נתניהו נכנע: הממשלה אישרה את מינוי גנץ לשר המשפטים, הדיון בבג"ץ בוטל
נתניהו נכנע: הממשלה אישרה את מינוי גנץ לשר המשפטים, הדיון בבג"ץ בוטל
רה"מ ביצע פניית פרסה, רגע אחרי שהסביר לבג"ץ את החלטתו למנות את אקוניס. "לאחר שהצעות הפשרה נדחו וכדי לצאת מהמבוי הסתום החלטתי למנות את גנץ", כתב. הוא ביקש מהשופטים לבטל את הדיון המתוכנן והתחייב: "אביא ביום ראשון לאישור הממשלה את מינוי יתר השרים החסרים". אתמול היועמ"ש קבע שמינוי אקוניס אינו חוקי, ובג"ץ הקפיא את המינוי
שעות ספורות לפני הדיון בבג"ץ, ורגע לאחר שהגיש את תגובתו לשופטים ובה טען שאין לפסול את מינויו של אופיר אקוניס לשר המשפטים, הפתיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כשהודיע בצהריים (ד') כי החליט לתמוך במינוי בני גנץ לתפקיד – מינויו שאליו התנגד רק אתמול בדיון הסוער ורווי הצעקות בממשלה. בהמשך אישרו השרים את מינוי גנץ לשר המשפטים.
נתניהו ביקש במקביל מבג"ץ לבטל את הדיון שתוכנן לאחר הצהריים, שאותו התכוונה הנשיאה אסתר חיות להעביר בשידור חי. ראש הממשלה התחייב בפני השופטים כי יביא לאישור הממשלה את מינוי יתר השרים החסרים – במשרדי התקשורת, המדע והטכנולוגיה, משאבי המים, ההשכלה הגבוהה ושוויון חברתי – ביום ראשון הקרוב. לאחר מינוי גנץ, הדיון בבג"ץ בוטל ובית המשפט יקבל עדכון על מינויי השרים עד יום ב' ב-16:00.
מטעם נתניהו נמסר: "ראש הממשלה הגיש תגובה מפורטת לבית המשפט העליון ששוללת לחלוטין את הטיעון שהדיון שהתקיים אתמול בממשלה היה בניגוד לחוק. על אף זאת, לאחר שהצעות הפשרה של רה"מ נדחו גם הבוקר, וכדי לצאת מהמבוי הסתום ולאפשר את הפעילות ההכרחית של משרד המשפטים, רה"מ החליט למנות את בני גנץ כשר המשפטים בממשלת מעבר. רה"מ יביא את המינוי לאישור הממשלה היום".
דקות לפני כן, בתגובתו לבג"ץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא לשופטים שלא לפסול את מינויו של אקוניס לתפקיד - מינויו שהוקפא אמש בדיון הקודם בבג"ץ ושהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע שאינו חוקי.
בתגובתו הוסיף נתניהו שהתערבות של השופטים בסוגיה תפגע בהפרדת הרשויות: "עקרון הפרדת הרשויות מחייב שבית המשפט ימשוך ידיו מלב הכבשן של הזירה הפוליטית. אל לו לבית המשפט או ליועץ המשפטי לממשלה להשים עצמם כממשלת-על וראוי להימנע מלקבוע עבור הממשלה איזה מינוי פוליטי עליה לעשות".
נתניהו גרס בתגובתו כי המינוי של אקוניס נעשה כדין. בין היתר טען כי בניגוד לעמדת היועמ"ש הוא רשאי להעלות להצבעה בממשלה נושאים שונים גם ללא הסכמת ראש הממשלה החליפי בני גנץ. "על דעת ראש הממשלה החליפי נקבע כי עניין מינוי שר משפטים יעלה לסדר היום. סדר היום לא קבע מי יהיה שר המשפטים שימונה. אשר על כן לא הייתה כל מניעה לדון באפשרות למנות כל אדם הכשיר לכך", טען נתניהו.
התגובה הזו כבר לא רלוונטית כמובן לאור התקפלות נתניהו. החלטתו לחזור בו ממינוי אקוניס מגיעה כשברקע ההערכות במערכת הפוליטית שהמהומה בממשלה דווקא קירבה את יו"ר ימינה נפתלי בנט ויו"ר תקווה חדשה גדעון סער ל"גוש השינוי". דקות ספורות לפני הודעתו על הסכמתו למנות את גנץ לשר המשפטים, נודע כי בנט ערך מפגש ראשון ודרמטי עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס.
התגובות להתקפלות: "זה קרקס, לא ממשלה"
מלבד ההשלכות הפוליטיות של סערת המינוי – כשלצדן אזהרות של אנשי גוש השינוי מלהסתמך על הסכמים עם נתניהו (שבדיון אתמול בממשלה ניסה להתנער מההסכם הקואליציוני עם כחול לבן) – גורמים במערכת אכיפת החוק אף העלו את האפשרות שיש מקום לדון בשאלת קביעת נבצרות מצד נתניהו.
ההודעה של נתניהו עוררה מיד תגובות במערכת הפוליטית. מכחול לבן נמסר: "מנענו את מזימת אפריל, נמשיך לשמור על הדמוקרטיה". יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מסר גם הוא תגובה תמציתית: "היום נתניהו מקופלת, השלב הבא זה פסק זמן".
