סגור
חלוקת מזון לנזקקים עניים עוני ביטחון תזונתי בלוד 2022
חלוקת מזון לנזקקים (צילום: שאול גולן)

בג"ץ מאפשר לחלק את כרטיסי המזון בצורה שוויונית - המדינה תספיק עד סוף השנה?

בית המשפט העליון אישר את המבחנים השוויוניים שקבעה ועדת מנכ"לים לחלוקת כרטיסי המזון. יוגדל מיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה ושאר הכסף יחולק גם לאוכלוסיות נוספות. האתגר עכשיו הוא לחלק מהר את הכרטיסים ולהבטיח שהכסף שלא יספיקו לחלק יישאר לשנה הבאה 

שופטי בג"ץ דפנה ברק-ארז, דוד מינץ ויעל וילנר אישרו הבוקר (ב') את המתווה המתוקן והשוויוני לחלוקת כרטיסי המזון של דרעי. השאלה הגדולה כעת היא כמה מתוך ה-390 מיליון שקל שנשארו בתקציב תספיק המדינה לחלק השנה והאם יובטח שהעודפים לא יופנו למטרות אחרות. יצוין שכיוון שחלוקת הכספים הקואליציוניים של 2025 טרם פורסמה לא ברור אם גם בשנה הבאה יהיו כרטיסי מזון או שש"ס איבדה עניין בשל החלוקה השוויונית.
ש"ס ניסתה לחלק כרטיסי מזון רק למקבלי הנחות בארנונה קריטריון שיוצר העדפה ברורה לחרדים ולאברכים. ב-2023 אפשר בג"ץ לוקה של 400 מיליון לפי קריטריונים שהוסיפו אוכלוסיות אבל עדין הפלו לטובה את המגזר החרדי בצורה קיצונית. השנה מיועדים לחלוקה 390 מיליון שקל, אבל צו ביניים של בג"ץ מנע את חלוקתם לפי הקריטריונים הישנים.
האשמה העיקרית בכך שהכסף לא חולק היא ועדת מנכ"לים של משרדי הפנים והרווחה שניהם בראשות ש"ס שהתעכבה רוב השנה. רק בספטמבר היא גיבשה קריטריונים משופרים שמשלבים אוכלוסיות משמעותיות של מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי וביקשה מבג"ץ להסיר את צו הביניים. כן קבעה הועדה שמ-2025 יחולקו תקציבים לביטחון תזונתי רק על יד משרד הרווחה ולפי מבחני רווחה.
הבוקר בדיון שהתקיים בבג"ץ בעתירות בעניין כרטיסי המזון, שהגישו עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון והתנועה לאיכות השלטון, הוחלט על קבלת המתווה. זה כולל העברה של כ-90 מיליון שקל למיזם לביטחון תזונתי של משרד הרווחה ובכלל זה 30 מיליון שקל ייעודיים לחברה הערבית, שמקופחת בכרטיסי המזון. שאר הסכום יחולק ככרטיסי מזון, לפי קריטריונים שוויוניים למקבלי הנחות בארנונה ולמקבלי קצבאות הכנסות שונות של הביטוח הלאומי. זה אומר שמקבלי הקצבאות של הביטוח הלאומי שקיבלו ללא כל סיבה סכום מופחת בשנה שעברה יקבלו גם השלמה.
במהלך הדיון הדגישה סמנכ"לית חדו"ש עו"ד יפעת סולל את החשיבות בכך שהממשלה לא תנצל את העובדה שהתקציב לא חולק עד סוף השנה, כדי לצמצמו עוד יותר ותעביר את התקציב במלואו לביטחון התזונתי. לדביר סולל, "מדובר בהישג גדול של הכפלת המיזם לביטחון תזונתי. מדובר בשינוי משמעותי של חייהן של כ-30 אלף משפחות ולא 'מתנות לחג' על שם דרעי".
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר: "החלטת בית המשפט היום שמה סוף לעיוות שיצר משרד הפנים, בחלוקת תווי מזון לפי מפתח פוליטי ולא למי שבאמת נזקק לו. החלטה זאת מרחיבה את מעגל מקבלי התווים לאוכלוסיות שהודרו בעבר, ומבטיחה שהתווים יועברו למי שבאמת נזקק להם ועושה מדק עם האוכלוסיות המוחלשות במדינה".
מנכ"ל עמותת אשל ירושלים מפעילת מיזם הבטחון התזונתי ואחת מזכיינות חלוקת כריסי המזון מנדי בלוי אמר ש"ואנחנו מברכים על ההחלטה שהוסכמה על כל הצדדים. לאור המצב הכלכלי שהלך והורע בשנה האחרונה, אנו קוראים לביצוע מהיר של המתווה".