חשיפההעמותה שמפרידה בנים ובנות בפרדס חנה, בחסות הממשלה
חשיפה
העמותה שמפרידה בנים ובנות בפרדס חנה, בחסות הממשלה
העמותה הדתית־תורנית אור הפרדס החלה להפעיל חוגים בהפרדה לילדים בישוב וחוסמת גישה לחלקם על בסיס מגדר. העמותה מקבלת כ־126 אלף שקל בשנה ממשרד החינוך וקרקעות מהמועצה. המועצה: "אין לנו קשר לפעילות החוגים"
סיפור מקומי בפרדס חנה כרכור שמעורר סערה ביישוב, בו יש רוב לציבור חילוני־ליברלי, הוא מיקרו־קוסמוס למתרחש כיום במרחב הציבורי בישראל: עמותה דתית־תורנית, אור הפרדס, הפועלת בפרדס חנה כרכור בכמה תחומים, מפעילה ביישוב חוגים המוצעים לכלל התושבים ו"מותאמים לילדים מהקהילה הדתית־חרדית", לשון הפרסום שלה. הבעיה היא שבחוגים אלה, שיתקיימו בהפרדה מגדרית כבר בגיל צעיר ביותר – בגילאי גן ובי"ס יסודי – ישנה אפליה מובנית בין בנים לבנות בשל ההסללה המגדרית המכוונת, המונעת מבנים להצטרף לחוגים "של בנות" ומבנות להצטרף לחוגים "של בנים".
אמנם המועצה אינה תומכת באופן ישיר בחוגים אלה והם צפויים להתקיים במבנה בישוב שאינו בבעלות המועצה, אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שבפועל ישנה תמיכה עקיפה בפעילות: המועצה הקצתה לעמותה בשנים האחרונות, ללא תמורה, קרקעות לטובת בית כנסת וגני ילדים, כך שהמבנה שבו יפעלו החוגים, ששימש בעבר כגן ילדים של העמותה, פנוי כעת. בנוסף, המועצה תומכת כספית בפעילות אחרת של העמותה: הפעלת בית תמחוי וחלוקת סלי מזון לנזקקים מהיישוב.
על פי פרסום של אור הפרדס, החוגים לבנים הם אומנויות לחימה ונגרות, והחוגים לבנות — מחול, קונדיטוריה ואומנות. הורים בישוב שניסו לרשום את ילדיהם לחוג של המגדר השני נענו בשלילה. כך למשל בפניית "כלכליסט" בנוגע להרשמת בן ובת בגילאי היסודי ביחד לחוג נגרות, קיבלנו את המענה כי "חוג נגרות לבנים בלבד. תוכלו לשלוח (את הבת) לאומנות/קונדיטוריה/מחול". באופן דומה ענתה נציגת העמותה להורים אחרים הן לגבי בנים והן לגבי בנות.
ספק גם האם החוגים האלה באמת פתוחים לכלל הציבור. נציגת העמותה לא עונה ישירות על שאלה זו, אך היא מבקשת מההורים שפונים לכתוב באיזה גן או בית הספר הילד לומד. כשצוין בפניה כי הילדים לומדים בבית ספר ממלכתי בישוב ולא בחינוך דתי, והיא נשאלה אם זה בסדר שנרשום אותם, היא כתבה כי "החוגים מחולקים לפי בתי ספר וקבוצות נפתחות לפי כמות הנרשמים. תוכלו להירשם, ובהמשך אודיע לכם אם נפתחה קבוצה", אולם כשנשאלה האם יאחדו בין בתי ספר אם לא יהיו מספיק ילדים קיבלנו תשובה שלילית. "זה נשמע כמו הדרך שלהם לסנן בתי ספר 'לא רצויים' שאינם מהחינוך הדתי", אומר אחד מתושבי המועצה, שניסה לברר רישום לחוג עבור ילדיו.
עוד יצויין, כי ההפרדה בחוגים תיעשה כבר מגיל הגן (חלק מהחוגים הם כבר מגיל 3) - נוהל הרבה יותר מחמיר מרוב זרמי החינוך הדתי, שמתחילים את ההפרדה בין בנים לבנות רק בגילאים מאוחרים יותר, לקראת סוף גילאי בית הספר היסודי.
