סגור
קארין אלהרר חברת כנסת
שרת האנרגיה קארין אלהרר (צילום: אלכס קולומויסקי)

בלעדי
מאגר גז במחלוקת: אלהרר תציע לקפריסין לקנות את החלק הישראלי באפרודיטה

לאחר שגם החברות שמחזיקות במאגר וגם המדינות לא הצליחו להסכים על פיתוח משותף של המאגר, צפויה שרת האנרגיה להציע ויתור ישראלי על הזכויות - תמורת פיצוי. שדה הגז נמצא ברובו במים הכלכליים של קפריסין, אך 10% ממנו בישראל

על רקע המו"מ עם לבנון על הגבול הימי ושטחי מאגרי הגז, שמלווים באיומים מצד החיזבאללה, ייתכן שמחלוקת בינלאומית אחת של ישראל שקשורה לגז עומדת לפני פתרון. מדובר במחלוקת עם קפריסין סביב פיתוח מאגר הגז המשותף אפרודיטה וחלקו הישראלי – מאגר ישי.
ל"כלכליסט" נודע כי ביום שני הקרוב תצא שרת האנרגיה קארין אלהרר לפגישה עם מקבילתה הקפריסאית במטרה לסיים את המחלוקת בין המדינות, הנמשכת כבר למעלה מעשור.
המשא ומתן שהתנהל עד כה נגע לאפשרות של פיתוח משותף של המאגר, כעת בכוונת השרה אלהרר להגיש לשרה הקפריסאית הצעה, לפיה קפריסין "תקנה" את חלקה של ישראל במאגר, ותפצה בהתאם לכך את ישראל ואת השותפות הישראליות המחזיקות במאגר: נאממאקס של בני שטינמץ והזדמנות ישראלית הציבורית. בחלק הקפריסאי של המאגר מחזיקות, בין היתר, דלק קידוחים של יצחק תשובה ושברון האמריקאית.
על פי ההערכות, אם אכן יושג ההסכם, חלקה של ישראל בהכנסות ממסים יעמוד על מאות מיליוני שקלים.
שדה הגז אפרודיטה, שהתגלה לפני 12 שנה, ממוקם ברובו במים הכלכליים של קפריסין (בלוק 12), אך חלקו נמצא בשטח המים הכלכליים של ישראל (מאגר ישי). לפי הערכת משרד האנרגיה הישראלי, בשטח ישראל מצויים כ־10% מעתודות הגז שבמאגר. לפי ההערכה, במאגר יש כ־130 BCM, מהם 12-10 BCM בחלק הישראלי.
מאחר שהגז שבחזקת ישי מהווה חלק אינטגרלי גיאולוגי ממאגר אחד החוצה את הגבול בין קפריסין וישראל, הרי שפיתוחו והפקתו תלויים בהסכמות בין שתי המדינות.
בנובמבר 2019 העניקה ממשלת קפריסין לשותפות בבלוק 12 רישיון הפקה ל־25 שנה עם אפשרות להאריכו בעוד כ־10 שנים. בעקבות מה שנראה כהתקדמות עצמאית של קפריסין בפיתוח הגז, הודיעה ישראל בסוף 2019 כי אין לה כל כוונה לוותר על חלקה במאגר. ישראל טענה אז, כי פיתוח וניצול מאגר ישי־אפרודיטה צריכים להתבצע רק לאחר שתושג הסכמה בין ממשלות ישראל וקפריסין.
לאחר שלא היתה התקדמות רבה מ־2018 ועד תחילת 2021 במו"מ בין המדינות, החליט שר האנרגיה הקודם יובל שטייניץ לאפשר לחברות להידבר ביניהן. הסכמה כזו לא הושגה ובפברואר האחרון הודיעה השרה אלהרר לחברות המחזיקות במאגר כי תעניק להן חודש נוסף בלבד להגיע להסכמות על פיצוי מוסכם לחברות בצד הישראלי. "מדינת ישראל לא ויתרה על זכויותיה במאגר אפרודיטה, לרבות הדרישה שהמאגר לא יפותח חד־צדדית", ציינה אז.
משפג גם פרק זמן זה, המו"מ חזר לידי המדינות ומנוהל ישירות על ידי השרה אלהרר ומקבילתה הקפריסאית. המשמעות היא כי כל האפשרויות חזרו לשולחן המו"מ בין המדינות, לרבות יוניטיזציה (איחוד) של המאגר המשותף, עליה כבר הוסכם באמנה שנחתמה בין המדינות ב־2010. משמעות האיחוד היא שיהיה מאגר אחד משותף, וכל צד יקבל כסף לפי החלק היחסי שלו.
עם זאת, אלהרר תנסה להגיע עם מקבילתה הקפריסאית להסכמות על העברת פיצוי לישראל ולשותפות הישראליות במאגר, תמורת ויתור על הזכויות.