סגור
טילי יירוט צולם מאשקלון איראן מתקפה איראנית 14.4.24
יירוט מעל אשקלון של מתקפת הטילים האיראנית (צילום: REUTERS/Amir Cohen)

בית הנבחרים אישר סיוע של 26 מיליארד דולר: כמה באמת יגיע מזה לישראל?

בית הנבחרים אישר אתמול חבילת סיוע ענקית למלחמה בישראל, כאשר מתוך הסכום נקבל בפועל פחות מ-15 מיליארד דולר ו-9-10 מיליארד דולר יופנו לתכניות סיוע לתושבי עזה. הכסף שתקבל ישראל ישמש, בין היתר, להצטיידות במיירטים עבור כיפת ברזל וקלע דוד ולהמשך הפיתוח של חץ 4

בזמן ששר בכיר בממשלת ישראל צייץ נגד הפעולה המיוחסת לישראל באיראן והגדיר אותה "דרדל'ה" תוך סכנה לליבוי ההסלמה בין שתי המדינות, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הוכיח בסוף השבוע האחרון, ולא בפעם הראשונה, שאם יש מבוגר אחראי בכל הקשור לענייני המזרח התיכון אין לחפש אותו בירושלים אלא בחדר הסגלגל בוושינגטון.
אמש (שבת) בית הנבחרים האמריקאי אישר ברוב קולות את התוכנית שמקדם ביידן מזה כחצי שנה להעברת חבילת סיוע ביטחוני מיוחד לישראל, שנלחמת בימים אלה בלא פחות מ-7 חזיתות. בית הנבחרים אישר סיוע בהיקף עצום של 95 מיליארד דולר שרובם יופנו לאוקראינה, ששקועה עד צוואר במלחמה עם רוסיה מתחילת 2022. חלק מהסכום הגדול יופנה גם לטיוואן ועוד כ-26 מיליארד דולר יופנו למלחמה בישראל.
מתוך כלל הסיוע הנרחב שאישר בית הנבחרים הסכום שישראל תקבל הוא 14.6 מיליארד דולר וזאת בנוסף לסכום של 3.8 מיליארד דולר שישראל מקבלת ממילא מדי שנה מארה"ב מתוקף הסכם הסיוע הביטחוני שתוקפו עד 2028. כך, מדובר בהיקף הסיוע הגדול ביותר שישראל קיבלה אי פעם מארה"ב.
כ-9–10 מיליארד דולר יופנו לתוכניות סיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה וכ-2.5 מיליארד דולר עבור הכוחות שמחזיק צבא ארה"ב במזרח התיכון. כוחות אלה, של פיקוד המרכז של צבא ארה"ב (סנטקום) משתתפים במערכה הנוכחית ומגנים על ישראל תוך יירוט חלק מהטילים והכטב"מים שהמורדים החות'ים משגרים מתימן. הם לקחו גם חלק מרכזי במשימת יירוט מאות הטילים והכטב"מים שאיראן שיגרה לעבר ישראל בשבוע שעבר.
מתוך כספי הסיוע המיוחד לישראל כ-5.5 מיליארד דולר יופנו להאצת תהליכי הייצור וההצטיידות במיירטים של מערכות ההגנה "כיפת ברזל" ו"קלע דוד" של רפאל. מאז פרוץ המלחמה ישראל עשתה שימוש נרחב במיירטים של מערכות הגנה אלה ויש צורך בהגדלת המלאים שלהם לקראת תרחישי הסלמה נוספים באזור.
מדובר במיירטים המיוצרים בידי רפאל, שמחזיקה בתשתיות ייצור גם בארה"ב מתוקף שיתופי הפעולה שלה עם התעשיות הביטחוניות האמריקאיות. סכום זה אמור לכלול גם את האצת תוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה באמצעות לייזר רב-עצמה "מגן אור", גם היא של רפאל.
