סגור

מי צריך יחידה תואמת להב 433 למלחמה בפשיעה במגזר הערבי

״אחת לאיזה זמן מוגבל, אני נשמט אביון ודל״ - שר מאיר אריאל - בכל הקשור לשר הכושל ומפכ״ל העשרים שלה, הפתרון לעלייה בנתוני הפשיעה בדגש על החברה הערבית בישראל, נמצא דווקא, בתוספת תקציבית ״פסיכית״, כפי שהיה מכנה זאת רס״ן במיל. א. פלדשטיין, שתאפשר הקמת יחידה חדשה דמוית להב 433, שתתמקד בפשיעה במגזר הערבי. יחידה חדשה, כ-1,200 תקנים, ניצב, תת ניצב, ארבעה ניצבי משנה וכעשרים סגני ניצבים. הקמת היחידה, ששמה הזמני "חאמי אל-קאנון" (החוק, בערבית), מטופש כמו הרעיון עצמו, תעלה למשלם המיסים 1.1 מיליארד שקל עלות ההקמה בלבד, ועוד עלות שנתית של יותר מחצי מיליארד שקל לתפעול השוטף. לכאורה, ניסיון לחקות את הצלחתה של להב 433, שהוקמה בשנת 2008 כיחידה ארצית למאבק במשפחות הפשע המאורגן ובתופעות פשיעה נוספות. אלא שניסיון החיקוי היקר הזה טומן בחובו כשלים מובנים.
הכשל הראשון נמצא בהקמת יחידה חדשה יש מאין. להב 433 הוקמה על בסיס היחידות הארציות הקיימות אז (יאח״ה, יאחב״ל, יאל״כ, אתג״ר והגדעונים), עלויות ההקמה היו זניחות ויכולות הפעולה היו קיימות למן היום הראשון. הכשל השני נמצא ביצירת חיקוי. חיקוי סובל מנחיתות אל מול המקור ומייצר מתיחות ויריבות סביב מאבק על משאבים נחוצים ויוקרה. הכשל השלישי נוגע בליבה המקצועית, ההפרדה בין להב 433 ללהב החדשה הוא רק בשם. בסופו של יום חקירת שוחד שמתחילה במועצה מקומית עשויה להשתכלל לקבלנים מהמגזר, חקירת ארגון פשיעה דובר עברית תמצא במהרה חיבורים רחוקים בשפות שונות, והונאה בתשתיות תתגלגל גם אל יישובי הפריפריה ואל בני המיעוטים.
״להשיל בלי כל חשש, תרבות של עור אשר יבש, ולהפציע כמו חדש״ - יכול להתאים לנחשים, כשמדובר בפשיעה ומשטרה, המפתח דווקא טמון באורך הרוח ובמודלים קבועים ויציבים. לבנת היסוד של משטרת ישראל היא תחנת המשטרה - הבסיס לכל פעילות שיטור, איסוף וחקירה. מרחב שולט על מספר תחנות, מחוז שולט על מספר מרחבים, המטה הארצי שולט על כלל המחוזות. במדרג התחנה והמרחב ניתן מענה לפשיעה מקומית, במדרג המחוז והמטה הארצי, ניתן מענה גם לתופעות פשיעה נושאיות, חוצות מחוזות וגבולות. המפתח למאבק בפשיעה הוא שילוב בין אחיזה טריטוריאלית למומחיות נושאית. המאבק בפשיעה הערבית צריך להתחיל בחיזוקן של התחנות הקיימות, למלא בהן את התקנים החסרים, להעצים את המשרתים בהם ולבסס את אחיזתם בשטח - הן באמצעות מתן שירות מקצועי לאוכלוסייה הנורמטיבית, הן באמצעות גיוס מקורות מידע והן באמצעות אכיפה וחיכוך עם הפעילות העבריינית.
1 צפייה בגלריה
ערן קמין
ערן קמין
ערן קמין
(צילום: אוראל כהן)
הקמה של להב חדשה היא טעות ובזבוז כספי ציבור. הפתרון טמון בחיזוק התחנות ובחיזוקן של יחידות החקירה הקיימות. יחידות החקירה השונות והמערך התומך בלהב 433, צריכים תוספת של כוח אדם איכותי דובר ערבית, הם אינם נזקקים ליחידה מתחרה, מרובת תקנים, שתתחרה עמם על אותם משאבים. להב 433 הוקמה באיחור רב ועל רקע שנים מדממות ומרובות בחיסולים בין משפחות הפשע השונות. רק בחלוף כשמונה שנים מיום הקמתה, הבשילה החקירה המכונה ״תיק 512״ והובילה לפגיעה ממשית במשפחות הפשע המוכרות, וגם אז שותפה מלאה להצלחה היתה היחידה המרכזית של מחוז תל אביב. יחידות מחוזיות אחרות כמו היחידה המרכזית של מחוז חוף או מחוז מרכז, ויחידות מרחביות כמו ימ״ר לכיש ונגב, מובילות מזה שנים הצלחות במאבק כנגד משפחות פשע, תוך שימוש בסוכנים, עדי מדינה, תחבולות חקירה ושימוש באמצעים טכנולוגיים. למדינת ישראל אין את הפריבילגיה לאפשר שנות לימוד והקמה לאורגנים חדשים, מנופחים ומיותרים.
״העגלה נוסעת אין עצור, והנה נשארת מאחור״ - משטרת ישראל סובלת ממחסור בכח אדם, רבים וטובים עזבו את שורותיה, מותרים אחריהם עומס הולך וגובר על הנותרים וחסך מקצועי ניכר. הקמת יחידה חדשה, תוסיף ותעצים את הפגיעה, תאט את מאמצי השיקום ומילוי השורות ותפגע ביכולת הקיימת להיאבק בפשיעה. הפשיעה בניגוד לשר ולמפכ״ל לא מחכה לאישורי ההקמה, היא חודרת היכן שניתן, גורמת צער וכאב ומגדילה את מעגלי ההשפעה שלה. הצהרות יומרניות בדבר פירוק ארגוני הפשע והצעות מטופשות לחזור למוטב, יפות כמו יחידה חדשה מהניילון. במלחמה הסיזיפית בפשיעה אין פסק זמן, רק התמדה ונחישות, יעדים ברי השגה, מדדים ברורים, מסד נתונים שקוף ועבודה קשה.
עו״ד ערן קמין, תת ניצב בדימוס, לשעבר ראש חטיבת החקירות במשטרה, כיום מומחה לחקירות ומודיעין עסקי