למרות הווטו של גנץ וסער: הקואליציה תקדם חוק שיאפשר למנות מאות רבנים חדשים
למרות הווטו של גנץ וסער: הקואליציה תקדם חוק שיאפשר למנות מאות רבנים חדשים
הצעת החוק המקורית היתה אמורה לאפשר מינוי של כ-1,000 רבנים חדשים בערים, יישובים ושכונות ולהעניק לממסד הדתי רוב מוחץ בגוף שיבחר אותם. בגרסתה הנוכחית הוצאה ממנה האפשרות לכפות רבני יישובים, כך שהחוק יאפשר לעשות זאת רק ביחס למינוי של כ-300 רבני ערים ושכונות. ועדת החוקה אמורה לדון בהצעה מחר
בזמן מלחמה: הקואליציה מקדמת את "חוק הרבנים", שיאפשר למנות מאות רבנים חדשים בערים, יישובים ושכונות ויעניק לממסד הדתי רוב מוחץ בגוף שיבחר אותם. הצעת החוק הוגשה אשתקד ע"י יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) וח"כ ארז מלול (ש"ס) ומיועדת להצבעה בקריאה ראשונה, אך קידומה הוקפא מאז החלה המלחמה. כעת, כאמור, היא חוזרת לשולחן, ובקואליציה החליטו לקדם אותה למרות הווטו שהטילו השרים בני גנץ וגדעון סער מוקדם יותר היום (ב').
גורמים בקואליציה אמרו כי גנץ וסיעתו הצביעו נגד התקציב, וגנץ נסע לארה"ב בניגוד לעמדת רה"מ. נוסף לכך יש לחץ של ש"ס לקדם את החוק שיטיב עם המפלגה. עם זאת, גורמים בכנסת מעריכים כי למרות הקידום של החוק - גנץ לא יפרוש כעת מהקואליציה. ואילו סער עצמו כבר הודיע שעשוי להתפטר מהממשלה אם לא יצורף לקבינט המלחמה. במקביל, גם בליכוד יש ביקורת על קידומו של "חוק הרבנים": ח"כ אלי דלל (ליכוד) אמר כי "אולי ישנם כאלה ששכחו אבל בטנק בעזה או בגבול הצפון נמצאים כרגע יחד חיילים שחושבים אחרת והתגייסו להילחם יחד והשאירו הכל בצד. כמוהם גם אנחנו נבחרי הציבור לא צריכים להתעסק במה שעלול ליצור פירוד ויכוח ופילוג". גם ח"כ טלי גוטליב מהליכוד הודיעה שתתנגד וקוראת לח"כים לעשות כמוה.
סער כאמור הודיע בשבוע שעבר על פירוק השותפות עם גנץ, אבל נראה כי שיתוף הפעולה בין הסיעות נמשך. לפי סעיף 2 להסכם הקואליציוני שנחתם בין נתניהו לגנץ עם תחילת המלחמה, "לא יחוקקו חוקים ולא יתקבלו החלטות בנושאים אחרים, למעט החלטות הדרושות לשם המשכיות המצב הקיים ולייצוב המצב הכלכלי אלא בהסכמה בין ראשי הסיעות החתומות על ההסכם".
הצעד המשותף של שתי הסיעות בא לאחר שהקואליציה החליטה לקדם את הצעת חוק הרבנים, ואף נקבע לה דיון מחר בוועדת החוקה. נייר עמדה של ד"ר אריאל פינקלשטיין מהמכון הישראלי לדמוקרטיה שהוגש לוועדת החוקה אשתקד קובע כי הצעת החוק המקורית תאפשר למנות יותר מאלף רבני ערים, יישובים ושכונות חדשים ולהגדיל את מספר הרבנים שמקבלים משכורת יותר מפי שלושה. ההצעה תאפשר לשר לשירותי דת לכפות על ערים שאינן מעוניינות ברב למנות כזה, אלא שבגרסתה הנוכחית הוצאה מנוסח הצעת החוק האפשרות לכפות רבני יישובים, כך שהחוק מאפשר לכפות רק מינוי של כ-300 רבני ערים ושכונות, מתוכם 35 רבני ערים בשכר גבוה. כמו כן היא מפחיתה את הייצוג של נשים בגוף הבוחר של רבני ערים מ-40% ל-25%.
חבר ועדת החוקה, ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר: "אחרי למעלה מעשור מאז שהמדינה הודיעה לבג"ץ שאין צורך ברבני שכונות וכי מדובר במשרות מיותרות, הממשלה והקואליציה מבצעות פניית פרסה ומציגות הצעת חוק מושחתת שתאפשר למפלגות החרדיות ומפלגת הציונות הדתית מאות תקנים חדשים של רבני שכונות ויישובים. מדובר בניסיון ציני לנצל את חודשיה האחרונים של הממשלה הכושלת על מנת לקבוע עובדות בשטח ולכפות על הציבור החילוני והמסורתי רבנים חרדים וחרד״ליים למשך עשור שנים קדימה".
מנהל מרכז יהדות ומדינה במכון הרטמן, תני פרנק, מסר: "בזמן מלחמה, הדבר האחרון שתושבי ישראל צריכים זה מינוי המוני של רבני שכונות. הצעת החוק להחלשת הרשויות המקומיות בבחירת רבנים לא הייתה צריכה לבוא אל העולם מלכתחילה. היה ראוי אם חברי הכנסת שרוממות היהדות בגרונם ופוליטיקת הג'ובים בידם היו מבינים טוב יותר את המציאות לאחר 7 באוקטובר ומפנימים שהצעות מהסוג הזה פוגעות ביהדות ומפלגות אותנו".
יו"ר ומייסד ארגון עתים, הרב ד"ר שאול פרבר, שנאבק בחוק מאז שהגיע לשולחן הכנס, מסר כי הוא "מחזק את ידי ח"כ כהנא ואלקין על הטלת הוטו". לדבריו, "חזרתו של חוק רבני הערים הוא בשורה רעה מאוד למנהל התקין. מדובר בחוק שלוקח את הכוח מידיהם של התושבים ונבחרי הציבור המקומיים ונעביר אותו למועצת הרבנות הראשית ולשר הדתות. על אף המלחמה, המפלגות ש"ס והציונות הדתית לא שינו כלום מדרכם והן ממשיכות לעשות דילים על חשבון הציבור".