"מגן אור" אמורה להיות מערכת נשק פורצת דרך שמתוכננת ליירט רקטות קצרות טווח, עד 10 קילומטר, כמו גם פצצות מרגמה וכלי טייס בלתי מאוישים. על פי הערכות, היא אמורה להגיע לבשלות מבצעית במהלך השנה הקרובה. הכסף האמריקאי עשוי לאפשר לרפאל להקדים את לוחות הזמנים להגעה לבשלות מבצעית כזאת. עוד מיליארדי דולרים שנכללים בחבילת הסיוע המיוחד אמורים לשמש את מערכת הביטחון לרכש חימושים בתעשיות הביטחוניות בארץ ובארה"ב ולתמוך בהרחבת קווי הייצור בתעשיות.
בין המרוויחות מהסיוע המיוחד גם התעשייה האווירית, שמייצרת את טילי החץ 2 וחץ 3 ותייצר עוד כאלה, במסגרת הגדלת המלאים של צה"ל. להערכת גורמים ביטחוניים אפשר שכספי הסיוע יממנו גם את המשך הפיתוח של הדור הבא של טילים אלה, חץ 4 שאמור לענות על איומים עתידיים שיופנו נגד ישראל.
מרוויחה נוספת היא תומר, חברה ביטחונית ממשלתית שלרוב פועלת מתחת לרדאר התקשורתי אך פעילותה מהווה את הליבה של מערכות טילים ורקטות רבות שייוצרו בשנים הקרובות בקצב מוגבר.
"תומר" מייצרת את המנועים של טילי החץ של תע"א כמו גם את המנועים של טילים נוספים, בהם טילי ברק MX. המנועים של תומר משמשים גם את סדרת הרקטות המדויקות של אלביט מערכות שהטווחים שלהם נעים בין 40 ל-300 קילומטר. מתחילת המלחמה תומר קלטה לשורותיה כ-60 עובדים ובתקופה הקרובה תקלוט כ-60 נוספים בעקבות עיבוי מערכי הייצור שלה. רפאל, כפי שהכריז לא מכבר המנכ"ל שלה יואב תורג'מן, תקלוט השנה כ-2,000 עובדים חדשים.
עם אישורה בבית הנבחרים, התוכנית של ביידן אמורה לעלות בימים הקרובים לאישור הסנאט. במערכת הביטחון מייחלים לכסף המובטח, שכן תוכניותיה לשנים 2024 ו-2025 הכוללות הגדלה תקציבית ניכרת נשענות עליו. גורמים ביטחוניים אמרו לכלכליסט כי אלמלא סיוע זה, ישראל היתה נדרשת לממן את ההוצאה הביטחונית הכבירה ממקורותיה, וזאת על חשבון תקציבי שאר משרדי הממשלה.
לצד קידום חבילת הסיוע בבית הנבחרים, בסוף השבוע ארה"ב גם הטילה וטו על ההצעה להכרה במדינה פלסטינית במועצת הביטחון של האו"ם. מנגד, הממשל האמריקאי המשיך גם בימים האחרונים בסנקציות נגד גורמי ימין קיצוניים בישראל, בהם המייסד של ארגון להב"ה בנצי גופשטיין. מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן אמור להרחיב את הסנקציות האלה גם לגדוד נצח יהודה של צה"ל וזאת על רקע טענות לפגיעה מצדו בזכויות אדם של פלסטינים בשטחים. מדובר במהלך חריג וראשון מסוגו שמופנה כלפי יחידה צבאית ישראלית ומהווה תוצאה של התעלמות ממושכת מצד הממשלה בראשות בנימין נתניהו מפניות ארה"ב למתן הסברים אודות מהלכיהם של חיילים המשרתים בגדוד זה כלפי אזרחים פלסטינים.
צבר המהלכים מסוף השבוע האחרון בארה"ב ביחס לישראל משקף את המחויבות של הנשיא האמריקאי ביידן לביטחון ישראל, ומאידך את התסכול האמריקאי על אזלת ידן של רשויות המדינה בטיפולן בגורמי הימין הקיצוניים בשטחים. בשיחה עם "כלכליסט" אמר ד"ר שי הר-צבי שעומד בראש תחום הזירה הבינלאומית והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן כי "מהלכי הממשל מלמדים על חששו הכבד מתרחיש של הסלמה ביהודה ושומרון, שיגלגל כדור שלג שיוביל להתפרצות אלימה בלתי נשלטת עד לכדי פגיעה בירדן, שאיראן מנסה כל העת לערער את היציבות בה".