דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי יעלו אחרי שלא עודכנו שמונה שנים
דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי יעלו אחרי שלא עודכנו שמונה שנים
ההסתדרות ונשיאות הארגונים העסקיים חתמו עם שר העבודה יואב בן צור על צו הרחבה שמעלה את התעריף לעובדי המגזר הפרטי מ-378 שקל ל-418 שקל ליום. הצדדים חתמו גם על צו הרחבה שמסדיר פיצוי לעובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות מבצע עלות השחר בקיץ שעבר
ההסתדרות ונשיאות הארגונים העסקיים חתמו עם שר העבודה יואב בן צור על צו הרחבה שמעלה את תעריף דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי מ-378 שקל ל-418 שקל ליום וזאת לאחר שבמשך שמונה שנים לא עודכן.
החתימה עם בן צור מתקפת את ההבנות של ההסתדרות עם נשיאות הארגונים העסקיים ובאופן שיגדיל את דמי ההבראה של כ-3 מיליון עובדים במגזר הפרטי ב-40 שקל ליום. הצדדים חתמו גם על צו הרחבה שמסדיר פיצוי לעובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות מבצע עלות השחר מהקיץ שעבר.
בעקבות החתימה על ההסכם גם עובדים שקיבלו ביולי או באוגוסט את דמי ההבראה ל-2023 יקבלו את ההפרש שבין התעריף הישן לתעריף החדש, שיחול רטרואקטיבית על כל השנה ויסתכם בכ-200 שקל לעובד.
ברקע החתימה, ההסתדרות והתאחדות התעשיינים נכנסו לסבב מהלומות, ובמהלך השנתיים האחרונות הקשה על עדכון התעריפים.
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד סירב להכיר ביציגות של התאחדות התעשיינים לקראת חתימה על הסכם כזה, קידם את הדיונים מול נשיאות הארגונים העסקיים שבראשות דובי אמיתי, נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר הגיב בעתירה לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה שימנע צווי הרחבה בלי שההסתדרות קיימה עליהם מו"מ עם ההתאחדות. דרישת התעשיינים באה למרות שב-2020 ההתאחדות פרשה מנשיאות הארגונים העסקיים, בעקבות הסכסוך עם אמיתי.
במרכז העתירה של התאחדות התעשיינים עמדה הבקשה שיורה להסתדרות לקיים גם עם נציגי ההתאחדות מו"מ על צווי ההרחבה וזאת בהיותה ארגון ייצוגי מרכזי וותיק במשק. בר דוד סירב לקיים מו"מ עם שני ארגוני מעסיקים, המשיך בהידברות עם בן בריתו הפוליטי דובי אמיתי ובימים האחרונים קיבל רוח גבית מבית הדין לעבודה שדחה את עתירת התעשיינים.
"אפשר היה לחתום על צווי ההרחבה כבר לפני שנה וזה לא קרה בגלל האגו של בר דוד", אמר תומר ל"כלכליסט". לדבריו, הסכמה מהותית בינו לבין בר דוד היתה על הנושא כבר בעבר אך יו"ר ההסתדרות בחר לא להידבר עם ההתאחדות וזאת תוך העדפת השיח עם אמיתי: "בר דוד העדיף לחתום עם אמיתי ולא איתנו כי הוא יודע שאנחנו עשינו לו חיים קשים. קל לו יותר לעבוד עם אמיתי והיחידים ששילמו על זה מחיר הם העובדים, שהפסידו הרבה מאד כסף בגלל העיכובים בהליכים האלה.
גורם שמקורב לבר דוד האשים את תומר בעיכוב העדכון, בין השאר בשל העתירה שהגיש לבית הדין: "היחיד שהתנהל כאן על פי אגו זה תומר בעצמו. הוא מתעקש לבחור כל הזמן בצד הלא נכון של המהלכים".
ביולי, זמן קצר לאחר שהכנסת העבירה את החוק לביטול עילת הסבירות בר דוד הודיע כי יכריז על סכסוך עבודה במשק באופן שיאפשר לו לנקוט בצעדים ארגוניים מיידים בכל מקרה שבו הממשלה תקדם את החקיקה באופן חד-צדדי. אלא שמאז אותה הצהרה טרם הוכרז על סכסוך כזה.
בימים האחרונים עתרו שלושה חברי הסתדרות לרשות השיפוט של הארגון בדרישה לחייב את בר דוד לכנס את בית הנבחרים (בינ"ה) כדי לדון ולהצביע על עמדות ברורות של ההסתדרות ביחס להפיכה.