ביהמ"ש בלם את הפרשנות היצירתית: כרטיסים לאירועי ספורט חייבים במס
ביהמ"ש בלם את הפרשנות היצירתית: כרטיסים לאירועי ספורט חייבים במס
איסתא ספורט, שמוכרת חבילות תיור הכוללות כרטיסים למשחקי כדורגל, אימצה פרשנות לפיה היא פטורה מתשלום מע"מ על הכרטיסים, בין היתר משום שהיא קונה אותם בכמות גדולה מראש ולוקחת סיכון שלא יימכרו. על כן, טענה החברה, כרטיסים אלה אינם "מסמך סחיר" החייב במע"מ. ביהמ"ש קבע: "הכרטיסים עבירים וסחירים". החברה תשלם מע"מ בגובה 1.7 מיליון שקל על הכנסות מהשנים 2017-2012
כרטיסים הנמכרים לאירועי ספורט או הופעות בחו"ל כחלק מחבילת תיור חייבים בתשלום מע"מ. כך פסק לאחרונה שופט בית המשפט המחוזי בת"א, מגן אלטוביה, שדחה ערעור של איסתא ספורט, המבוסס על פרשנות יצירתית של החברה, לפיה כרטיס לאירוע ספורט או מוזיקה אינו עומד בהגדרת חוק המע"מ של "מסמך סחיר" החייב במס. בעקבות דחיית הערעור, וקבלת עמדת רשות המסים בנושא, איסתא ספורט תשלם מע"מ בסך 1.7 מיליון שקל על הכנסות ממכירת כרטיסים בהיקף של 7.1 מיליון שקל בין השנים 2017-2012.
על פי פסק הדין חברת איסתא ספורט, חברת בת של סוכנות הנסיעות איסתא, עוסקת בשיווק ומכירה של חבילות תיור, הכוללות טיסות, בתי מלון וכן כרטיסים לכניסה לאירועי ספורט שונים המתקיימים בחו"ל, כגון משחקי כדורגל של ליגת האלופות והליגות הבכירות באירופה.
עד לשנת 2017 דיווחה החברה לרשות המסים על ההכנסות ממכירות הכרטיסים לאירועי ספורט ואירועים שונים הכלולים בחבילות ששיווקה, ושילמה עליהן מע"מ. אלא שאז הודיעה החברה לרשות שהיא מתקנת את דו"חותיה לאחור, בטענה שהכנסותיה ממכירות הכרטיסים כחלק מהחבילה הכוללת – אינן חייבות במס. זאת לטענת החברה משום שהכנסתה ממכירת כרטיסים לאירועי ספורט ומוזיקה, אינה עונה על הגדרת "מסמך סחיר" שבחוק מע"מ ומשכך יש לחייב הכנסה זו במע"מ בשיעור אפס. בין היתר טענה החברה כי היא קונה מראש כמות גדולה של כרטיסים בעצמה, תוך לקיחת הסיכון שלא יימכרו, כך שאין להתייחס אליהם כ"מסמך סחיר".
"מדובר במקרה פשוט ביותר", כתב השופט אלטוביה בפסק הדין, "בו רוכשת איסתא את הכרטיסים מספקי שירות (למשל מועדוני כדורגל, ת.ג) או מיד שנייה ומשווקת אותם ללקוחותיה. התנהלות זאת היא היא המלמדת על עבירות הכרטיסים – ומכאן שיש לראות בכרטיסים מסמך סחיר לפי חוק המע"מ. במילים אחרות, די בכך שאין חולק שהמערערת מוכרת את הכרטיסים שהיא רוכשת ללקוח קצה, כדי ללמד שמדובר במסמך עביר וסחיר – אחרת הייתה נותרת עם הכרטיסים בידה ללא אפשרות למכור אותם".
בין העדים בבית המשפט היה מנהלה של איסתא ספורט, אלוף ושיאן ישראל בשחייה לשעבר יואב ברוק. השופט אלטוביה ציין בפסק הדין כי מעדותו של ברוק עלה כי: "הכרטיסים שרוכשת איסתא ספורט הם עבירים וסחירים, אחרת המערערת עצמה לא הייתה יכולה לסחור אותם ללקוחותיה שבפועל רשאים להעבירם הלאה 'כל יום כל היום' (ציטוט מדברי ברוק)".
אלטוביה הוסיף כי: "אין מדובר בהסדר או עסקה לפיה מספקת איסתא למועדוני הספורט או לספקים אחרים מחו"ל שמות של לקוחות המקבלים מהם כרטיסים, שאז היה ניתן לומר בדוחק, שמדובר במסמך לא סחיר ואפילו אין כרטיסים הנרכשים ספציפית עבור לקוח מסוים. זאת אף שלפי עדות ברוק, איסתא ספורט קונה כמות כרטיסים מראש, תוך נטילת הסיכון שהם יימכרו במחיר גבוה מזה ששילמה, נמוך – או כלל לא".
כאמור אלטוביה קיבל את עמדת מנהל מע"מ, שיוצג ע"י עו"ד שירה קידרון-גוטליב מהמחלקה הפיסקלית בפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי), ודחה את הערעור של איסתא שחויב גם בהוצאות משפט של 45 אלף שקל.