בעקבות ההתייקרות: 80 אלף משפחות ויתרו על צהרונים
בעקבות ההתייקרות: 80 אלף משפחות ויתרו על צהרונים
על רקע תוספות הענק למוסדות חרדיים, משרד החינוך קיצץ רבע מיליארד שקל דווקא מהצהרונים וייקר אותם מאוד. מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע שהתוצאה הקשה היא שיותר מחמישית המשפחות ויתרו על הצהרונים בייחוד ביישובים חלשים
80 אלף משפחות, שהן 21% מהמשפחות שרשמו את ילדיהן לצהרונים השנה, ויתרו עליהם כנראה בשל עליית המחירים. ביישובים המשתייכים לאשכולות הסוציו אקונומיים הנמוכים ויתרו 31%, כמעט שליש מהמשפחות, על הצהרונים. כך עולה מנתונים שמסר מרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ) לוועדת החינוך. בממ"מ מציינים שעשרות רשויות, רובן חלשות, עוד לא העבירו נתונים, כך שסביר שהמצב גרוע עוד יותר. משמעות הנתונים היא פגיעה קשה ביכולת של ההורים לעבודה במשרה מלאה.
צהרוני ניצנים מתקיימים מגן טרום-טרום חובה עד כיתה ב' (גילאים 3-8) באשכולות החברתיים-כלכליים 1-5, כלומר מעמד נמוך ומעמד בינוני נמוך. באשכולות הגבוהים יותר 6-10 הם מתקיימים רק בכיתות א-ב. משרד החינוך ייקר בספטמבר את מחירי הצהרונים ב-800 עד 1,300 שקל לשנה. באשכולות הנמוכים ביותר 1-3 (אופקים, בית שמש, צפת ועוד) הייקור הוא מ-500 ל-1,300, תוספת של 800 שקל ו-160%.
משרד החינוך היה צריך לספק לאוצר קיצוץ של רבע מיליארד שקל ובחר לעשות זאת על חשבון הצהרונים. ההעלאה נעשתה למרות תוספת של חצי מיליארד שקל בשנתיים האחרונות לתקציב הישיבות ולמרות הקצבת 600 מיליון שקל לתוספות שכר גדולות למורים ברשתות החינוך החרדיות.
לצהרונים נרשמו השנה 375 אלף ילדים. חוקרת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אתי וייסבלאי, הציגה בוועדת החיוך מסמך המראה כי מספר הילדים שהשתתפו בפועל בצהרון נמוך ב-80,000 ממספר הילדים שנרשמו. זאת על סמך נתונים מ-164 רשויות (מתוך 216). וייסבלאי: "רוב הרשויות דיווחו על ירידה במספר הילדים שהשתתפו בצהרונים. להערכתם זה קשור בעליית המחיר. ברשויות מאשכולות חלשים (1-3) רק 69% מהילדים שנרשמו לצהרונים השתתפו בהם. רוב הרשויות שטרם העבירו לנו דיווח הן רשויות חלשות כך שניתן להסיק שהנתונים עגומים אף יותר".
נתון נוסף מצביע על כך שב-23% מהמוסדות שאמור היה לפעול בהם צהרון (באשכולות 1-3) לפי הרישום, לא פעל כזה בעת הדיווח בנובמבר. 1,750 צהרונים כלל לא נפתחו. ראש המועצה האזורית שדות דן, דוד יפרח, אמר ש"צהרונים לא נפתחים כי להורים אין אפשרות לשלם. אצלי בקושי ב- 50% מהגנים מתנהלים צהרונים וגם שם אנחנו בדין ודברים מול הזכיינים כדי להוריד את מספר המינימום להרשמה על מנת שייפתחו עוד".
יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב (ש"ס), אמר ש"לפגוע בחלשים זה הכי קל. יש השלכות רוחב לכך שצהרונים לא נפתחים ואז הורים לא יוצאים לעבודה והמשק נפגע".