פרשנותגם בליכוד מתחילים להפנים את הנזק האלקטורלי של ההשתמטות
פרשנות
גם בליכוד מתחילים להפנים את הנזק האלקטורלי של ההשתמטות
פסיקת בג"ץ נגד ההשתמטות מגיוס הרחיבה את הסדקים בקואליציה. אפילו פוליטיקאי כמו בנימין נתניהו מתקשה להשתלט על ח"כים ושרים שמריחים בחירות – ומבינים שתמיכה בהשתמטות גורפת של חרדים מגיוס תהיה בעוכריהם
ימים פוליטיים קשים עוברים על ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנראה לעתים כמי שאיבד שליטה על קואליציית ה"ימין על מלא־מלא" שלו. לפי שעה, אין לו יכולת להעביר בכנסת את חוק ההשתמטות מגיוס במתכונת שהחרדים רוצים וגם לא את החוק להארכת גיל הפטור ממילואים. ביחד עם הכישלון בשבוע שעבר בהעברת חוק הרבנים, מדובר כבר ברצף בעייתי במיוחד.
חוקי ההשתמטות והארכת גיל הפטור ממילואים קורעים את הכנסת ואת העם, ואפילו בליכוד גוברים הקולות לעצור את הסחף בכניעה לחרדים מחשש לפגיעה אלקטורלית אמיתית, כשגם בקרב מצביעי ימין גובר הזעם מצד הנושאים בנטל מול מהלכי ההשתמטות שנתניהו והחרדים מובילים. בעוד הארכת גיל הפטור היא בעיה של שר הביטחון יואב גלנט והמערכת שבראשה הוא עומד, וחוק הרבנים היא בעיה בעיקר של יו"ר ש"ס אריה דרעי – אי־העברת חוק ההשתמטות עד סוף כנס הקיץ של הכנסת בעוד חודש היא בעיה שעלולה לרסק את הקואליציה.
פסיקת בג"ץ אתמול הרחיבה את הסדקים בקואליציה. ח"כים ושרים בליכוד שרוב השנה עסקו בתקיפת בג"ץ, פתאום הקשיחו עמדתם ודרשו לא להיכנע לחרדים ולמלא אחר פסיקת בית המשפט. הח"כים מבינים לאן נושבות הרוחות ובשעה שהם פוזלים לבחירות - הן בפריימריז והן כלליות – הם כבר מחשבים מה מעניין את בוחריהם. שר החינוך יואב קיש (הליכוד), למשל, שהחל את דרכו הפוליטית עם אג'נדה של "שוויון בנטל", הודיע עם פרסום פסק הדין כי "נקיים את כל מה שכתוב בהחלטת בית המשפט".
אבל הנציג הכי בולט של ציר ההתנגדות הוא יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד), שהצהיר כבר אתמול כי "החוק יעבור רק בהסכמה רחבה, או שלא יעבור". בעקבות מחאה מצד החרדים, זכה אלדשטיין לשיחה מנתניהו שדרש הבהרות והביע חשש מנפילת שלטון הימין. "מקורבי ראש הממשלה" היו בוטים יותר והאשימו את אדלשטיין שהצטרף לגלנט ולאופוזיציה במטרה להפיל את הממשלה. אדלשטיין הסביר שלא הובן כהלכה וכי דבריו על הסכמה רחבה, אינם וטו על החוק.
היום התחזקה הביקורת נגד אדלשטיין בקרב אנשי נתניהו לאחר שסירב להעלות להצבעה בוועדתו את החוק להארכת גיל הפטור ממילואים. לפי אדלשטיין, הסירוב נובע מכך שלא רצה שהוא יאושר ברוב האוטומטי שיש לקואליציה בוועדה. "לא יהיה מצב שהארכת החוק הזה תעבור על כידוני הקואליציה ואחר כך אשמע במליאה חברי כנסת אומרים, שהקואליציה – שמבוססת על משתמטים – העבירה חוק כזה. או שכולנו נדחה את הבקשה של צה"ל או שכולנו נסכים על משהו". וכך הפך גם החוק על הארכת גיל המילואים לתפוח אדמה לוהט ופוליטי, שאדלשטיין לא מתכוון לשרוף בו את אצבעותיו למען נתניהו. נציין כי נתניהו זימן אמש את אדלשטיין לשיחה בנושא, שהוגדרה על ידי שני הצדדים כחיובית.
מאבקו של אדלשטיין בחוק ההשתמטות זוכה לתמיכה של שרים וח"כים בליכוד, בין היתר של שר הביטחון יואב גלנט ושר הכלכלה ניר ברקת, וגם של ח"כ אלי דלל. כלומר, כרגע ישנם לפחות ארבעה ח"כים בליכוד שמצהירים שלא יתמכו בחוק השתמטות כפי שרוצים החרדים. המשמעות היא שאין לנתניהו רוב לחוק כזה בכנסת. גם השר עמיחי שיקלי והח"כים משה סעדה ודן אילוז מהליכוד תבעו באחרונה מנתניהו להכניס שינויים בחק ההשתמטות כדי שיתמכו בו. שותפיו, דרעי, יו"ר אגודת ישראל יצחק גולדקנופף ויו"ר דגל התורה משה גפני, יצטרכו להחליט כיצד לנהוג. אין להם אינטרס לעזוב את הקואליציה והם מוכנים לבלוע את הצפרדע של גיוס 3,000 חרדים השנה. עם זאת, הם יצטרכו להניע את אדלשטיין להעלות חוק כלשהו להצבעה, שלא יפגע בהם יתר על המידה.
נתניהו נראה כשבוי בידי אדלשטיין, שקיבל את ראשות הוועדה לאחר שלא צורף לממשלה. כעת אדלשטיין גומל לנתניהו. בליכוד תכננו לפני כמה חודשים להעביר את חוק ההשתמטות לוועדה מיוחדת אבל אדלשטיין נעמד על הרגליים האחוריות והצליח למנוע את המהלך. בנוסף, נתניהו יתקשה כעת להדיחו, לאחר הדחת טלי גוטליב ומשה סעדה מוועדת החוקה בשל התנגדותם לחוק הרבנים, והחלפתם בח"כים נוחים יותר.