"אני יודע מה זה לבקש עזרה ממשלתית. את הקישקעס מוציאים לך"
"אני יודע מה זה לבקש עזרה ממשלתית. את הקישקעס מוציאים לך"
נשיא ומנכ"ל צים אלי גליקמן דיבר בכנס המהלך האסטרטגי באוניברסיטת תל אביב על התאוששות חברת הספנות. פרופ' ליאו ליידרמן: "משבר הקורונה הוא לא האחרון שמנהלים יתמודדו איתו - ראוי שכל גוף עסקי יקים צוות לניהול משברים"
אחרי דוחות מצוינים שפרסמה בחודש שעבר, ועם רווח שנתי של כ-5 מיליארד דולר בזכות מחירי ההובלה הימית שזינקו במאות אחוזים, התייצב הערב (א') נשיא ומנכ"ל חברת הספנות הישראלית צים, אלי גליקמן באוניברסיטת תל אביב וסיפר לסטודנטים ולחברי הסגל על הפלא שקרה לחברה, מאז שתפס את ההגהים ב-2017: "כשבאתי, צים היתה קרובה לפשיטת רגל והחלטנו לשנות אותה על פי תוכנית שכוללת 150 סעיפים, הובלנו אותה להנפקה מוצלחת ועשינו בה שינוי ארגוני תוך שימת דגש על חדשנות, טכנולוגיה ודיגיטציה. המהלכים האלה שינו את ההיסטוריה של החברה", אמר.
בכנס המהלך האסטרטגי ה-32, שהתקיים תחת הכותרת "ענקיות גלובליות במציאות משתנה" בפקולטה לניהול על שם קולר במסגרת מכון אלי הורביץ לניהול אסטרטגי באוניברסיטת תל אביב, סיפר גליקמן כי חרף האתגר שזימנה מגפת הקורונה לצים, הוא נמנע מלבקש סעד כלשהו מהמדינה: "היה לנו אז צי של כ-90 אניות והתחלנו לצמצם הוצאות, תוך הקטנת הצי לכ-50 אניות. חברים בצים אמרו לי שכדאי לבקש מהמדינה עזרה, אבל אני בוגר חברת החשמל (בעבר כיהן כמנכ"ל חברת החשמל - י.א) ואני יודע מה זה לבקש עזרה ממשלתית. את הקישקעס מוציאים לך, תראו מה קורה באל על. באותו הזמן חברות ספנות אחרות בעולם קיבלו סיוע מהמדינות שלהן ואני החלטתי שאנחנו לא מבקשים וגם לא מוציאים אף עובד לחל"ת. נצמדנו לתוכניות עבודה שגיבשנו, קיימנו מדי שבוע ישיבת סטטוס כדי לעמוד במסגרות שקבענו לעצמנו והיום יש לנו צי של כ-115 אניות", אמר.
לדברי גליקמן, בין המהלכים שהנהיג בחברה בדרך לחילוצה ממציאות מטלטלת, גם מהלכים רבים להטמעת טכנולוגיות ויכולות דיגיטליות חדישות, שהפכו את צים לחברת הספנות הדיגיטלית הראשונה בעולם: "כיום אנחנו נמצאים במומנטום אדיר לכיוון הצלחה, ולהיות בין שלוש חברות הספנות הרווחיות בעולם".
סמנכ"לית התפעול והכספים באמדוקס העולמית, תמר רפפורט–דגים, היתה ממשתתפי הכנס ובדבריה התייחסה ליצירת ערך משמעותי עבור האקוסיסטם של חברה גדולה ומתפתחת: "חדשנות עוזרת לנו בפיתוח פתרונות טכנולוגיים מתקדמים למאות לקוחות בעולם, בגיוס עובדים שמתפתחים איתנו לאורך שנים ושותפים ולקוחות שצועדים איתנו את כברת הדרך – תוך שמירה על קשר הדוק עם הקהילות שבהן אנחנו פועלים", אמרה.
רפפורט–דגים, שסיימה את לימודיה באוניברסיטת תל אביב לפני כ-25 שנה הוסיפה: "אמדוקס מסייעת לארגונים שאחראים על בניית העתיד שלנו. פורטפוליו השירותים והמוצרים מובילי השוק שלנו מאפשר ללקוחותינו למצות את פוטנציאל החדשנות הטמון בהם וזאת, תוך העצמת חוויית התקשורת והמדיה של הדור הבא שאותה הם מעניקים ללקוחות קצה ולארגונים גדולים בכל רחבי העולם".
