עתירה נגד קידום רפ"ק מאיר סוויסה למפקד תחנה: "מאחוריו שורת מעשי אלימות קשים"
עתירה נגד קידום רפ"ק מאיר סוויסה למפקד תחנה: "מאחוריו שורת מעשי אלימות קשים"
קבוצה של 7 עורכי דין בכירים הגישה עתירה לבג"ץ נגד מינוי סוויסה למפקד תחנת ת"א דרום, וכן נגד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי. בעתירה נטען כי נגד סוויסה, שהשתמש ברימוני הלם נגד מפגינים בעבר: "תלויות תלונות בדבר התנהגות אלימה ושיטתית, בניגוד לפקודות, תוך שימוש באמצעי לחימה מסכני חיים"
קבוצה של 7 עורכי דין בכירים הגישה היום (ב') עתירה לבג"ץ נגד מינויו של רפ"ק מאיר סוויסה, קצין המשטרה שזרק רימוני הלם על מפגינים נגד הממשלה בשנה שעברה ונחקר במח"ש על מקרים שונים שבהם השתמש באלימות כלפי מפגינים - למפקד תחנת תל אביב דרום.
העתירה מופנית נגד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ומפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי, ובה מתבקש בג"ץ להוציא נגדם צו על תנאי, שיחייב אותם לנמק מדוע הוחלט לקדם את סוויסה למפקד תחנה ולדרגת סנ"צ, ומדוע שלא לבטל את המינוי והקידום כל עוד תלויות ועומדות נגד סוויסה תלונות שונות על מקרי אלימות נגד מפגינים, המתבררות במח"ש.
בין השאר בעתירה נטען כי סוויסה עומד מאחורי "שורה של מעשי אלימות קשים ואסורים ובהם שימוש ברימוני הלם ופציעה חמורה של מתלוננים" - כאשר חלק מהדברים מתועדים בסרטונים, בתמונות ומגובים בעדויות מפגינים ובסיכומים רפואיים.
לטענת העותרים, בעקבות זאת נגד סוויסה "תלויות ועומדות תלונות שונות בדבר התנהגות אלימה ושיטתית, בניגוד לפקודות, תוך שימוש באמצעי לחימה מסכני חיים, אשר הביאה לידי פציעות מרובות וחמורות. אך בדרך נס לא גבתה התנהגות משולחת רסן ואסורה זו מחיר גבוה יותר".
לטענתם, "קידומו של קצין אלים ומסוכן שהינו בבחינת שור מועד, מנוגד לעקרונות היסוד המדריכים את פעילותה של משטרה במדינה דמוקרטית, כפי שאלה באים לידי ביטוי בחוק".
לדבריהם, ההחלטה על המינוי נעשתה בניגוד לפקודת המשטרה, לפיה "בעת שתלויה ועומדת תלונה כנגד שוטר, לרבות קצין בכיר, ייעצר קידומו של אותו שוטר". עוד נטען, כי מינוי וקידומו של רפ"ק סויסה "עולים לכדי חוסר סבירות קיצוני, מונעים משיקולים זרים, נגועים באפליה ועולים אף כדי פגיעה אנושה באמון הציבור".
המקרה של רפ"ק סוויסה הוא מאירועי האלימות הזכורים ביותר מאז תחילת ההפגנות נגד ההפיכה המשטרית שקידמה הממשלה ב-2023, כאשר באת הפגנה ב"יום השיבוש" ברחוב קפלן בתל אביב במרץ 2023, תועד סוויסה זורק רימוני הלם לתוך המון של מפגינים. בנוסף, כפי שמוזכר בעתירה, הוא פקד על שוטרים הכפופים לו לזרוק רימוני הלם נוספים לעבר המפגינים תוך שהוא צועק "קדימה, לפזר, לפזר, להעיף קיבינימט", ותועד נוהג באלימות כלפי מפגינים. כתוצאה מכך לפחות 6 מפגינים נפצעו באותו היום, אחד מהם באופן קשה כאשר אוזנו נקטעה בעקבות פגיעת רימון ההלם, והוא נזקק לניתוח כדי לחבר אותה למקומה.
עורכי הדין מפרטים בעתירה עוד שורה של מקרי אלימות נוספים בהם חשוד סויסה ושבהם הופעל כוח בלתי סביר כלפי המפגינים נגד הממשלה וההפיכה המשטרית, נוסף על אותו "יום שיבוש". כך, במקרה אחר, נטען, השליך סויסה רימון הלם נוסף שגרם לפציעת מפגין ברגלו, ובתקרית שלישית דחף מפגין תוך הפעלת כוח רב.
