סגור
סטודנטיות ב אוניברסיטת א-נג'אח שכם 25.7.2018
סטודנטיות באוניברסיטת א-נג'אח. זינוק במספר הסטודנטים מישראל שלומדים ברשות הפלסטינית שכם 25.7.2018 (צילום: REUTERS/Abed Omar Qusini)

כדי לצמצם את הלימודים בחו"ל: המל"ג החליטה על מכללה ערבית ראשונה בישראל

לפי ההחלטה של המועצה להשכלה גבוהה, המכללה האקדמית להוראה בסכנין תהפוך למכללה כללית שתקבל תקציבים מהמדינה. ביקורת מצד אנשי אקדמיה ערבים: "המהלך הזה רק ייצור גטאות"  

המועצה להשכלה גבוהה החליטה על פתיחת המכללה האקדמית הערבית הראשונה באמצעות הפיכת במכללת סכנין להוראה למכללה כללית בתקצוב ות"ת. העובדה שמכללה ערבית מוקמת דווקא בתקופת שלטונה של ממשלת הימין לאחר שנים רבות שהדבר מתעכב היא הפתעה גדולה. בהודעת המל"ג נאמר כי "מדובר בהחלטה משמעותית שצפויה לחזק את ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית ולהוביל לשיפור כלכלי וחברתי באזור הצפון.
במל"ג מעריכים שהמהלך יביא ל"הפחתה משמעותית" של היקף הסטודנטים הערבים הלומדים ברשות הפלסטינית או במוסדות בחו"ל, וכן יגדיל את מספר הסטודנטים ומסיימי תארים אקדמיים בעלי פוטנציאל תעסוקתי מעבר לתחום ההוראה, תוך שיפור המעמד החברתי והכלכלי של האוכלוסייה הערבית".
כפי שפורסם בכלכליסט, מספר הסטודנטים ערביי ישראל שלומדים במוסדות להשכלה גבוהה ברשות הפלסטינית עלה מ-620 ב-2010 ל-6,900 ב-2020.
"המקצועות אליהם מכווינה מל"ג את המכללה להתפתח הם בתחומים הנדרשים למשק הישראלי ולחברה הערבית כמו מקצועות ההייטק ומקצועות טיפוליים. זאת על חשבון ירידה במספר הסטודנטים לחינוך – תחום בו יש עודף הכשרה משמעותי בחברה הערבית", נכתב בהודעה.
המכללה האקדמית סכנין, שהוקמה ב-2001, מעניקה תואר ראשון למורים וגננות בגיל הרך, חינוך מיוחד חינוך יסודי וחינוך על יסודי עם התמחויות באנגלית מתמטיקה ומדעי המחשב וכן תואר שני בניהול מערכות חינוך, יעוץ חינוכי ולקויות למידה.
שר החינוך, המשמש כיו"ר המל"ג, יואב קיש אמר: "מדובר בבשורה של ממש שתביא לקידום ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית כולה ובה בעת תרחיב את היקף מגמת ההפחתה במספר הסטודנטים הערבים הלומדים ברשות הפלסטינית או במוסדות בחו"ל".
עם זאת, בחברה הערבית לא כולם מרוצים מההחלטה. איש אקדמיה ערבי בכיר תקף את הההחלטה בחריפות. "זה לא הישג בכלל. אם מישהו מסתכל עליך זה הישג - אז זה לא מה שהחברה הערבית שואפת אליו", אמר. לדבריו, בכירי האקדמיה הערבים התנגדו כל הזמן לפתיחת מוסד שילמד בערבית, משום שהשפה העברית היא החסם העיקרי להשתלבות בשוק העבודה הישראלי. "עכשיו ילמדו בערבית ואז יעבדו בחברה הערבית. זה רק ייצור גטאות. זו החלטה פוליטית לגמרי", אמר.