מחיר החוגים שמציעה העמותה נמוך בעשרות אחוזים, לפעמים בחצי מחיר, ממחיר חוגים מקבילים במתנ"ס העירוני. ברישום מוקדם (המזכה בהנחה של עשרה שקלים) מחירי כל החוגים יעמדו על 100 שקל לחודש וחוג אחד יעלה 120 שקל. לשם השוואה, מחיר חוגים במתנ"ס העירוני ביישוב מתחיל ב־165 שקל ומטפס ל־250-200 שקל לחודש.
לדברי משפטנים בכירים בתחום הציבורי־מנהלי ששוחחנו איתם, קיימת בעייתיות בחוגים המוצעים, גם אם הם מופנים בעיקר לציבור הדתי, היות וההפרדה וההסללה שבהם פוגעות לכאורה בעיקרון השיוויון, ספק שעומדות במבחנים שנקבעו בעבר בבג"ץ בסוגיות דומות, ופוגעות לכאורה בזכות לקבל שירות חינוכי בעל אופי ציבורי, ללא אפליה על בסיס מין, כפי שקובע חוק איסור הפלייה במוצרים ובשירותים.
"החובה שלא להפלות מוטלת על כל מי שפתח את שעריו לציבור הרחב", כותבת בחוות דעת על הנושא היועצת המשפטית של תנועת ישראל חופשית עו"ד עדיה שינוולד. "כל גוף הנותן שירות לציבור חייב לתיתו באופן שוויוני. כך תמיד, וכך ודאי בקשר לפעילויות המסובסדות מכספי ציבור. חובה זו חולשת מטבע הדברים גם על שירותים ייעודיים לציבור החרדי־תורני־דתי, ונכונה ביתר כשמדובר בפעילות למשפחות, ילדים וילדות".
המבנה שבו יתקיימו החוגים נמצא ברחוב יונה, על קרקע בבעלות קק"ל. המבנה שימש בעבר כגן ילדים שהפעילה אור הפרדס, אולם הגן לא פועל שם בשנים האחרונות. מעיון בהחלטות המועצה בעבר, בתמלולי ישיבות ובדו"חות העמותה, עולה כי המועצה הקצתה בעבר לעמותה קרקעות אחרות לטובת הפעלת גן ילדים, מעון ובית כנסת. הקצאות קרקע ומבנים אחרים בישוב מאפשרים לאור הפרדס להשתמש במבנה הישן לטובת צרכים אחרים, כמו פעילות החוגים החדשה. בימים הקרובים מתכננת העמותה להתחיל שיפוצים במבנה ולהשמישו.
בנוסף, על פי פרוטוקול ועדת התמיכות, אושרה לעמותה, בהמלצת מנהלת אגף הרווחה והקהילה, תמיכה של 50 אלף שקל לשנת 2023 עבור חלוקת סלי מזון, כאשר גם ב־2022 אושר לה סכום זהה. בשנים אלה אור הפרדס היתה למעשה העמותה שזכתה לתמיכה הגבוהה ביותר מהמועצה המקומית מבין כלל העמותות בתחום תרבות, דת ורווחה.
עוד עולה מבדיקת "כלכליסט" שמייסד העמותה הוא מי שמכהן כיום כסגן ראשת המועצה, יעקב צדקה, יו"ר סיעת ש"ס במועצה. יעקב צדקה שימש במשך שנים כיו"ר העמותה. בנוסף, אביו דוד צדקה, הרב הספרדי של היישוב, נושא בתפקיד הסמלי של נשיא העמותה. יעקב צדקה התגאה בעבר בפעילות העמותה. "אני קורא לה 'המהפכה השקטה' של פרדס חנה", אמר בריאיון. בעבר צדקה הסביר שמאחר ואין לו כבר שנים כל תפקיד רשמי בעמותה שייסד הוא אינו מצוי בניגוד עניינים.
