סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מלחמת עזה אשקלון תושבים ליד בניין שנפע
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לצד בניין באשקלון שנפגע מרקטה (צילום: גיל יוחנן, AP/Erik Marmor)

קרן מס רכוש מתרוקנת: 18 מיליארד שקל כבר שועבדו למתן פיצויים

אחרי האישור בכנסת של תוכנית הסיוע לעסקים, בהיקף של 15 מיליארד שקל, ולאור ההבטחה של שר האוצר להרחיבה ליישובים בטווח של 40 ק"מ מהרצועה בעלות של 3 מיליארד שקל לאוקטובר בלבד - קרן מס רכוש צפויה להתרוקן. באוצר ייאלצו למצוא מקורות תקציביים נוספים

עלויות הפיצויים מכורח חוק מס רכוש וקרן פיצוים הולכות ומאמירות, ועלולות לרוקן בקרוב את קרן מס רכוש בה היו ערב המלחמה 18 מיליארד שקל. הקרן הזו משמשת מקור תקציבי לפיצויי תושבי ישראל על נזקים ישירים ועקיפים שנגרמו כתוצאה ממעשי איבה או פעולות מלחמה שנות.
עלות תוכנית הפיצויים שאושרה אתמול בלילה בכנסת עומדת על 15 מיליארד שקל לחודשיים. לכך יש להוסיף את עלות הבטחתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להרחיב את הפיצויים גם ליישובים בטווח של 40 ק"מ, כך שיחולו גם על אשדוד ובאר שבע, המוערכת ב-3 מיליארד שקל.
ההכרזה להרחיב את הפיצויים לאשדוד ובאר שבע מתייחסת לאוקטובר בלבד. אם לא תשונה ההחלטה, אזי בנובמבר יקבלו העסקים פיצוי חלקי. ואולם אם יוחלט גם בנובמבר לתת לעסקים שם פיצוי מלא - העלות הכוללת תגדל בעוד 3 מיליארד שקל ל-21 מיליארד שקל.
במשרד האוצר עובדים על תזכיר הצעת חוק להענקת פיצוי רחב יותר במרחק של 0-20 ק"מ, והיא צפויה להיות מובאת לאישור הממשלה ביום א'. עם זאת ועדת הכספים צפויה להגדיל את המרחק לפיצוי מלא ל-40 ק"מ מהגבול, בשל הבטחת סמוטריץ' (בניגוד לדעת המנכ"ל ואגף התקציבים), וזאת באמצעות תקנות לישום החוק.
האוצר יצטרך איפוא למצוא מקורות נוספים למימון הפיצויים כמו הגדלת הגירעון, גיוס אג"ח בחו"ל וקיצוץ בתקציב. ניתן היה לגייס כ-8 מיליארד שקל באמצעות ביטול הכספים הקואליציוניים, אבל לא נראה שסמוטריץ' יבחר בכיוון הזה, ולכל היותר יקוצצצו סכומים זעומים, שכן ראש הממשלה בנימין נתניהו לא רוצה להסתכסך עם ראשי מפלגות הקואליציה.