פרס המכון הישראלי לעיתונות ולתקשורת הוענק לצלם רועי עידן ז"ל
פרס המכון הישראלי לעיתונות ולתקשורת הוענק לצלם רועי עידן ז"ל
צלם Ynet וקבוצת ידיעות אחרונות שנרצח ב-7 באוקטובר זכה בפרס על עבודתו "תוך דבקות במשימה העיתונאית וסיכון חיים". את פרס קיבל בשמו אחיו עמית. עוד זכו בפרס לי נעים מחדשות 12, הגר שיזף מ"הארץ" ויוסי אלי מחדשות 13
פרסי המכון הישראלי לעיתונות ולתקשורת לשנת 2023 הוענקו אמש (א') לארבעה זוכים: רועי עידן ז"ל מ-Ynet וקבוצת ידיעות אחרונות, לי נעים מחדשות 12, הגר שיזף מ"הארץ" ויוסי אלי מחדשות 13. לדברי המכון, הארבעה זכו בפרס על "הצטיינותם בעבודה עיתונאית אמיצה וחסרת פשרות". הפרס על סך 50 אלף שקל יתחלק ביניהם.
רועי עידן ז"ל, צלם Ynet וקבוצת ידיעות אחרונות שתיעד את החיים בעוטף עזה ובנגב, קיבל את הפרס על עבודתו "תוך דבקות במשימה העיתונאית וסיכון חיים". בבוקר 7 באוקטובר הוא שלח צילומים ראשונים מהמתקפה על ביתו בכפר עזה, שם נרצח לצד רעייתו סמדר. עידן נרצח זמן קצר לאחר שהעביר את צילומו האחרון - מחבלי חמאס פושטים במגלשי רחיפה על כפר עזה. את הפרס קיבל בשמו אחיו עמית, בנוכחות הוריו של רועי, כרמל וליזה, והוריה של סמדר, שלומית ואיתן.
בנימוקיהם ציינו חברי ועדת הפרס את הצטיינותו של רועי עידן ז"ל, ש"סיקר את החיים ביישובי עוטף עזה, ובנגב בכלל, את הפעולות הפלסטיניות על הגדר, וכל מבצע צבאי ו'סבב' מול עזה. זכייתו בפרס ממחישה את סכנת החיים הכרוכה בסיקור המלחמה".
כן הוענקו פרסים ללי נעים מחדשות 12 על "תחקירים שעוררו דיון ציבורי חשוב": פרשת התצפיתניות וסיפור "הבית של פסי" בבארי; להגר שיזף מ"הארץ" על "חשיפות של פגיעות שיטתיות של נערי גבעות וחיילים בפלסטינאים בשטחים ושל תנאי כליאתם של עצורים פלסטינים"; וליוסי אלי מחדשות 13 על "סיקור אמיץ וחסר פשרות של פרשת הירי ביובל קסטלמן".
דליה דורנר, שופטת ביהמ"ש העליון לשעבר, נשיאת המכון ויו"ר ועדת הפרס, אמרה בטקס הענקת הפרס כי "פרס המכון למצוינות עיתונאית עומד השנה בסימן התקופה. אנו מעניקים את הפרס לארבעה עיתונאיות ועיתונאים – מבריקים, מקצועיים ואמיצים – על הישגים עיתונאיים יוצאי דופן בעקבות אירועי 7 באוקטובר". עוד הדגישה כי "יסוד בסיסי והכרחי של דמוקרטיה הוא חופש הביטוי והעיתונות. בלעדיהם אין בחירות של אמת, המוליכות לשלטון העם והמאפשרות חילופי שלטון. בלעדי חופש הביטוי והעיתונות, אין חירות, ולא יישמר כבוד האדם".
הזוכים נבחרו על ידי ועדת הפרס, בראשה עמדה נשיאת המכון, שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר, ובה היו חברים ד"ר ענת פלג, חוקרת תקשורת באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בר-אילן, לשעבר כתבת המשפט ברשת ב'; מירב ארלוזורוב, פרשנית בכירה ב-TheMarker, זוכת אביר התנועה לאיכות השלטון לשנת 2011 וכלת פרס סוקולוב לשנת 2023; ונדב איל, כותב טור ופרשן בידיעות אחרונות וב-Ynet וזכה בעבר בפרס סוקולוב על עבודתו כעורך חדשות החוץ של ערוץ 10 ו-13.
המכון הישראלי לעיתונות נחנך לפני שלוש שנים, והוא פועל לחיזוק חופש העיתונות והשבת אמון הציבור בתקשורת בישראל, ומתמקד בחינוך בני נוער לאוריינות תקשורתית ולצריכה ביקורתית של תקשורת. המכון מעניק את הפרס מדי שנה. ב-2021 זכו בפרס במשותף העיתונאים אהרון רבינוביץ' ושירה אלק מ"הארץ" על תחקירם אודות יהודה משי זהב, וב-2022 הזוכה היה מוחמד מג'אדלה פרשן חדשות 12 על סיקור משובח של החברה הערבית.