יו"ר מרצ ניצן הורוביץ מסר: "התנהלות מביכה ומבזה של נתניהו. האיש אינו ראוי ואינו יכול לכהן כראש ממשלה. כל יום שלו בתפקיד הוא נזק נטו למדינה. עושים מאמץ גדול להקים ממשלה חדשה והוגנת".
התנועה לאיכות השלטון, זו שעתרה לבג"ץ בדרישה למנות שר משפטים, מסרה בתגובה: "נתניהו הבין שעשה טעות חמורה ולא חוקית כשהעלה במחטף את שמו של אקוניס כמועמד לשר משפטים, על אף חוסר ההסכמה בממשלה הפריטטית, ואנו מברכים על ההחלטה למנות את גנץ לשר משפטים".
עוד נמסר כי "חבל שנתניהו פועל נכון רק כשהוא נצמד לקיר ומבין שלא נותרה לו שום ברירה אחרת אלא להתקפל. כך מתנהל קרקס ולא ממשלה. נמשיך לדרוש בבג"ץ את מינויי ארבעת השרים החסרים באופן מיידי לאור החלל השלטוני החמור שנוצר".
צעקות בממשלה: על מה היתה המהומה?
המינוי לכאורה של אקוניס, שכאמור נקבע כלא חוקי על ידי היועמ"ש, נעשה אתמול בתום ישיבת ממשלה סוערת בנוגע למינוי שר משפטים, דיון שנערך בעצמו בהוראת בג"ץ ביום ראשון. כבר בתחילת הישיבה, שנערכה ב"זום", התברר שאין בכוונת נתניהו לאשר מינוי כזה, לפחות לא של מועמד מכחול לבן. הוא אמר אז שמינוי כעת בממשלת מעבר יהיה "מלאכותי", וקרא להמתין עמו עד להקמת ממשלה חדשה.
לאורך כמה שעות נשמעו בישיבת הממשלה צעקות וחילופי האשמות קשים בין השרים. ראש הממשלה החליפי ויו"ר כחול לבן בני גנץ דחה הצעה להמתין עם ההכרעה עוד 48 שעות – ודרש לקיים הצבעה מיד על מינויו לתפקיד. נתניהו הסכים, וההצעה למנות את גנץ נפלה לאור התנגדות שרי גוש הליכוד.
הכאוס החל כאשר נתניהו דרש להעלות הצעה משלו – למנות את אקוניס מהליכוד לשר המשפטים. גנץ התנגד, ואז התערב היועמ"ש מנדלבליט ואמר כי לאור עקרון הפריטטיות בממשלה – שבה החלטות צריכות להיעשות בהסכמה בין כחול לבן לליכוד – אין אפשרות להעלות את ההצעה הזו לסדר היום, כל עוד גנץ וכחול לבן מתנגדים לכך. נתניהו התעלם ממחאותיו של מנדלבליט והעלה את ההצעה בכל זאת, ותחילה היה נראה שאכן אושרה.
אולם מנדלבליט הבהיר כי ההצבעה הייתה לא חוקית, וטען: "הממשלה פעלה במודע ובמכוון באופן לא חוקי". הוא מחה גם על כך שלדבריו לא ניתנה לו רשות הדיבור. במהלך הדיון עצמו נשמע מנדלבליט צועק: "סתמו לי את הפה, ראש הממשלה לא נתן ליועץ המשפטי לממשלה לדבר". בתגובתו היום לבג"ץ נתניהו דחה את הטענה הזו ומסר כי "היועמ"ש דיבר בהרחבה" בפתח ישיבת הממשלה וכי "עמדתו נשמעה היטב".
כך או כך, היועמ"ש הדגיש בתום הישיבה כי גם במקרה שבו ההצבעה הייתה חוקית, מינויו של אקוניס לא תקף כיוון שכל שרי גוש כחול לבן התנגדו – ולכן לפי עקרון הפריטטיות התוצאה שקולה לתיקו (מספרית התוצאה הייתה 17 שתמכו באקוניס מול 10 שהתנגדו).
בתום הישיבה נערך דיון נוסף בבג"ץ, בעתירה בנושא אי-מינוי שר המשפטים שהגישו התנועה לטוהר המידות והתנועה לאיכות השלטון. בדיון צידדו השופטים ביועמ"ש ואמרו שחוות דעתו מחייבת את הממשלה והקפיאו כאמור את המינוי לכאורה של אקוניס. לפני הדיון אמש קרא מנדלבליט לבג"ץ להוציא צו המורה לממשלה למנות "ללא דיחוי" שר משפטים.
תפקיד שר המשפטים, נזכיר, נותר מיותם כמעט חודש שלם על רקע המחלוקות הבלתי פוסקות בין הליכוד לכחול לבן בממשלת המעבר. אמנם עוד שורת משרדים נותרו מיותמים, אך השופטים בבג"ץ והיועמ"ש הביעו דחיפות בנוגע למינוי שר משפטים, לאור העובדה שבלעדיו נפגעה העבודה השוטפת של הממשלה. כך למשל פקע תוקף של צו המאפשר דיונים מרחוק לעצירים ואסירים בבתי המשפט בתקופת הקורונה, וכעת גם חולי קורונה מאובחנים נאלצים להופיע פיזית בבתי משפט.