עם צבר הזמנות בשיא של כל הזמנים: מינוי גלעד ארדן ליו"ר תע"א מסתבך פוליטית
עם צבר הזמנות בשיא של כל הזמנים: מינוי גלעד ארדן ליו"ר תע"א מסתבך פוליטית
תע"א חתמה את הרבעון עם שיא של 25 מיליארד דולר הזמנות, כשחלקו של השוק הישראלי גדל מ־20% ל־30% מהמכירות. למרות קדחת הייצור, החברה עלולה למצוא את עצמה ללא יו"ר כבר משבוע הבא, לאחר שהדרג הפוליטי נסוג ממינוי שנקבע בידי יואב גלנט
קצב הייצור המוגבר של מערכות לחימה עבור צה"ל על רקע המלחמה המתמשכת מנפח את המספרים של התעשייה האווירית. החברה הביטחונית, שנמצאת בבעלות ממשלתית מלאה, הציגה ברבעון השלישי של השנה צבר הזמנות של 25 מיליארד דולר, שנחשב לשיא של כל הזמנים, ומשקף עלייה של 2.8 מיליארד דולר בהשוואה לרבעון השני השנה.
לצבר חסר התקדים תרמו שתי הזמנות ענק ממשרד הביטחון באוגוסט האחרון, אחת בהיקף של כ־2 מיליארד דולר ושנייה בהיקף של כ־2 מיליארד שקל. לאלה התווספה עסקה נוספת, שהכניסה לה כמיליארד דולר ולפי פרסומים זרים עוסקת באספקת לווייני ריגול למרוקו. מכירות תע"א ברבעון השלישי עלו ב־16% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו ב־1.54 מיליארד דולר. הרווח הנקי שלה זינק ברבעון ב־64% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והסתכם ב־122 מיליון דולר.
הדיון בדירקטוריון תע"א שבו אושרו הדוחות הכספיים של החברה לרבעון השלישי התקיים אתמול בפעם האחרונה תחת ניהולו של היו"ר עמיר פרץ, שמסיים כהונה של שלוש שנים. ברקע עומדת שאלת זהותו של היו"ר הבא – על רקע התנגדות ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כץ לאפשר את מינויו של שגריר ישראל לשעבר באו"ם גלעד ארדן.
המינוי של ארדן ליו"ר החברה סוכם כבר לפני כחודשיים וחצי בין נתניהו, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט והשר הממונה על החברות הממשלתיות דודי אמסלם. המהלך אושר בוועדה למינויים בכירים בחברות הממשלתיות, בסוף החודש שעבר הוא מונה לדירקטור בחברה, ובשבוע הבא חברי הדירקטוריון היו אמורים להתכנס כדי לבחור בו לתפקיד היו"ר. בימים האחרונים ארדן קיים סדרה של פגישות עם היו"ר היוצא פרץ, עם המנכ"ל בועז לוי ועם יו"ר ועד העובדים יאיר כץ.
מועמד נוח לנתניהו
ההתנגדות של כץ למינוי ארדן נובעת מכך שהוא אינו חש מחויבות ליישם החלטה שקיבל קודמו, וכן מהחשש שאם ארדן יכהן בתעשייה האווירית הוא יבסס לעצמו כוח פוליטי משמעותי שישמש אותו לביצור מעמדו בליכוד ולהתמודדות עתידית על הנהגתו. בימים האחרונים כץ מקבל בנושא רוח גבית מצד ראש הממשלה, שחזר בו מתמיכתו במינוי ארדן. הסיבה לנסיגה של נתניהו מהחלטתו היא רצונו למנות לתפקיד "מועמד נוח יותר" ולהתרחק ממהלך שיזם וקידם גלנט, שאותו הוא פיטר לפני כשבועיים לאחר שקידם תוכנית לגיוס של חרדים לצבא.
אל מול ההתנגדות של נתניהו וכץ, אמסלם מנסה לקדם בכל זאת את מינויו של ארדן בנימוק שיש לעמוד בהבטחה שניתנה לו. חרף הנחרצות של אמסלם, כץ מתכוון לבחון בימים הקרובים מועמדים מטעמו לתפקיד.
