החשדות בפרשת קטאר־גייט: מגע עם סוכן זר, שוחד, מרמה והלבנת הון
מה הסיבה לזימון הדובר אלי פלדשטיין והיועץ יונתן אוריך לחקירה ואיך קשורה פרשת קטאר־גייט לפיטורי רונן בר. מורה נבוכים לפרשה שמטלטת את המדינה ואת המערכת הפוליטית
פרשת קטאר-גייט נחשפה בפברואר בערוץ 12 כשפורסם כי במקביל לכהונתו של אלי פלדשטיין כדובר ביטחוני עבור לשכת ראש הממשלה, הוא הועסק על ידי חברה בינלאומית במימון קטארי במטרה לשפר את תדמיתה של קטאר בנושא המגעים להשבת החטופים.
קודם לכן פורסם ב"הארץ" בנובמבר האחרון, שיועצי נתניהו (בעת שהיה יו"ר האופוזיציה), יונתן אוריך וישראל איינהורן, בנו באמצעות חברת "פרספשן" קמפיין להלבנת שמה של קטאר ב־2022 לקראת טורניר גביע העולם בכדורגל שנערך במדינה, אף שקטאר היא המממנת ובעלת ברית של חמאס. השניים הכחישו את הטענות.
עוד נחשף ב"הארץ" כי תא"ל במיל' אלי בן מאיר, ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר, הוא אחד מבעלי חברת "קויוס" שהיתה הזרוע הביצועית בקמפיין שערכו לקטאר אוריך ואיינהורן.
ראש השב"כ רונן בר הגדיר היטב את פרשת קטאר־גייט במכתבו לממשלה טרם הדחתו: "חקירה מורכבת, מסועפת ובעלת חשיבות רבה ורגישות מיוחדת העוסקת במעורבות של קטאר בקודש הקודשים של קבלת ההחלטות הישראלית: לשכת ראש הממשלה".
סטטוס החקירה:
החקירה מתבצעת על ידי השב"כ והיחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (היאחב"ל) בלהב 433 במשטרת ישראל. על פרטי החקירה מוטל צו איסור פרסום. ביום רביעי בערב עוכבו לחקירה שני חשודים מרכזיים בפרשה, יועצי נתניהו אלי פלדשטיין ויונתן אוריך, וחיפושים נערכו בבתיהם. ההערכה היא שבקרוב יוזמנו לחקירה מעורבים נוספים.
החשדות הנחקרים:
מגע עם סוכן זר, שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון.
הסיבה לזימון אוריך ופלדשטיין לחקירה:
בשבועות האחרונים התנהלה חקירת קטאר־גייט מאחורי הקלעים, אולם ביום רביעי בבוקר נחשפה בכאן רשת ב' הקלטת שיחה עם ישראלי בשם גיל בירגר, שסיפר כי העביר כספים מטעם לוביסט של ממשלת קטאר, ג'יי פוטליק, לפלדשטיין, שהיה אז במקביל דובר ביטחוני של לשכת רה"מ.
בירגר תיאר כיצד פלדשטיין נשכר על ידי פוטליק כדי לספק יחסי ציבור לטובת קטאר, וטען כי לא ידע שהוא עובד במקביל עבור לשכת רה"מ. פלדשטיין לא הועסק בלשכה ישירות לאחר שלא עבר את מבדקי הסיווג הביטחוני.
לאחר החשיפה, עורכי הדין של פלדשטיין ואוריך נתנו תגובות עם גרסאות סותרות. מטעם פלדשטיין נמסר שהוא מעולם לא עבד עבור קטאר ולא העניק לה שירותים. הוא טען שהכספים שקיבל מבירגר היו עבור שירותי אסטרטגיה ותקשורת שנתן ללשכת רה"מ, וש"מדובר היה בפתרון זמני וחלקי של גורמים בלשכת נתניהו (מתכוון לאוריך) לקושי שהתעורר אצלם בנושא תשלום שכרו".
מטעם אוריך נמסר מנגד שהוא יועץ פרטי ולא עובד מדינה ושהוא "אינו ממונה או אחראי על העסקה או ענייני כוח אדם בלשכה, כך שאינו 'מסדר' עבודה או מעביר כספים לאיש".
הקשר בין פרשת קטאר־גייט לפיטורי רונן בר:
היועמ"שית גלי בהרב־מיארה טוענת כי בשל חשש שראש הממשלה נתניהו נגוע בניגוד עניינים אסור לו לפעול להדחת בר, שעה שבשב"כ מתנהלת חקירה נגד יועציו בלשכה.
בעתירות לבג"ץ נגד הדחת בר נטען, כי הסיבה המרכזית להליך ההדחה היא כדי לפגוע בחקירת קטאר־גייט וכי נתניהו מצוי ב"ניגוד עניינים קיצוני".
בר עצמו טען שהדחתו הבהולה נועדה כדי לסכל את החקירה ומעבירה "מסר שעלול להעמיד בסיכון את מיצויה המיטיבי של החקירה". והוסיף: זוהי סכנה ישירה לביטחונה של מדינת ישראל".