ועדת הכספים סללה הדרך לביטול המס על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים
ועדת הכספים סללה הדרך לביטול המס על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים
הוועדה אישרה כי השנה לא יופרשו כספים לקרן הפיצויים על נזקים לרכוש שנגרמו בגין מלחמות ופעולות איבה; הצעד יממן גם את הפחתת הבלו על הבנזין ועל הפחם
חברי ועדת כספים אישרו היום (ד') כי בשנת 2023 לא יופרשו כספים לקרן הפיצויים על נזקים לרכוש שנגרמו בגין מלחמות ופעולות איבה, זאת בכדי לממן ארבע הפחתות מס שהממשלה מעוניינת לקדם עוד לפני העברת תקציב 2023.
הפחתות המס הצפויות יכללו את הפחתת הבלו על הבנזין בכ-10 אגורות (450 מיליון שקל), כחלק מהפחתת העליה במחיר החשמל - הפחתת הבלו על הפחם (400 מיליון שקל), ביטול המס על הכלים החד"פ (300 מליון שקל) וביטול המס על השתייה המתוקה (800 מליון שקל).
לקרן הפיצויים מופרשים מדי שנה 15% מסך ההכנסות ממס רכישה על נדל"ן, ובסמכות שר האוצר לקבוע את שיעורי ההפרשה לקרן. שר האוצר סמוטריץ' שהיה נחוש לקדם את הפחתות המס כבר עכשיו לפני העברת תקציב 2023-2024 קבע כי שיעור ההפרשה לקרן לשנת 2023 יעמוד על 0, וכך הכנסות המדינה גדלות ב-2.25 מיליארד שקל (הכנסות הקרן המוערכות, ש"ט) וגידול זה מהווה מקור תקציבי להפחתות. טקטיקה דומה ננקטה גם בשנה שעברה על ידי שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן.
פקידי האוצר לא חוששים שלא יופרשו לקרן סכומים נוספים, שכן כעת בקרן יש כ-18 מיליארד שקל, בזמן שבשנים האחרונות הסכום שנלקח מהקרן עד רק על כחצי מיליארד שקל. עם זאת, נכון לעכשיו לא קיימת שיטה סדורה להערכת תרחיש הסיכון בגינו יש צורך בקרן חוץ תקציבית זו, ולכן אין גורמי מקצוע היודעים להגיד מהו הסכום האידאלי שצריך להיות בה. המצב הנוכחי הוא שההפרשות לקרן הפיצויים, מהוות מעין קופה קטנה של שר האוצר במהלך שנת התקציב, ומאפשרות לו לבצע הפחתות מס.
במהלך הדיון אמר יו"ר הועדה משה גפני "אני לא מתכוון שמוכרי הכלים החד פעמיים או מי שמייצרים אותם או מרוויחים עליהם, ימשיכו לגבות אותו מחיר מהצרכנים. אני פה בוועדה מתכוון לעקוב אחר זה ברגע שזה יאושר. אני מבקש להקים צוות שיבחן כמה זה יעלה כעת וכמה זה יעלה עוד שבוע ועוד שבועיים, כך שנוודא שההפחתה מגיעה לצרכן".