סגור
מפעל זוגלובק בשלומע
מפעל זוגלובק בשלומי (צילום באדיבות: זוגלובק)

"בזוגלובק יודעים לייצר תחת אש אבל לא כשחצי מהעובדים פונו לירושלים"

ועדת הכלכלה דנה בבעיית החסמים באיוש כוח אדם במשרות במשק ובצורך להגיש סיוע למפעלים חיוניים באזורי לחימה. נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר: "אפשר להבין את הצורך בפינויים אבל צריך להפעיל גם את המשק"

ביומה ה-18 של המלחמה בדרום ועדת הכלכלה של הכנסת דנה בבעיית החסמים באיוש כוח אדם במשרות במשק ובצורך להגיש סיוע למפעלים חיוניים באזורי לחימה וזאת בשל המחסור החריף בעשרות אלפי עובדים במקומות עבודה.
הדיון התמקד במצב שנוצר מפינויים של תושבים רבים בעוטף עזה ובשדרות כמו גם מהיישובים הסמוכים לגבול הצפון לבתי מלון ולבתי הארחה שנמצאים במקומות מרוחקים ממקום העבודה שלהם, באופן שמגביר את מצוקת המחסור בעובדים במפעלים שמוגדרים חיוניים למשק.
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר התריע בדיון כי "חצי מהעובדים במפעל זוגלובק גרים בשלומי והם פונו למלונות בירושלים. במקרים אחרים פינו תושבים מהדרום אל הצפון. אפשר להבין את הצורך בפינויים אבל צריך להפעיל גם את המשק. בזוגלובק אומרים לי שהם יודעים להמשיך ולייצר תחת אש אבל קשה להם מאד לעשות זאת כשחצי מהעובדים בירושלים". תומר שב על קריאתו מהימים האחרונים להחיל מודל של העסקה גמישה "שבמסגרתה יתאפשר למעסיקים לשמור על קשר עם עובדינו, לשלם להם משכורת כמעט מלאה ולשמר את התנאים הסוציאליים שלהם. זה הפתרון הנכון ועלינו לעשות את הכל כדי להסיר מגבלות שיקשו על כך".
ח"כ שלום דנינו (ליכוד) שניהל את הישיבה במקום יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן אמר כי יש לבחון הישארות של תושבים ביישובי קו עימות בבתיהם וזאת אם יש להם פתרונות מיגון כמו ממ"ד, כדי שיוכלו להתייצב במקומות עבודה חיוניים.
ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) הזהיר כי "בזמן שאנחנו עוסקים פה בתיאור המצב, במפעלים בשטח יש ירידה בייצור, חסרים עובדים, הכלכלה מאבדת מיליארדים ונראה לי שעדיין לא נפל פה האסימון. יש בישראל כ-220 רגולטורים שזה מספר שלא מתאים להתנהלות של משק בזמן מלחמה שצריך לקבל החלטות ולעשות מהלכים".
המחסור בעובדים במשק נובע בעיקר מאי הגעת עובדים פלסטינים לאזורי התעשייה בארץ, מהגיוס הנרחב של מאות אלפי חיילי מילואים ומהלחימה שגורמת לרבים להיעדר ממקומות העבודה ולשהות בחברת בני משפחותיהם.
המשנה למנכ"ל נוימן תעשיות פלדה אבי בן גיגי סיפר לחברי הוועדה כי מתוך 720 עובדים פלסטינים מיהודה ושומרון שמועסקים באתר של החברה באזור התעשייה הסמוך לאריאל מתייצבים לעבודה רק כ-120 עובדים. לדבריו, "יש מגבלות ביטחוניות, שעל כל 25 עובדים במפעל אנחנו צריכים בן אדם אחד שחמוש בנשק. אולי כדאי שתצא מכאן הקריאה שהמדינה תיתן לנו נשקים ארוכים או שתשלח חיילים שיאבטחו מקומות עבודה באזורי תעשייה כאלה". הוא הוסיף כי מפעל נוסף של נוימן תעשיות פלדה באזור התעשייה עטרות שליד ירושלים עדיין סגור, וזאת מאז פרוץ המלחמה.
ראש מערך התעשייה במשרד הכלכלה ינון אלרועי סיפר על מהלכים שצוותיו מקדמים לשיבוץ של עובדים שמקומות העבודה שלהם מושבתים לטובת מפעלים חיוניים שסובלים ממחסור בידיים עובדות. הוא הוסיף כי "יש הרבה מאד עובדי ניקיון שיושבים בימים האלה בבית והם יכולים להיות חלק מהפתרון בעבודות זמניות במפעלים". דיון נוסף על הנושא אמור להיערך בוועדת הכלכלה גם מחר.