משרדי הפנים והאוצר לא מעבירים כספים, מועצות עוטף עזה נושאות לבד בעלויות הפינוי
משרדי הפנים והאוצר לא מעבירים כספים, מועצות עוטף עזה נושאות לבד בעלויות הפינוי
מדובר בעלויות של מיליוני שקלים מדי שבוע. כך למשל עלות השהייה של 1,090 מפוני קיבוץ בארי במלון בים המלח עומדת על כ-400 אלף שקל ביום רק עבור לינות וארוחות. גורם באשכול: "הקופה הולכת ומידלדלת". במקביל, ראש מועצת אשכול דורש להרחיב את תוכנית "משב רוח", המאפשרת יציאה של תושבים במרחק 4-7 ק"מ מהרצועה לשהייה בבית מלון או בית הארחה במחיר מסובסד לעד שבוע; משרד הפנים: "נרתמים לסייע ככל שניתן"
הביורוקרטיה לא נחה גם במלחמה: משרדי הפנים והאוצר לא הזרימו כספים להפעלת תוכניות החירום מתחילת המלחמה, והמועצות האזורית בעוטף עזה, בהן אשכול ש-32 מיישוביה פונו או התפנו למלונות ובתי הארחה, נושאות בשלב זה לבדן בעלויות כבדות של מיליוני שקלים מדי שבוע. "הקופה שגם ככה לא מלאה בכסף, בין היתר בגלל עלויות ממבצעים קודמים, הולכת ומידלדלת", אמר הערב ל"כלכליסט" גורם במועצה.
משרד הפנים היה אמור להעביר לאשכול מקדמות עבור השהייה של תושבים מ-11 היישובים שבמרחק 0-4 ק"מ מהגדר בבתי הארחה ומלון לפי תוכנית החירום "מרחק בטוח" שהופעלה. כך למשל, עלות השהיה של מפוני קיבוץ בארי באזור ים המלח עומדת על כ-400 אלף שקל ביום, כלומר 2.8 מיליון שקל בשבוע. כאמור, משרד הפנים לא העביר את הכספים, כך שהמועצה נאלצת בשלב זה לשאת בעלויות לבדה.
זאת ועוד, לפי התוכנית, הכסף שהמדינה תזרים הוא רק עבור לינה וארוחות. עם זאת, מאות התושבים שבמלונות, למשל כ-1,090 תושבי בארי שנמצאים במלון אחד, זקוקים לשירותים רבים נוספים שעולים כסף. למשל אנשי חינוך שהגיעו להפעיל גנים זמנים או עובדים שלנים גם הם במלון כדי להפעיל את בית הדפוס של הקיבוץ. מדובר על סכום נוסף של כרבע מיליון שקל לשבוע, 1.1 מיליון שקל לחודש, לפי תחשיב המועצה. גם בסכומים אלה נושאת בשלב זה קופת המועצה המדוללת.
המועצה האזורית אשכול, כך נודע, נאלצת במקביל לשאת בעצמה גם בעלויות של 13 יישובים נוספים בתחומה, במרחק 4-7 ק"מ מהגדר, שלגביהם הופעלה תוכנית "משב רוח". מדובר ביישובים שתושביהם יוכלו להתפנות לשהייה בבתי מלון ובתי הארחה לתקופה של עד שבוע בסבסוד של 320 שקל לאדם. מי שאמורה להעביר את הכספים בגין התוכנית למועצת אשכול היא רשות החירות הלאומית (רח"ל) שבמשרד הביטחון. אלא שרח"ל תלויה בכספים שצריך להעביר האוצר כדי להעביר את הכספים למועצה. גם כאן מדובר במיליוני שקלים.
זאת ועוד, בין 32 יישובי המועצה האזורית אשכול, ישנם גם 8 יישובים המרוחקים יותר מ-7 ק"מ מהגדר של עזה: בני נצרים, גבולות, צאלים, אורים, אוהד, שדה ניצן, תלמי אליהו וצוחר. בשלב זה, ולמרות המלצה ותמיכה של רח"ל שבראשה עומד תא"ל (במיל') יורם לרדו, הממשלה טרם אישרה להחיל על יישובים אלה את תוכנית "משב רוח". מדובר ביישובים שבהנחיית ראש המועצה, גדי ירקוני, תושבים בהם התפנו מבתיהם עם תחילת המלחמה כאשר מצב העניינים טרם היה ברור והיה חשש כי מחבלי חמאס עדיין מסתובבים בשטח.
"חוסר הוודאות באשר לתוכנית משב רוח המהווה פתרון מגורים עבור התושבים שאינם יכולים לחזור לביתם ולקהילתם בטווח הנראה לעין, פוגע אנושות בשיקום תושבי המועצה ובבנייה מחדש של החוסן הקהילתי", כתב אתמול (ג') ירקוני לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ולראש רח"ל לרדו. "אני דורש לקבל בהקדם אישור להארכת תוכנית 'משב רוח' עבור כלל תושבי המועצה – עד תום תקופת הלחימה".
ממשרד הביטחון נמסר: "תקציב השיפוי ליישובי 4-7 ק"מ נמצא בטיפול מול משרדי הממשלה הרלוונטיים".
ממשרד הפנים נמסר: "בהתאם להחלטת הממשלה, תוכנית קליטת התושבים מיישובי 0-4 ק"מ בעוטף הוטלה על משרד הפנים כאשר הקליטה התבצעה במלונות ומתקני אירוח באמצעות חברת השמה. עם זאת ולאור מצוקתן התקציבית של הרשויות בעוטף אשר התפנו עצמאית, משרד הפנים נרתם לסייע ככל שניתן הן מול הרשויות והן מול משרד האוצר".