הכי טוב בארץ: 8 דברים שהישראלים ממש טובים בהם
הכי טוב בארץ: 8 דברים שהישראלים ממש טובים בהם
מתגעגעים לחו"ל? נראה לכם שבניו זילנד יותר טוב? חושבים שהחיים הטובים נמצאים מעבר לים? תחשבו שוב. הנה הדברים שהישראלים ממש טובים בהם. החל מלהיות מאושרים ומשכילים, דרך מגדלי תירס מצטיינים ואשפים בחדשנות ועד לשני הדברים שהם הכי בטוחים בחיים: מסים ומוות. העולם יכול לקנא
1. מדד האושר
יוקר מחיה? מלחמות? בישראל דווקא מרוצים
למרות כל הביקורת, הפילוג הפנימי וכל האיומים החיצוניים, למרות הפקקים, מחירי הירקות והדירות שמרקיעים שחקים, למרות שיתוק פוליטי של שנתיים ולמרות מגפה עולמית אחת, ישראל היתה ועדיין אחת המדינות המאושרות בעולם.
במדד האושר העולמי של האו"ם שהתפרסם השנה, ישראל הגיעה למקום ה־11 מבין 150 מדינות. ישראל שומרת על מקום מכובד בעשירייה השנייה זו השנה התשיעית ברציפות. המדד מבוסס על סקר שבוחן משתנים הקשורים לרווחת האזרח. הנשאלים מתבקשים לדרג את האושר שלהם מ־1 עד 10, את מידת העזרה שהם מקבלים מהמדינה בעת צרה, את מידת החופש שקיים במדינה שלהם ואת רמת השחיתות בארצם. בנוסף משוקללים התמ"ג לנפש ותוחלת החיים.
2. צריכת אלכוהול
לא משתכרים כדי לשמוח
אולי מפתיע, אבל מידת האושר של הישראלים אינה נגזרת של חומרים משני תודעה. צריכת האלכוהול בארץ, למשל, היא מהנמוכות במדינות ה־OECD. בישראל צורכים בשנה בממוצע 3.1 ליטר לנפש של אלכוהול, כאשר מעליה רק טורקיה עם צריכה של 1.3 ליטר לנפש. טורקיה היא מדינה מוסלמית שבה על פי הדת אסור לשתות אלכוהול. אחת הסיבות לצריכה הנמוכה היא המסים הגבוהים שמוטלים על יבוא אלכוהול לעומת מדינות ה־OECD. בישראל על כל ליטר אלכוהול ומשקאות חריפים היבואן משלם מס של 100.5 שקל, לא כולל מע"מ. באירופה הממוצע הוא כ־18 שקל.
3. השכלה גבוהה
אוהבים ללמוד ולקבל תארים מתקדמים
המוח הישראלי הוא אולי מהמשובחים בעולם. בישראל למעלה מ־50% בני הגילאים 64-25 הם בעלי השכלה אקדמית (תואר ראשון ומעלה), והיא בחמישייה המובילה בקרב מדינות ה־OECD, כאשר מתחתיה נמצאות מדינות כמו ארה"ב, בריטניה, הולנד ונורבגיה. לפי נתוני הלמ"ס מיוני האחרון, 77.2 אלף איש קיבלו תארים אקדמיים מהמוסדות להשכלה גבוהה בישראל בשנת הלימודים הקודמת. מדובר על עלייה של 26% לעומת העשור הקודם, 99% לעומת שני עשורים קודמים ו־400% לעומת שלושה עשורים אחורה. במילים אחרות, בתוך 30 שנה גדל מספר הזכאים הכולל לתואר אקדמי פי 5.
4. מחקר ופיתוח
שיאנים בהשקעות הדוחפות את ההייטק
התפתחותה של אומת הסטארט־אפ היא לא תוצר של יד הגורל, אלא השקעה מכוונת של גופים רבים ובהם המדינה שמשקיעה בעצמה סכומי כסף גדולים בחדשנות טכנולוגית ומצד שני לא מפריעה לתעשיית ההייטק. למעשה, ישראל ממוקמת ראשונה בין מדינות ה־OECD בהוצאה על מחקר ופיתוח כשיעור מהתמ"ג וכיום פועלים בה 370 מרכזי פיתוח של החברות הגדולות בעולם כגון גוגל, אמזון, פייפאל ועוד. לפי רשות החדשנות, 85% מהוצאות על מחקר ופיתוח מגיעות מהמגזר העסקי, 12% מההשכלה הגבוהה, 1.5% מהממשלה ועוד 1% מהמגזר השלישי.
