סגור
מלחמת עזה מלחמה חיילים לצד שלטים של מועמדים ל בחירות ב שדרות 8.10.23
חיילים בשדרות, ב-8 באוקטובר (צילום: Menahem KAHANA / AFP)

קצינים במילואים בעתירה לבג"ץ: "בחירות מקומיות בינואר - סטירת לחי ללוחמים"

ארבעה קציני מילואים בכירים המתמודדים בבחירות המוניציפליות עתרו לבג"ץ בדרישה לדחות את הבחירות. הם טוענים כי אינם יכולים לנהל כעת קמפיין פוליטי בשל השתתפותם בלחימה וכי המצב הביטחוני יוביל לשיעור הצבעה נמוך ולפגיעה ברצון הבוחר

ארבעה קציני מילואים בכירים המתמודדים בבחירות המוניציפליות הגישו היום (ג') עתירה לבג"ץ נגד שר הפנים בדרישה לדחות את הבחירות שנקבעו ל-30 בינואר. בעתירה טוענים הקצינים כי "קיום הבחירות המקומיות במועד שנקבע הינו מעשה חסר היגיון ומהווה סטירת לחי לאנשי המילואים הנמצאים בלב המלחמה".
העותרים הם סא"ל (במיל') אלדר סיון, קצין אג"מ באוגדה 162 המתמודד על ראשות המועצה האזורית עמק יזרעאל; אל"מ (במיל') עמיר אלנברג, המשרת בתפקיד בכיר בעוצבת המפץ ומתמודד לראשות המועצה האזורית לכיש; סא"ל (במיל') לביא זמיר, סמח"ט בחטיבת הנח"ל התמודד לראשות המועצה האזורית לב השרון; וירון רוזנטל, לוחם בגדס"ר 55 המתמודד לראשות המועצה האזורית גוש עציון.
לטענתם, ההחלטה לקיים את הבחירות בינואר מתעלמת מהמצב המורכב בו נמצאים אנשי צבא המתמודדים ברשויות המקומיות ומעמידה אותם בדילמה, כשמצד אחד נמצאת "זכותו הבסיסית של אזרח מדינת ישראל לבחור ולהיבחר" והמצד השני נמצאת "חובתו האזרחית של כל אזרח הנמצא מתאים על ידי צה"ל לתרומה משמעותית לביטחונה של מדינת ישראל, במיוחד בימי מלחמה קשה".
"העותרים, אשר רואים בשירות המילואים בצה"ל כתף אל כתף עם חבריהם חובה שבצידה זכות גדולה, מוצאים את ההחלטה כמקוממת במישור הציבורי, בלתי סבירה ולא מידתית במישור המשפטי וכזו שמציבה בפניהם אפשרות בלתי סבירה לחדול משירות המילואים לשם ניהול קמפיין פוליטי", נכתב בעתירה. עוד טוענים העותרים כי "ברשויות רבות הבחירות מוכרעות בפער של עשרות או מאות קולות, והעובדה כי קיים חשש שאנשי מילואים רבים לא יוכלו להצביע עקב אילוצים מבצעיים עלולה ליצור עיוות של רצון הבוחר".
במקור היו אמורות הבחירות המקומיות להתקיים באוקטובר, אך הן נדחו לינואר בשל המלחמה. בידי הממשלה יש אפשרות לדחות את הבחירות ללא חקיקה באמצעות פנייה לוועדת הפנים של הכנסת, שדורשת רוב של שלושה רבעים מחבריה. אפשרות אחרת היא קידומה המהיר של הצעת חוק פרטית בעניין, כמו זו שהוגשה באחרונה על ידי ח"כ אוהד טל (הציונות הדתית) ומציעה לדחות את הבחירות ל-27 בפברואר. הצעה זו תקועה לפי שעה בכנסת, ולא ברור כלל אם תקודם.
העותרים מבקשים מבג"ץ, באמצעות עורכי הדין רונן שמשון וגיא שמואלי ממשרד עורכי הדין RGS שמואלי שמשון, כי הבחירות המקומיות יידחו בחודשים ספורים או עד שהלחימה בחזיתות השונות תגיע לסיומה. לטענת העותרים, "לא ייתכן כי הזכות לבחור ולהיבחר גוברת על הזכות והחובה של שירות מילואים משמעותי בעת מלחמה רב-זירתית שלה משמעויות אדירות לעתיד המדינה".
1 צפייה בגלריה
עו"ד גיא שמואלי
עו"ד גיא שמואלי
עו"ד גיא שמואלי
(צילום: חגית קיקין אבן חן)
לבסוף נטען כי "האווירה השוררת בציבור הישראלי, לצד הימצאותם של הלוחמים בחזיתות השונות והסיכונים הביטחוניים מהחזיתות השונות, עלולה להוביל לאחוזי הצבעה נמוכים מאוד בבחירות שיחולו בחודש ינואר ובכך לפגוע ביסודות ההליך הדמוקרטי החשוב של הבחירות המקומיות".
לדברי עו"ד גיא שמואלי, המייצג את העותרים: "לא ייתכן כי בשעה שכוחות צה"ל תחת פיקודם של העותרים יילחמו ויסכנו את חייהם, הם ייאלצו להשתחרר משירות המילואים עבור קמפיין פוליטי המנותק מהאווירה הציבורית הקשה. לא הגיוני כי בעת הזו יניחו הלוחמים את נשקם ויצאו לעשות נפשות לקריירה הפוליטית שלהם, אשר בטלה בשישים בעת הזו".
ממשרד הפנים נמסר: "המשרד ישיב לעתירה במישרין כמקובל באמצעות פרקליטות המדינה, בהתאם ללוחות הזמנים שקבע בית המשפט".