רוצים לתקן? דרושה נציבה לשירות המדינה
רוצים לתקן? דרושה נציבה לשירות המדינה
את המחיר הכבד של קריסת השירות הציבורי תחת ממשלות נתניהו משלם הציבור כולו: מקורבים במקום אנשי מקצוע, משרדים לא מתפקדים וריסוק מוחלט של כללי המנהל התקין וטוהר המידות | אלא שישראל של אחרי ה-7 באוקטובר זקוקה לשיקום מן היסוד – שראוי שיתחיל במינוי נציבת שירות מדינה מצוינת ועצמאית – ובעיקר נטולת זיקה פוליטית
"מדינת ישראל טרם הגיעה ליציבות מדינית פנימית ולמשטר דמוקרטי יעיל ואיתן. הליקויים במשרדי הממשלה הם תוצאה של השיטה הפוליטית וספיחיה: העובדים בשירות המדינה כפופים לסיעה 'שהעמידה שר בראש המשרד', ואין הם פועלים לשירות המדינה ולטובת האזרח, אלא משתמשים במשרדיהם כאמצעי להטיל שלטונם על ציבורם המפלגתי, שהרי 'יודע פקיד נפש שרו'". (דוד בן-גוריון, ישיבת מרכז מפא״י, 1954)
אזהרה זו, שנכתבה בידי ראש הממשלה הראשון לפני למעלה מ-70 שנה, מהדהדת עד ימינו. שאיפה לטוהר מידות ומינהל תקין הוחלפו ב-"נבחרנו למשול" ו-"די לשלטון הפקידים". יכולת מקצועית וניסיון ניהולי פינו מקומם למקורבים ולעסקנים פוליטיים חסרי כישורים. דוד בן-גוריון לא יכול היה לדמיין שאדם כמו משה בן זקן יעמוד בראש משרד שמנהל עשרות מיליארדי שקלים בשנה. יתרה מכך, הוא היה מסרב להאמין בכל תוקף שהשרה הממונה – היא זו שנלחמה בהצלחה על מינוי זה – הודות לשומר סף נוח לשלטון בדמות נציב מדינה חלש.
המתקפה על השירות הציבורי בישראל לא התחילה אתמול. פורום קהלת, שלמרבית הישראלים מוכר בעקבות הרפורמה המשפטית שנבלמה בבג"ץ, הכריז כבר ב-2012 על כוונתו להפוך משרות "קובעות מדיניות" בשירות הציבורי למשרות אמון והמליץ להפוך גם את הליך האיתור המקצועי, לפוליטי. ב-2015, הכריז הפורום על כוונתו "לייצר 'עתודה' של אנשי שירות ציבורי "המזוהים פוליטית". שנה לאחר מכן הכריז נתניהו שיבטל את ועדות האיתור למשרות בכירות בשירות הציבורי, כי "משילות זה לבחור אנשים". וכך קרה.
משה בן זקן, שחיפוש קצר בגוגל חוסך את השתלשלות הסאגה בעניינו, הוא רק סימפטום של מערכת חולה שאיבדה את הבלמים ואת שיקול הדעת. מציאות זו התאפשרה בזכות שילוב בין נציב שירות מדינה שתפקד כחותמת גומי של נתניהו, לצד התחזקות השפעתו של פורום קהלת ושלוחיו.
הגיע הזמן לתקן.
המחדל הביטחוני והפקידותי של השבעה באוקטובר ציווה לנו שיקום: עלינו לשקם את יישובי הדרום והצפון ועלינו לשקם למעלה מ-20 אלף פצועים, בגוף ובנפש. חלק גדול מהשיקום הלאומי שלנו מתחיל עם שיקום יסודי של הפקידות המקצועית. בראש המנגנון העצום הזה עומד אדם אחד: נציב שירות המדינה. הנציב הוא המעסיק הגדול במשק האחראי על כשמונים אלף עובדים, ובכללם מינויים חשובים המשפיעים ישירות על החיים של כולנו, כמו למשל מינוי מנכ"לי משרדי ממשלה.
רצה הגורל, וקיבלנו הזדמנות לעשות זאת: הממשלה התחייבה לפני שש שנים לגבש נוהל מתוקן לדרכי מינוי של נציב שירות המדינה. חרף ההחלטה, לא גובש עד היום נוהל שכזה. בחודש ספטמבר יסיים פרופ' דניאל הרשקוביץ, מינוי פוליטי מובהק, את כהונתו בת שש השנים כנציב שירות המדינה. תחת גיבוש נוהל קבוע חדש לבחירת נציב ראוי, התבשרנו השבוע על כך שנתניהו מתכנן להאריך את הקדנציה של הנציב הנוח לשלטון.
זו השעה בה יש לדרוש מהיועצות המשפטיות לממשלה ולמשרד ראש הממשלה את גיבושו של נוהל חדש ומחמיר, המוציא מכלל חשבון מינוי אנשים בעלי זיקה פוליטית. החברה האזרחית שלקחה על עצמה כמעט כל משימה ציבורית מאז השבעה באוקטובר, צריכה להרים על נס את הצורך החיוני הזה.
תדע הממשלה ויידעו נבחרינו – הציבור עירני ומודע לחשיבות בבחירת מועמד ראוי לתפקיד.
או שמא מועמדת?
בישראל מכהנת יועצת משפטית לממשלה, שופטות בבית המשפט העליון לרבות נשיאות – אלא שלצערנו, תחת הממשלה הנוכחית מספרן של הנשים בעמדות בכירות במגזר הציבורי בכלל ובפקידות הרגולטורית בפרט נחתך באופן דרמטי.
איך מתקנים? הבו לנו נוהל חדש ומחמיר לבחירת נציב, ועדיף - נציבה. לא עוד "בורג במכונה" אלא "אישיות מוסרית המשתתפת באחריותה היא וברצונה המושכל בעיצוב דמות המדינה שאותה היא משרתת", כפי שראה בן-גוריון בחזונו. מדינת ישראל תתברך בנציבה שתהיה מופת של ניקיון כפיים, אומץ לב ציבורי ונטולת זיקה פוליטית עם ניסיון מוכח בשירות הציבורי.
טליה גורודס היא מנהלת מחקר ופיתוח במרכז מנור מבית יוזמת המאה