לתעשייה האווירית לא נמסר עד כה דבר בנוגע לשינוי בתוכנית השרים למנות את ארדן. אתמול אחר הצהריים יו"ר ועד העובדים יאיר כץ נפגש עם שר הביטחון ישראל כץ וביקש ממנו לפעול למינוי מהיר של יו"ר לחברה. הוא גם ביקש ממנו לפעול לקידום הנפקתה, לאחר ששר הביטחון הקודם גלנט לא עסק בכך בשל התנגדות הממונה על הביטחון במשרד הביטחון למהלך שעלול לחשוף פעילויות רגישות בחברה.
המשמעות של היעדר יו"ר לתעשייה האווירית היא שבכל דיון שייערך בדירקטוריון אחד מחבריו ייבחר אד־הוק לניהולו. זאת בתקופה שבה לתעשייה האווירית תפקיד מרכזי במאמץ הלחימה הרב־זירתית של צה"ל שנמשכת כמעט 14 חודשים. האמצעים שתע"א מייצרת כוללים בין היתר את טילי חץ המשמשים את מערך ההגנה של חיל האוויר ליירוט טילים בליסטיים המשוגרים מתימן, איראן ולבנון.
הייצור המוגבר בתעשייה האווירית נמשך מתחילת המלחמה כשברקע איומים לאמברגו נשק ולעיצומים המעכבים אספקה של חומרי גלם מצד ספקיות שלה בעולם. מצב זה אילץ במהלך החודשים האחרונים את החברה לייצר בכוחות עצמה רכיבים הנחוצים למערכותיה, שאותם היא רכשה בעבר בחו"ל וכעת מתקשה להשיג. מפעל שהיא פתחה באחרונה באופקים אמור לתת מענה חלקי לבעיית הזמינות של רכיבים אלה.
בדומה למתחרה המרכזית שלה אלביט מערכות, שפרסמה שלשום את תוצאותיה לרבעון השלישי, חלקו של השוק ישראלי מכלל המכירות של תע"א גדל לכ־30%. מדובר באספקת טילים, מל"טים, מערכות מכ"ם, אמצעים המשמשים את מטוסי המשימה והמודיעין ועוד. טרם המלחמה חלקו של השוק הישראלי במכירות החברה היה כ־20%.
"מקרון תופס טרמפ"
מנכ"ל תע"א בועז לוי אמר לכלכליסט כי מערכות החברה תומכות בכל חזיתות צה"ל עם מענה מהיר לצרכים המבצעיים שלו. "בחלק מהמפעלים שלנו הייצור נמשך לאורך כל שעות היממה מאז תחילת המלחמה, וזאת תוך כדי התמודדות עם אתגרים מורכבים שנובעים בין השאר מאמברגו והגבלות מצד מדינות בעולם", אמר.
לוי הצטרף לביקורת שהשמיע שלשום מנכ"ל אלביט בצלאל (בוצי) מכליס בשיחה עם כלכליסט על נשיא צרפת עמנואל מקרון בעקבות הגבלת השתתפותן של החברות הישראליות בתערוכות הנשק המתקיימות בארצו ואמר כי "צרפת לקחה את ההגבלות על ישראל למקום קיצוני, והמניעים לכך הם עסקיים. מקרון תופס טרמפ על המלחמה בישראל כדי לקדם את התעשיות הצרפתיות. ההתנהלות של מקרון לא הולמת את היחסים הידידותיים ההדוקים וארוכי השנים בין המדינות. עם זאת, ההיסטוריה הוכיחה שבכל פעם שהטילו על ישראל סנקציות כאלה ואחרות, ישראל יצאה מזה מחוזקת יותר".
הוא הוסיף כי צוותים בחברה שוקדים על פיתוח של מערכות שעשויות להוות פתרון לאיום הכטב"מים שמאתגר את מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר מאז פרוץ המלחמה. לדבריו, "בתוך תקופה קצרה נציג את המענים שימנעו הכנסת מיליוני אזרחים אל המקלטים והמרחבים המוגנים. נעשית בנושא עבודה רצינית מאוד מסביב לרעיונות חדשניים ופורצי דרך".