפרעויות מהומות עימותים משטרה פלסטינים רמדאן הר הבית מסגד אל אקצא ירושלים
התפרעויות מהומות עימותים משטרה פלסטינים רמדאן הר הבית מסגד אל אקצא ירושלים
ההתפרעויות בירושלים
(צילום: רויטרס)


בתוך כך, ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל, שבראשה עומד ח"כ לשעבר מוחמד בראכה, קראה לקיים היום (שבת) הפגנות בכל הארץ לשם הזדהות עם המתפללים. בנוסף, דרשו בוועדת המעקב שמתפללים יגיעו למסגד אל-אקצא ולשייח ג'ראח כדי לקחת חלק במאבק - אך אלו כאמור נחסמו בדרך לירושלים.
הפגנות התקיימו אחר הצהריים בעשרות מוקדים, בין היתר במג'ד אל כרום, בקה אל גרבייה, אום אל פחם, נחף, רהט, טייבה, קלנסווה, כפר כנא, טמרה, שפרעם ויפו. בעקבות אחת ההפגנות נחסם לתנועה לשני הכיוונים למשך כשעה כביש 65 שבוואדי ערה מצומת מי עמי למגידו.

4 צפייה בגלריה
התפרעויות מהומות עימותים משטרה פלסטינים רמדאן הר הבית מסגד אל אקצא ירושלים 1
התפרעויות מהומות עימותים משטרה פלסטינים רמדאן הר הבית מסגד אל אקצא ירושלים 1
(צילום: רויטרס)


יו"ר ועדת המעקב העליונה מוחמד ברכה אמר: "מה שקורה בשייח ג'ראח הוא הרבה מעבר לסכסוך קנייני ונישול אנשים מבתיהם. מדובר בפשע מלחמה בשטח כבוש ובחלק מתכנית לייהד את השכונה ומהרעיון ההזוי להרוס את מסגד אל-אקצא". הלילה אמרו הפלסטינים כי כ-200 מתפללים - בהם תושבי הצפון והמשולש - נפצעו בעימותים וטופלו על-ידי הסהר האדום. אחד מהם, תושב טייבה, נפגע בעינו מכדור גומי ונותח.
עבד אל-רחמאן מסארווה, תושב ואדי ערה שהתפלל אתמול במסגד אל-אקצא, אמר: "הגעתי אתמול יחד עם בני משפחתי למסגד. במהלך התפילה התחלנו לשמוע קולות נפץ של רימונים. תוך שניות הם פגעו בנו וראינו שוטרים רבים שנכנסים ותוקפים. נאלצנו לעזוב את המקום ולחזור הביתה". מסארווה הוסיף כי "רק אחרי כמה שעות הבנתי שהעימותים פרצו בגלל מישהו שזרק דבר מה לעבר השוטרים. לא יכול להיות שכל משטרת ישראל תוקפץ למסגד שבו מתפללים עשרות אלפי בני אדם בגלל אדם אחד, שניים או אפילו שלושה. הם היו יכולים להשתמש באמצעים אחרים בלי לפגוע במתפללים".


פצוע נוסף, תושב צפון הארץ, הפנה גם הוא אצבע מאשימה כלפי המשטרה, שלדבריו "התנהגה בצורה אלימה וקשה והפכה את מסגד אל-אקצא לשדה קרב. הם חצו את כל הקווים האדומים והחליטו להעניש את כל המתפללים בגלל מעשה שהם לא מעורבים בו. אני בטוח שאם זה היה קורה במקום קדוש ליהודים היינו רואים התנהגות אחרת. ואולי לא היו עושים כלום". הוא ציין כי נפצע בידו בגלל רימון הלם שהושלך סמוך אליו. "שני ילדיי שהיו עמי החלו לבכות", הוסיף - ואמר כי צוות של הסהר האדום שהיה במקום טיפל בו. עם זאת, הוא טוען, "האלימות המשטרתית לא תרתיע אותי. אמשיך להגיע למסגד אל-אקצא. אלך להזדהות עם המתפללים".
אשרף אבו עלי, תושב קלנסווה, הוא משתתף קבוע בהפגנות מאז תחילת צום הרמדאן. לדבריו, הוא לא מוכן לחזור לביתו "עד שהכול יירגע. אני נמצא כל הזמן במאבק. אתמול המשטרה פגעה בגברים, נשים וילדים שלא עשו דבר. הביאו כוחות רבים נגד מתפללים. גם אני הותקפתי על-ידי שוטרים. אין יום שעובר בלי שסופגים פגיעה".
אלא שהדברים, כך נראה, לא מרתיעים את אבו עלי: "כל זה לא מחליש אותי. המעשים של השוטרים מחזקים אותי יותר. אמשיך להגיע, להפגין ולהביע הזדהות גם אם יהרגו אותי. המשטרה צריכה להבין שאנחנו עם חזק ומוכנים להקריב את חיינו למען מסגד אל-אקצא ותושבי שייח ג'ראח. הממשלה משחקת באש ועלולה לגרום לתגובות קשות יותר".
חאלד מחאמיד, תושב אום אל-פחם, תיאר את שראו עיניו אמש: "ראיתי שוטרים עבריינים שנכנסים לתוך מסגד אל-אקצא וזורקים רימוני הלם. הם ירו כדורי גומי בלי להתחשב בקשישים, בנשים ובילדים. מה עשינו שמתנהגים אלינו בכזו אלימות? זה מה שהמפכ"ל החדש יודע לעשות? אלימות נגד ערבים? שיתבייש". מחמאיד התייחס בדבריו לאלימות הגואה בחברה הערבית: "לא ראינו כוחות משטרה שנוקטים את אותם צעדים כשיש רצח. המשטרה לא מצליחה למגר את הפשיעה אצלנו. היא יודעת רק איך להכות מתפללים. לא מעבר".