סגור

הלחץ גובר: עובדי רותם אמפרט מבקשים מבנט להתערב בעניין שדה בריר

עובדי החברה יפגינו מחר מול הכנסת בקריאה לממשלה לאשר את כריית הפוספט בשדה בריר. "מצב שבו לא תהיה כריית פוספטים בשדה בריר פירושה סגירת רותם אמפרט. יום אחד ישלחו את כולנו הביתה", טענו העובדים

כיל (כימיקלים לישראל) שבשליטת עידן עופר ובניהולו של רביב צולר מגבירה את הלחץ על הממשלה בדרישה להתיר לה לכרות פוספטים בשדה בריר שליד ערד.

מאות מתוך כ-1,000 עובדי חברת הבת שלה, רותם אמפרט צפויים להפגין מחר (רביעי) מול הכנסת, בקריאה לממשלה לאשר את כריית הפוספט בשדה בריר - בכפוף לתסקיר שיבחן את השפעתה על הסביבה ואת עמידתה בחוק אוויר נקי.
בסוף השנה שעברה משרדי הממשלה, בהם גם משרדי האנרגיה והגנת הסביבה, הגיעו להבנות שלפיהן כריית הפוספטים בשדה בריר תותר בתנאי שתוצאות התסקיר יבטיחו שפעילות זו לא תחשוף את תושבי ערד והפזורה הבדואית לחלקיקי אבק שעולים מסלעי הפוספט.

1 צפייה בגלריה
חברת כיל מתכננת לכרות פוספטים ב שדה בריר שסמוך ל ערד
חברת כיל מתכננת לכרות פוספטים ב שדה בריר שסמוך ל ערד
חברת כיל מתכננת לכרות פוספטים בשדה בריר שסמוך לערד
(צילום: אדם קפלן)

למרות אותן הבנות, השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג הגישה עליהן ערר אישי ודרשה לקיים דיון עקרוני בממשלה בשאלת הצורך של מדינת ישראל בתעשיית פוספט.
זנדברג נימקה את עמדתה בכך שמדובר ב"צעד דרמטי והחלטה הכרחית, במיוחד בעידן של משבר אקלים ומשבר אקולוגי חמור, שמחייב שמירת השטחים הפתוחים והמערכות הטבעיות". עם הגשת הערר של השרה ההליכים בנושא הוקפאו, לפחות עד שהממשלה תדון בנושא. דיון כזה צפוי להיערך עד תחילת חודש יולי.
רותם אמפרט כורה פוספטים במישור רותם, שבו עתודות שמספיקות לעוד 3 שנות פעילות ושדה בריר הוא האתר היחיד שעומד על הפרק בכל הקשור לכריית פוספט בישראל. במכתב ששלחו לראש הממשלה, נפתלי בנט ולראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד הזהירו העובדים כי בהיעדר החלטה בנושא החברה נתונה לסכנת סגירה: "חבל שגרירת רגליים של הממשלה בקבלת החלטות תוביל לסגירתה של תעשייה מפוארת וחיונית שמפרנסת אלפי משפחות בנגב", כתבו העובדים לבנט וללפיד והוסיפו: "בימים שבהם אנחנו שומעים על עוד ועוד קשיי אספקה וייצור של מזון, חשוב להבין שהפוספט הוא אחד מ-8 המרכיבים החיוניים לקיום האנושות והביקוש לו קשיח בשל חיוניותו לביטחון התזונתי העולמי".
העובדים הוסיפו כי הנהלת כיל נכונה להשקיע כחצי מיליארד דולר כדי להתאים את שדה בריר לדרישות חוק אוויר נקי: "המצב שבו לא תהיה כריית פוספטים בשדה בריר פירושה סגירת רותם אמפרט. יום אחד ישלחו את כולנו הביתה, כי לא יחזיקו אותנו כאן אם אין מה לכרות. בהנהלת החברה כבר מתחילים לחפש חלופות לכריית פוספטים בחו"ל. אנו דורשים מהממשלה פתרונות מעשיים בקשר לתעסוקה בנגב, ולא רק הצהרות. מצדנו, שהמדינה תגבה מכיל גם פי 2 תמלוגים על הפוספטים שהיא כורה בדרום. אם הפעילות של רותם תיגמר, המנהלים הבכירים בחברה ידעו להסתדר. אנחנו, העובדים הפשוטים נלך הביתה", אמר בשיחה עם "כלכליסט" יו"ר ועד העובדים ברותם אמפרט, משה חדד.
הוויכוח על עתיד כריית הפוספטים ארוך שנים, ומסרים דומים לאלה של העובדים יצאו בעבר גם מכיל עצמה, שהבהירה לא אחת כי המשמעות של היעדר אישור לכרייה בשדה בריר היא סגירת פעילותה בתחום הפוספטים בישראל.
במשרד להגנת הסביבה אמרו היום כי הדיון בממשלה בעניין שדה בריר צפוי להיערך עד תחילת יולי, ושהמשרדים השונים עמלים כעת על גיבוש עמדתם בנושא.