ההסכם המסתמן: הנכים יקבלו 260 מיליון שקל - חסימות הכבישים והרכבות ייפסקו
ההסכם המסתמן: הנכים יקבלו 260 מיליון שקל - חסימות הכבישים והרכבות ייפסקו
לפי ההסכם המתגבש בין האוצר לארגוני הנכים, מדובר בתוספת ל-4.34 מיליארד שקל עליהם הוסכם ב-2018. המאבק פרץ בשל מחלוקת על פרשנות חוק הנכים, בנוגע לסכום של כחצי מיליארד שקל; מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" שמארגן את המחאה, נמסר שאם לא ייחתם הסכם רשמי עם האוצר "כבר בימים הקרובים תהיה עוד מכה"
מסתמן הסכם בין ארגוני הנכים לאוצר שיביא להפסקת חסימות הכבישים והרכבות.
לפי ההסכם, הנכים ייקבלו תוספת של 260 מיליון שקל מעבר ל-4.31 מיליארד שקל שהובטחו להם ב-2018, שזה בערך חצי מהסכום העומד במחלוקת בינם לבין האוצר. תוספת לקצבאות הילדים הנכים עדיין במשא ומתן.
חוק קצבאות הנכים, שאושר בפברואר 2018, קבע שהקצבאות יגדלו ב-4.34 מיליארד שקל בארבע פעימות. מתוכם הוקצו 2.2 מיליארד שקל לשתי הפעימות הראשונות, שאוחדו לאחת ב־2018. כתוצאה מכך הועלו הקצבאות לכ־3,300 שקל לחודש, תוספת של 800-500 שקל לאדם. עוד קבע החוק שיהיו שתי פעימות נוספות ב־2020 וב־2021 בהיקף של 2.14 מיליארד שקל.
מערכות הבחירות הרבות ואי העברת תקציב מדינה בשנתיים האחרונות מנעו את יישום הפעימה השלישית והרביעית. במקום זה, הנכים קיבלו מענקים בשנה וחצי האחרונות שהעלו את שווי קצבת הנכות הכללית ל-3,500 שקל. כן הגדילו את קצבאות הילדים הנכים קשה, הסיוע לנכים מונשמים ואת הדיסריגרד, הסכום שמותר לנכה להשתכר בלי שיקזזו כסף מקצבתו.
הקמת הממשלה הביאה לחידוש המשא ומתן ואיתו מחלוקת קשה על פרשנות החוק. האוצר טוען שלפי נוסח החוק יש לחלק את ה-4.34 מיליארד שקל לפי מספר הנכים מקבלי הקצבאות ב-2021. המשמעות היא ש-530 מיליון שקל מתוך הסכום הזה יופנו לגידול במספר מקבלי הקצבאות ולא להעלאה שלהן. הנכים טוענים שכוונת המחוקק היתה לחשב לפי מספר הנכים ב-2018.
בשבועות האחרונים קיימו הנכים ובייחוד ארגון "הנכים הופכיים לפנתרים" שורה של חסימות כבישים ורכבות. עם את, לא עוררו את תשומת הלב והתמיכה הציבורית כבעבר. זאת, בין היתר לאור ההישג הגדול שלהם במאבק הקודם. כאמור היום מסתמן הסכם.
אלה התוספות הצפויות:
הענקת קצבת שירותי מיוחדים (שר"מ) לנכים הזקוקים לסיוע גם לאנשים עם מוגבלת שכלית, נפשית ואוטיזם – 149 מיליון שקל; קיצור איסור כפל קצבאות לנכה חדש משלושת החודשים הראשונים לנכות לחודש – 41 מיליון שקל; הרחבת הזכאות לתשלום עבור שני עובדים גם לנכים קשים שאינם מונשמים וכן הגדלת סכום הסיוע – 29 מיליון שקל; מענק לנכים הורים – נכה שמביא ילד יהיה זכאי למענק חודשי בסך 950 שקל במשך שלוש השנים הראשונות – 27 מיליון שקל; השוואת תנאי סיוע בין נכים נוהגים ונכים מוסעים – 17 מיליון שקל.
התוספות הללו יתווספו לסכומים המוסכמים שמופיעים בהצעת התקציב שפורסמה היום:
העלאת קצבת הנכות ל-3,700 שקל; תוספת של בין 100 ל-300 שקל לשר"מ; תוספת של 83-490 שקל לקצבת הילדים הנכים; תוספת של 190 שקל בחודש לנכים קשישים; תוספת של 5,341 שקל לנכים מונשמים (עלות מטפל שני); העלאת הדיסריגארד מ -3,940 שקל לגובה שכר מינימום - 5,300 שקל.
יו"ר "נכה לא חצי בן אדם" אלכס פרידמן אמר בתגובה ש"ההסכם המתגבש בתיווך יו"ר ועדת הרווחה ח"כ אפרת רייטן ובתמיכת מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר, הוא הסכם טוב עם שורה של בשורות טובות לטובת אנשים עם מוגבלות בדגש על מתמודדי הנפש. עם זאת", לדבריו, "הדברים טרם נסגרו סופית והמחאה תימשך ככל שיידרש. במקביל, נעשים ניסיונות למצוא פתרון גם למצוקות הילדים הנכים כבר בתקציב הקרוב. אם וכאשר כל הדברים ייסגרו וייקבע מועד לדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, תצא הודעה מסודרת ומוסכמת של כלל הארגונים המעורבים".
מארגון "הנכים הופכים לפנתרים", המארגן את חסימות הכבישים והרכבת, נמסר בתגובה שהחסימות יפסקו רק לאחר שיהיה מסמך רשמי של האוצר שמעגן את ההסכמות.
בארגון אומרים כי "ההסדר מקובל עלינו אבל אנחנו לא מאמינים בלי מסמך רשמי". ומציינים שהם ולא ארגון "נכה לא חצי בן אדם" מארגנים את החסימות ולכן דרושה הסכמתם. אם לא יהיה מסמך, מזהירים בארגון, "כבר בימים הקרובים תהיה עוד מכה".