5. חדשנות טכנולוגית
רוח יצירתית נושבת בחממות היזמות והסטארט־אפים
ואיך ההשכלה מסעיף 3 יחד עם המחקר והפיתוח מסעיף 4 באים לידי ביטוי? הנה כמה דוגמאות. ישראל על פי מדד החדשנות של בלומברג נמצאת במקום השביעי בעולם מתוך 60 מדינות בחדשנות טכנולוגית. אמנם מדובר בירידה של מקום אחד לעומת השנה החולפת, אך ישראל עברה מדינות מפותחות כמו יפן, ארה"ב וצרפת. בנוסף, הערים תל אביב וירושלים דורגו במקום השישי מבין 150 ערים כחממות הסטארט־אפ הטובות ביותר בעולם. הדירוג שנעשה על ידי מכון המחקר Startup Genome, בחן ערים מובילות בעולם בשורה של מדדים ובהם יכולת ביצוע, יכולת השגת מימון, נתח השוק, ידע וטאלנטים. מעל תל אביב וירושלים נמצאות בדירוג רק עמק הסיליקון, ניו יורק, לונדון, בייג'ינג ובוסטון.
6. חקלאות מתקדמת
מגדלים הכי הרבה תירס על דונם
עם כל כך הרבה חדשנות, מה הפלא, למשל, שישראל מובילה בגידול תירס. לפי ה־OECD, ישראל ייצרה 31.1 טונות תירס לכל 10 דונם ב־2020 - פי 2.5 מהמדינה הבאה אחריה ברשימה, צ'ילה, שגידלה 12.6 טונות. לפי התאחדות חקלאי ישראל, ההצלחה היא תוצר של שילוב בין טכנולוגיה לחקלאות, מחקרים ושת”פ עם האקדמיה, כדי לדעת מתי הכי טוב לזרוע, באיזה עומק, מה רוחב הערוגה, אופן ההשקיה המתאים בכל אזור גידול, ועוד פרמטרים שעוזרים בניצול מיטבי של המשאבים.
7. עומס תשלומי מס
למרות התחושה, אנחנו לא משלמים הרבה מסים
לפי נתוני ה־OECD המס האישי הממוצע, כמו גם עומס המסים על האזרח הישראלי, קרי ההפרש בין עלויות השכר של המעסיק לבין השכר שמגיע בסוף לעובד בניכוי ההפרשות הסוציאליות, הם בין הנמוכים בין מדינות הארגון. עומס המס בישראל עומד על 22.4% לעומת ממוצע של 34.6% בארגון. נתון זה מתייחס בהשוואה ליחיד ללא ילדים, המשתכר שכר ממוצע. אולם כיוון שישראל היא המדינה עם שיעורי פוריות גבוהים - 3.1 ילדים לאשה לעומת 1.6 בממוצע ב־OECD - נכון יהיה יותר להסתכל על עומס המס של אזרחים נשואים עם ילדים. כאן מצבה של ישראל טוב אף יותר: ישראל מדורגת במקום השלישי אחרי צ'ילה (שבה אין מס הכנסה) ושוויץ.
8. תוחלת חיים
כל זאת ועוד: הסיבות שהחיים בישראל ארוכים
אם כל זה לא הצליח לשכנע אתכם, תדעו שבישראל אתם לא רק מאושרים יותר מרוב האנשים בעולם, אלא אתם גם חיים יותר זמן. נתוני ה־OECD מצביעים על כך שישראל היא בין המדינות המובילות בתוחלת החיים, כאשר בשנת 2019 היא עמדה בישראל על 82.9 בממוצע. נשים, אגב, חיות בממוצע ארבע שנים יותר מאשר גברים. לכן אם יש מי מביניכם שעדיין חולם על אמריקה, כדאי לחשוב על כך פעם נוספת - שם תוחלת החיים עומדת על 78.9 — ארבע שנים פחות מאשר בישראל.