סגור
הפגנה מחאה נגד גיוס חרדים חוסמים את כביש 4 1.8.24
הפגנה נגד גיוס חרדים באוגוסט השנה (צילום: שאול גולן)

יועמ"ש האוצר: חוק ההנחות למשתמטים פוגע בשוויון ומרחיק גברים מעבודה

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון בהצעת חוק ההנחות לאברכים משתמטים במעונות יום. היועץ המשפטי באוצר עו"ד אסי מסינג קובע שההצעה גורמת פגיעה קשה בשוויון ומיועדת לעקוף את איסור ההנחות על אברכים משתמטים. הדרג המקצועי באוצר מזהיר שהיא תרחיק גברים מעבודה 

יועמ"ש האוצר אסי מסינג והדרג המקצועי באוצר מתנגדים להצעת חוק ההנחות למשתמטים שתעלה ביום ראשון לדיון בוועדת השרים לחקיקה ומיועדת להחליף את חוק ההשתמטות כמחיר לתמיכת המפלגות החרדיות בהעברת התקציב. במכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' קובע מסינג שהצעת החוק פוגעות קשות בשוויון ועלולה לעודד גברים, במיוחד מהמגזר החרדי, שלא לצאת לעבודה.
מסינג כותב את הדברים על דעת אגפי התקציבים והכלכלן הראשי באוצר שמביעים התנגדות להצעה מחשש שתרחיק גברים חרדים משוק העבודה.
ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון בהצעת חוק ההנחות למשתמטים של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה)שמיועדת לעקוף את האיסור על מתן הנחות במעונות יום לאברכים משתמטים שאיבדו את דחיית השירות. מדובר ב-6,700 משפחות ששולחות למעונות 10,000 תלמידים ומקבלות הנחה ממוצעת של 2,200 שקל לילד לחודש. המפלגות החרדיות נוטות להסתפק בהעברת הצעת החוק לפני אישור התקציב ולאפשר דחיית הדיון בחוק ההשתמטות שאין לו רוב בקואליציה בתקופת מלחמה.
מסינג קובע שההצעה "מעוררת קשיים משפטיים. דומה כי כל תכליתה היא לעקוף את התוצאות המשפטיות הנובעות מהיעדר חקיקה לגיוסם של תלמידי מוסדות תורניים. בנוסף לכך, להצעת החוק השלכות כלכליות ותקציביות רחבות היקף". לדבריו, "הצעת החוק למעשה מעמיקה את אי השוויון הקיים בין תלמידי ישיבות ליתר האוכלוסייה, שכן היא מביאה בפועל לתמיכה באבות תלמידי מוסדות תורניים חייבי גיוס".
משמעות רבה לקראת הדיון הצפוי בבג"צ בשאלת פסילת החוק יש לקביעת מסינג ש"השינוי המוצע במבחני התמיכה פוגע בעקרון השוויון במספר היבטים. ההצעה מעגנת הפליה פסולה על בסיס מגדר תוך העדפת האישה, מבלי שהדבר מבוסס על תשתית מקצועית ואף עומד בסתירה לשיעורי התעסוקה הגבוהים של נשים בישראל, לרבות נשים חרדיות ולצורך לעודד דווקא תעסוקת גברים חרדים". בין היתר, ההצעה תפלה לרעה משקי בית של זוגות גברים בני אותו מין, שלא יהיו זכאים להנחה כלל.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", הדרג המקצועי באוצר מעריך את עלות ההצעה ב-300 מיליון שקל לשנה, 200 מיליון להנחות של בני האברכים המשתמטים ועוד מאה מיליון למשפחות אחרות שבהן האב אינו עובד וירוויחו מההפקר. מסינג מציין שהצעת החוק לפיה יתעלמו ממצבו התעסוקתי של האב לצורך קבלה למעון אבל יתייחסו להכנסות האם "מייצרת עדיפות מובנית למשקי בית בעלי מפרנסת בודדה, שבהכרח יהיו גם בעלי הכנסה נמוכה יותר. על כן, סביר כי בכל מקרה בו משקי בית בהם שני הורים עובדים יתמודדו על מקום פנוי, משקי בית אלו ידחקו מן המסגרות כך שמספרם יצטמצם באופן משמעותי".
הוא מזהיר ש"אי בחינת מצבו התעסוקתי של האב עלולה להביא לצמצום היקף התעסוקה של אבות רבים בעיקר בשכבות החלשות. היא מייצרת תמריץ עבור הגבר שלא לעבוד כלל. שיעורי תעסוקת גברים בחברה החרדית נמוכים במיוחד, באופן שמחדד את חשיבותם של תמריצים חיוביים להשתלבות בתעסוקה עבור אוכלוסייה זו, ואילו הצעת החוק יוצרת כאמור תמריץ הפוך".