הכנס הוקדש לזכרם של הדקאנים הראשונים של הפקולטה לניהול, יאיר אהרוני וזאב הירש ז"ל, שהלכו לעולמם בשנה האחרונה. דקאן הפקולטה ע"ש קולר וראש מכון הורביץ לניהול אסטרטגי, הפרופ' משה צבירן אמר בדברים שנשא: "הדקאנים הראשונים היו אנשים של חזון, שהניחו את היסודות ללימודי מנהל עסקים בארץ במטרה להקנות ידע וכלים למנהלים שיוכלו לפתח עסקים חובקי עולם ויצמיחו את הכלכלה הישראלית".
לדבריו "החזון להצמחת חברות ישראליות לגלובליות, שהונבט לפני 55 שנים, הפך בעשורים האחרונים למציאות במגוון חברות, הן בתעשייה המסורתית והן בתעשיית הטכנולוגיה והן רושמות שיאים חדשים בהיקף הפעילות ובשווי החברות. המשותף לרבות מהן הוא חשיבה ניהולית מבוססת על חדשנות ויזמות המשמשת כמנוע צמיחה, ומאפשרת להתמודד עם התפתחות מהירה של הסביבה העסקית כמו גם עם תרחישים ומשברים בלתי צפויים דוגמת משבר הקורונה".
בין משתתפי הכנס היה גם הפרופ' ליאו ליידרמן מהפקולטה לניהול ע"ש קולר וביה"ס לכלכלה ע"ש ברגלס שבאוניברסיטת תל אביב והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים. לדבריו "משבר הקורונה האיץ תהליכים רבים בניהול העסקים שייתכן והיו מתרחשים רק בעוד מספר. מנהלים מתמקדים כיום ביצירת מודלים אסטרטגיים חדשים שמדגישים נושאים כמו סיכוני סייבר, דיגיטציה, שינוי בדפוסי העבודה, קיימות, שינוי בהתנהגות הצרכנים ועוד". לדבריו, "משבר הקורונה הוא לא האחרון שמנהלים יתמודדו איתם בימי חייהם ולפיכך ראוי שכל גוף עסקי יקים צוות לניהול משברים שיכין תגובות לסוגים שונים של משברים שעוד עלולים להתרחש".
יו"ר מכון הורביץ, יאיר סרוסי, שכיהן בעבר כיו"ר בנק הפועלים וכיום מכהן בתפקיד יו"ר צים אמר בדברי סיכום לכנס: "אנחנו נמצאים בתקופה של שיבושים ותנודתיות בשווקים שגם יכולים להוות הזדמנויות גדולות: הקורונה יצרה שיבושים בשרשרת האספקה העולמית והדבר הביא לתור הזהב של הספנות והזדמנות לחברות יצירתיות וגמישות ליצור קוים חליפיים ולצמוח במהירות. צים 'ניצלה' את 2021 להצטייד במזומנים ובאוניות לטווח ארוך, וכך לייצב את החברה לאחר שנות שפל קשות".
עוד אמר סרוסי: "העולם עבר קפיצת מדרגה בשימוש בטכנולוגיה למתן שירותים מרחוק אך נדרשות בסוף החברות הוותיקות שמבצעות את הייצור ושירותי השינוע. חברות כמו "אמדוקס ו"צים" הן דוגמאות לחברות שלהן מכירות במיליארדי דולרים ומערכות תפעול גדולות. השילוב בין טכנולוגיה לתפעול מאפשר שיפור ביעילות וברווחיות ולכן בשווקים תנודתיים כפי שצפויים לנו בשנה הקרובה יש לחברות כאלו יתרון במודל העסקי. הכלכלה תושפע בעיקר ממהלכים פוליטיים של המעצמות הגדולות: סין, ארה"ב, רוסיה. הדירקטוריונים יעסקו בשנה הקרובה יותר מתמיד במשבר האקלים, ב-ESG ובהגנת סייבר. המשקיעים יחפשו יציבות וצמיחה מתונה".