מח"ש גבתה עדויות מהמפגינים שנפצעו וחקרה את סוויסה על התלונות השונות, והתיק נגדו עדיין פתוח. למרות זאת סוויסה קיבל לאחר מכן תעודת הצטיינות. בנוסף, בחודש מאי פורסם כי סוויסה יקודם לדרגת סגן ניצב ויתמנה למפקד תחנת תל אביב דרום, ו"על אף בקשת מח"ש לחכות לקבלת החלטה לגביו".
כעת, טוענים העותרים, שותפים בכירים במשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המשתתפים בהפגנות, עורכי הדין יוסי אשכנזי, נדב ויסמן, תמי פירון-סמורודינסקי, חיים רביה, נגה רובינשטיין, נמרוד רוזנבלום ויאיר גבע, כי "קידומו של הקצין בנסיבות אלה נגוע בפגמים פורמליים ומהותיים כאחד" - ומהווה הפרה של פקודות המשטרה, ועל כן יש לבטל את הקידום.
באמצעות עורכי הדין יעקב אנוך ועמי אסנת ממשרד פירון, המייצגים את העותרים, נטען כי קידומו של סוויסה "יגרום להטמעת תרבות משטרתית אלימה שאינה מכירה בחשיבות זכויות יסוד. כך, לו ימונה ויקודם רפ"ק סויסה, תתבסס בתחנה שבפיקודו תרבותו האלימה והפסולה ואף תעוגן התפיסה כי נקיטה באלימות בהפגנות מובילה למתן פרס בדמות קידום". חשש זה, נכתב בעתירה, "מהותי ביותר נוכח ההפגנות המתרחשות חדשות לבקרים במדינתנו. כלומר, עצם המינוי והקידום של רפ"ק סויסה עלולים להוביל לכך שנקיטה באלימות כלפי מפגינים תהפוך לרצויה ותיגמולה לנורמה".
לדברי העותרים, "מדובר בקצין משטרה, שהשימוש בכוח מופרז כלפי אזרחים תמימים בהפגנות, הפך ללחם חוקו. החל משימוש בפרשים כנגד מפגינים עובר למעצרי שווא בעילות שווא וכלה בשימוש במכת"זיות וברימוני הלם אשר נזרקו לתוך קבוצות של מפגינים, והכל בניגוד לעקרונות, לפקודות ולנהלים המפורשים".
בעתירה מציינים עוה"ד אנוך ואסנת כי ההחלטה על קידומו של סוויסה אושרה בידי השר בן גביר והוא זה העומד מאחוריה, ומשמעותה היא תגמול של מי שמפר באופן בוטה את זכות הפרט, "שבוצעה תוך שימוש באלימות ברוטלית ובלתי חוקית". לדברי העותרים, אמירותיו של בן גביר נגד מח"ש בעקבות החקירה נגד סויסה, כמו גם הגיבוי המוחלט שהעניק לרפ"ק סויסה מעידים כי בניגוד למצופה - השר "רואה בתלונות במח"ש ובמעשי האלימות שבגינן הוגשו, אותות כבוד אשר מצדיקים קידומם של שוטרים אלימים כמו רפ"ק סויסה, וזאת מטעמים זרים ופסולים המשתקפים בציטוטיו ובמעשיו האמורים".
בעתירה מלינים העותרים על האפליה לכאורה שמשתקפת בפעולותיו של בן גביר, אשר הורה להשעות שוטרים שנחשדו באלימות כנגד מפגינים שהתפרעו רק לאחרונה במירון, אך בחר לקדם קצין אלים בהרבה שפעל נגד מפגינים המתנגדים לשר: "השר עושה איפה ואיפה בכך שמחליט הוא מצד אחד לקדם את רפ"ק סויסה (אשר היה אלים במיוחד כנגד מפגינים שאינם נושאים חן פוליטי בעיניו של השר) ומצד שני משעה על אתר שוטרים אחרים (שהיו אלימים הרבה פחות כלפי מפרי סדר אשר נשאו חן פוליטי בעיניי השר)".
העותרים כותבים כי נדרשת התערבות בג"ץ, "כדי למנוע מצב בלתי מתקבל על הדעת לחלוטין, בו יקודם רפ"ק סויסה בדרגה וימונה למפקד תחנת דרום תל אביב. זאת, בעוד שהוא נוהג באלימות כלפי מפגינים אשר כל חטאם היה מימוש זכותם האזרחית וכל עוד תלויות ועומדות נגדו חקירות שונות בעניין זה". הם מוסיפים כי "אי מתן צו ביניים עשוי להתפרש במשטרה ואצל קציניה ושוטריה, כמתן לגיטימציה להתנהגות פסולה זו, דבר שיגרום נזק בלתי הפיך למשטרה ולציבור".
ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בקצין משטרה עתיר זכויות. לגופו של עניין, נשיב כמקובל בבית המשפט".