סגור
מאגר גז לוויתן לווייתן 1.8.23
מאגר הגז לוויתן (צילום: REUTERS/Ari Rabinovitch)

מאבק על תעריפי הולכת הגז: שברון תובעת 90 מיליון שקל מנתג"ז

המחלוקת נסובה סביב תעריפי הולכת הגז ומועד המעבר ביניהם, לאחר שחל עיכוב בהקמת מקטע אשדוד-אשקלון בשל פרוץ המלחמה ועזיבת החברה האיטלקית שאמורה היתה להקים אותו. שברון טוענת שנתג"ז דחתה באופן חד-צדדי את מועד המעבר בין התעריפים. נתג"ז: הטענות מוטעות ומבוססות על פרשנות לא נכונה

שברון תובעת את החברה הממשלתית נתג"ז (נתיבי גז לישראל) בסך 90 מיליון שקל במסגרת הליך בוררות בין החברות. לטענת שברון, נתג"ז גבתה מהחברה תעריף גבוה יותר ממה שהחברה הממשלתית אמורה במקטע ההולכה של אשדוד-אשקלון. הקמת המקטע מתעכבת יותר משנה, בשל עזיבת הקבלן האיטלקי את האזור בגלל המלחמה.
נתג"ז היא חברה ממשלתית האחראית על ההקמה וההפעלה של מערכת הולכת הגז מהאסדות ועד לתחנות הכוח הגדולות או לנקודות החיבור למצרים וירדן (לגז הטבעי שהולך לייצוא). שברון מחזיקה ב-40% ממאגר הגז לוויתן ו-20% ממאגר הגז תמר, שני המאגרים הגדולים שבחופי ישראל (מכילים יחדיו כ-900 BCM). מלבד האחזקות שברון היא גם החברה המפעילה את המאגרים ואחראית על הפעילות השוטפת שלהם והפקת הגז. המאגר השלישי הוא כריש שבבעלותה ובהפעלתה של אנרג'יאן (המכיל כ-100 BCM).
במשק הגז הטבעי קיימים שני סוגי תעריפי הולכה. הראשון הוא תעריף הולכה על בסיס "מזדמן", כלומר החברות משלמות עבור הולכה בזמן אמת ללא התחייבות. סוג שני הוא תעריף הולכה לפי קיבולת,Take or Pay (TOP) שמחייב תשלום קבוע ללא קשר להזרמה בפועל, בהסכם לתקופה ארוכה. בתמורה להתחייבות לתשלום לתקופה ארוכה, ניתן לאפשר תעריף נמוך יותר. לכן תעריף הקיבולת נמוך מהתעריף "המזדמן".
ב-2019 חתמו החברות על הסכם הולכה ראשון על בסיס "מזדמן" – כלומר, הזרמת-שילמת. שנתיים לאחר מכן חתמו החברות על הסכם נוסף, הפעם לפי תעריף קיבולת (התעריף הנמוך יותר), כשהמעבר לתשלום הקיבולת יהיה בהתאם לתנאים מסוימים שיתקיימו. המחלוקת בין הצדדים היא על מועד המעבר של הגז שמפיקה שברון בין התעריפים. בנתג"ז, כך לפי שברון, דחו את המועד באופן חד צדדי וללא הסכמת החברה.
אחד התנאים בהסכם היה השלמת מקטע אשדוד-אשקלון שיאפשר להרחיב את כמות הולכת הגז בצנרת של שברון. אלא שבשל המלחמה, התעכבה הקמת המקטע. אחת הסיבות לעיכוב היא עזיבת החברה האיטלקית שהייתה אמורה להקים את המקטע, בשל איסור של ממשלת איטליה על הפעילות באזור עקב הסכנה הביטחונית בשל המלחמה.
במסגרת הדיווח לבורסה על התביעה כתבה נתג"ז: "לשיטת החברה, דינה של התביעה להידחות, בין היתר מן הטעם שהחברה סבורה כי טענותיה של שברון מוטעות ומבוססות על פרשנות לא נכונה של הסכם ההולכה השני".
משברון נמסר: " שברון מדיטרניאן לימיטד שמחה להיות שותפה עם מדינת ישראל בפיתוח משאבי האנרגיה שלה לטובת ישראל והאיזור. שברון לא מגיבה בנושאים מסחריים".