סגור

דעה
הענק מתעורר: אתגר לכלכלות המפותחות

ארגון BRICS שאותו מובילות  רוסיה, סין, הודו וברזיל - וכולל גם את איראן, מצרים ומדינות נוספות - אחראי על 36% מהתוצר העולמי. והוא ממשיך לגדול, באופן שעשוי להציב חזית כלכלית ופוליטית חזקה מול הדומיננטיות של המדינות המפותחות

בשבוע שעבר התכנס ברוסיה ארגון BRICS, שבראשית דרכו כלל את ארבע המדינות המתפתחות הגדולות ביותר - ברזיל, רוסיה, הודו וסין - בהמשך הצטרפה דרום אפריקה וכיום חברות בו בנוסף איראן, מצרים, אתיופיה ואיחוד האמירויות.
מדובר למעשה בחבירה של מדינות עם ניגודי אינטרסים עמוקים מאד, אך הן ממצבות עצמן בתור גוש כלכלי המאתגר את העליונות המסורתית של כלכלות המערב. להתכנסות האמורה הצטרפו הפעם גם מדינות שאינן שייכות לקבוצה וגם מזכ"ל האו"ם נכח בה. מדינות מפתח נוספות, בהן סעודיה וארגנטינה הוזמנו להצטרף כחברות נוספות.
ימים יגידו אם הקבוצה תישאר מלוכדת, כיצד תתמודד עם משברים כלכליים וכיצד תיישב מחלוקות במצבי קיצון. כך למשל, במקרה של עליות חדות במחירי הנפט, איראן ורוסיה (שתי מדינות הנתונות לעיצומים כלכליים מתמשכים) עשויות לצאת נשכרות כיצואניות של הסחורה. ומנגד סין והודו, שתי השכנות שידעו סכסוכים לא קטנים בעבר, המייבאות נפט, יצאו מופסדות.
נתוני קרן המטבע הבינלאומית על המדינות החברות ב-BRICS מרתקים (קרן המטבע והבנק העולמי מקפידים להותיר על סדר היום את מצבם של המשקים המתעוררים והמתפתחים).
משקל התוצר המשותף של חברות הקבוצה מהתוצר העולמי עלה מ-30.5% לפני 10 שנים ל-35.8% אשתקד ו-36.4% השנה. יש לסייג ולזכור שחלק מהמדינות הן כלכלות ענק (סין והודו בראשן) וחלק קטנות בהרבה, וכן את העובדה שחלקן לא היו חברות הקבוצה לפני עשור ואף לא אשתקד.
נתון מעניין נוסף: שיעור הצמיחת בתוצר של המדינות החברות ב-BRICS עמד על לא פחות מ-59% משיעור הצמיחה בתוצר העולמי (3.3%+). לפי תחזית הקרן, בסיכום 2024 הוא יעמוד על 56% מצמיחת התוצר העולמי (3.2%).
התוצר הנומינאלי של חברות הקבוצה יעמוד השנה, לפי התחזית, על 28.4 טריליון דולר - מול 18.7 טריליון דולר בלבד לפני עשור. לשם השוואה, תוצר מדינות האיחוד האירופי כולו עמד ב-2023 על 18.5 טריליון דולר ולפי הקרן יגדל ל-19.4 טריליון דולר השנה. תוצר 7 הכלכלות הגדולות (G7) עמד על 47.3 טריליון דולר אשתקד ויגדל לפי התחזית ל-49.3 טריליון דולר השנה.
השורה התחתונה ברורה - הכוח הכלכלי של BRICS כבר גדול מאד, והוא בהחלט יכול לגדול עוד יותר.
המחלוקות עם מדינות המערב, הכלכלות המפותחות, מלכד את חברות הקבוצה ומחפה על הפערים בסדרי העדיפויות שלהן. המשך ההרחבות של ה-BRICS יכול לאתגר עוד יותר תהליכים כלכליים שנתונים כיום בקשיים, כמו הגלובליזציה, ניצול יתרונות יחסיים, חלוקת ושיתוף מידע ותהליכים מדיניים.
בהיעדר שיפור בסביבה הגלובאלית - כלכלית, מדינית ופוליטית – גוברת הסבירות לעלייה בכוחה של BRICS, כחזית חזקהשל המדינות החברות מול הדומיננטיות המסורתית של הכלכלות המפותחות. זו לא תהיה בהכרח בשורה חיובית לכלכלה העולמית.
רונן מנחם הוא כלכלן שווקים ראשי בנק מזרחי טפחות


לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.