על פי דו"חות אור הפרדס, יעדיה העיקריים הם "חינוך, הפצת תורה, צדקה וחסד", כאשר פעילותה נעשית בירושלים ובפרדס חנה וכוללת הפעלת ואחזקת בית כנסת, בית מדרש, כולל ואברכים, פעילות תורנית לבני נוער, הפעלת בית תמחוי והפעלת מעונות יום וגני ילדים. המחזור הכספי שלה עומד על כ־3 מיליון שקל בשנה. הפעלת מסגרות לימוד תורה אף זיכו את אור הפרדס בתמיכה ממשלתית נדיבה.
על פי אתר גאידסטאר שמפעיל משרד המשפטים, העמותה נהנית מדי שנה מתמיכה כספית מהאגף לחינוך תורני במשרד החינוך — כ־126 אלף שקל בשנה כיום, בעבר יותר. ב־2021 העמותה גם קיבלה תמיכה ממשרד האוצר. בסך הכל, בשנים 2016–2023 זכתה העמותה לתמיכה ממשלתית של כ־1.7 מיליון שקל. כלומר, ניתן בזהירות לומר שהחוגים שמוצעים בהפרדה מגדרית נהנים באופן עקיף גם הם מתמיכה ממשלתית.
מפתיע לגלות מקרה שכזה דווקא בפרדס חנה כרכור, ישוב שמזוהה עם ליברליות, ופועלות בו לא מעט מערכות חינוכיות דמוקרטיות, אנתרופוסופיות וכדומה. אלא שבתקופה האחרונה מתנהל בישוב מאבק כנגד כפייה דתית ופגיעה בסטטוס קוו. בחודש יוני, למשל, הפגינו תושבים מול בניין המועצה על החלטתה לבטל הופעות בשבתות של קרקס אלמונדו בעיר, לאחר שכבר נמכרו אליהן כרטיסים. במקרה אחר נאבקו תושבי שכונה חילונית כנגד הכוונה להקים בית כנסת בלב השכונה.
הסיטואציה הפוליטית הנוכחית ביישוב היא שראשת המועצה הגר פרי יגור נסמכת על חברי המועצה מהסיעות החרדיות כדי להחזיק את הקואליציה העירונית, ושני סגניה הם ראשי הסיעות החרדיות. אחד מהם, כאמור, הוא יעקב צדקה. "ראשת המועצה החילונית פשוט שבויה בידי שני סגנים חרדיים, וזה משפיע על אופי הישוב", אומרת אחת מתושבות המועצה. "לא יתכן שהארנונה שלי תממן עמותה שדוגלת בחוגים מפלים שמסלילים ילדים כבר מגיל צעיר".
מפעילי עמוד הפייסבוק "קול החילונים פרדס חנה כרכור" כתבו: "זה לא משנה אם מדובר ביוזמה פרטית או בפעילות בחסות המועצה. בכל מקרה יש להתנגד בחריפות לכל פעילות המקדמת הדרה והדתה". מנכ"ל תנועת ישראל חופשית אורי קידר אמר ל"כלכליסט" כי "הפרדה מגדרית היא פסולה וכשהיא מגיעה יחד עם הסללה של ילדים בגילאים צעירים וייתכן אף שבסבסוד מכספי ציבור, היא פסולה עשרות מונים. אסור לתת לזה יד ואני קורא לתושבי הרשות לדרוש לקבל שירות שיוויוני להם ולילדיהם באופן מיידי".
ממועצת פרדס חנה כרכור נמסר: "עמותת אור הפרדס נתמכת ב־50 אלף שקל בלבד בשנה וזאת עבור הפעלת בית תמחוי וחלוקת סלי מזון למשפחות נזקקות, בהיקף 120 סלי מזון בשבוע. בנוגע לשאר פעילויות העמותה, שלהן אין קשר למועצה, יש לפנות לעמותה. הנכס ברחוב יונה אינו בבעלות המועצה, ולעניין הקצאות הקרקע, יצויין שלאורך השנים בוצעו הקצאות קרקע לגופים רבים: תנועות נוער, מד"א, יד שרה, בתי כנסת ועוד".
יעקב צדקה מסר: "אינני חבר בעמותה למעלה מעשור. אולם איני מבין איפה הפסול בפרסום חוג לפי ביקוש כמו שקיים ברוב ערי הארץ למגזר הדתי והחרדי". מהעמותה לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.