סגור
יהודה מורגנשטרן
יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. צפוי להחליף את קוינט אם יחליט לעבור תפקיד (צילום: יואב דודקביץ)

פרשנות
האם ההטבה למנכ"לים פורשים נתפרה כדי לאפשר לחסידות גור להשתלט על רמ"י?

מענק פרישה של חמש משכורות למנכ"לים שעוברים לתפקיד אחר בשירות הציבורי עשוי לסלול את הדרך לינקי קוינט לעזוב את רשות מקרקעי ישראל לטובת רשות שדות התעופה. המהלך צפוי לפנות את הדרך למינוי יהודה מורגנשטרן, איש חסידות גור, לראשות רמ"י - מה שעשוי לרכך קצת את גולדנקופף וחבריו, שמאיימים לפרק את הממשלה

כפי שנחשף בסוף השבוע בכלכליסט, לסדר היום של ישיבת הממשלה נוסף ברגע האחרון סעיף שמגדיל את תנאי הפרישה של מנכ"לי המשרדים הממשלתיים ושאר הבכירים בממשלה. ההחלטה צפויה לחול על 300-250 בכירים במגזר הציבורי, וזו תעניק למנכ"לים פיצוי בגין סיום הכהונה שיעמוד על חמישה חודשי הסתגלות בשכר - כלומר 250-200 אלף שקל לכל פורש. העלות המדויקת של ההחלטה לקופת המדינה תלויה במספר הפורשים ובשכר האחרון שלהם, אך בהנחה שיש כ־70 פורשים בשנה, העלות תעמוד על 14 עד 17.5 מיליון שקל בשנה. על פי המוצע בהחלטה, היא תחול באופן מיידי על כל מי שפרש או יפרוש מדצמבר 2024.
מדובר בהחלטה מוזרה – ראשית, מפני ששרי הממשלה פועלים להעניק הטבות מפליגות במאות אלפי שקלים לחבריהם בזמן שב־1 בינואר הציבור צפוי לספוג מכה כלכלית קשה של העלאות מסים וגזרות רוחביות, וגם ממשלה אטומה כמו ממשלת נתניהו הנוכחית לא פועלת לקדם מהלך כל כך מעורר מחלוקת בתזמון כל כך רגיש אם אין בזה דחיפות. שנית, מפני שמדובר במהלך שתפור באופן גס ולא קוהרנטי. בדברי ההסבר להחלטה נכתב כי היא נועדה, בין היתר, "למשוך כוח אדם איכותי למשרות חשובות", אך זו מקודמת בתקופה שבה המדינה פוגעת באופן מודע בתנאי עובדי השירות הציבורי כחלק מצעדי המיסוי והגזרות המתוכננים של 2025.
ניכר כי גם הייעוץ המשפטי אינו מחבב את ההחלטה, אף שטען כי יגן עליה במידה שיהיה צורך בכך. המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד אורלי פישמן אורן, כתבה כי יש קושי שהחלטה כזו מקודמת בזמן שהממשלה מפחיתה שכר במגזר הציבורי ובכלל המשק, אך שהיא משרתת מטרה שלא היתה קיימת קודם: "תכלית מרכזית בהסדר המוצע היא להעניק רשת ביטחון כלכלית למי שמסיים את העסקתו בשירות המדינה, כאמור בהצעה, כשהוא עדיין מצוי בגילאי שוק העבודה".
ההחלטה כוללת גם סעיף תמוה במיוחד אך חשוב: תחת הכותרת "הוראות מיוחדות" נכתב, כי מי שעבר מתפקידו כמנהל למשרה אחרת בשירות המדינה, "שאינה משרת מנהל כהגדרתה בהחלטה זו, יהיה זכאי לבחור לקבל את תנאי סיום ההעסקה שלהם היה זכאי לפי החלטה זו, אילו העסקתו בשירות המדינה היתה מסתיימת ערב מעברו למשרה האחרת, וזאת חלף תנאי סיום ההעסקה שלהם יהיה זכאי בתפקידו האחרון בשירות המדינה".
הדחיפות בקידום המענק לפורשים במציאות הכלכלית הנוכחית, והספציפיות שלו – מנכ"לים פורשים שמסיימים תפקיד בממשלה ועוברים לתפקיד אחר בשירות הציבורי מדצמבר 2024 — מעלות את החשד כי אין פה צירוף מקרים, וכי ההחלטה הבהולה הזו נתפרה למידותיו של אדם ספציפי. אומנם יש לא מעט מנכ"לים ובכירים שהפוליטיקאים היו שמחים "לפנק", אך נדמה כי החלטה זו נועדה למנכ"ל שיש מי שרוצה להזיז אותו ממקומו, אך יש צורך בתמריץ כדי שיפנה את כיסאו. מי שמתאים כמו כפפה ליד לתיאור הזה הוא מנהל רשות מקרקעי ישראל, ינקי קוינט, שאחרי ארבע שנים בתפקיד ובגיל 51 מוכן כבר להמשיך ליעד הבא. ההחלטה שמקודמת רלבנטית גם לקוינט, שלא מכהן כמנכ"ל משרד ממשלתי. בנוסח מצוין כי ההחלטה רלבנטית "למנהלים כלליים במשרדי ממשלה ומוקבליהם".
בחודשים האחרונים צפים דיווחים סותרים על עתידו המקצועי של קוינט, ושמו הוזכר כמועמד לתפקיד היו"ר הבא של רשות שדות התעופה. ברקע הדיווחים הללו עלתה טענה כי קוינט מתלבט לגבי התפקיד מסיבות כלכליות אישיות, בין השאר כי הג'וב של יו"ר רשות שדות התעופה הוא במשרה חלקית (60%) וכי קוינט "מחכה" לתיקון כלשהו בתנאי הפרישה שלו לפני שיסכים לכך. כעת התיקון הגיע, וקוינט יוכל לעזוב עם מענק בגובה של חמש משכורות בזמן ששאר המשק סובל מקיצוצים. כעת רק נותר ששרת התחבורה מירי רגב תסכים למנות אותו לתפקיד על אף שהוא אינו מעושי דבריה, אך עם לחץ פוליטי מתאים המהלך הזה כנראה יושלם.
1 צפייה בגלריה
כנס נדלן 2024 - ינקי קוינט מנהל רשות מקרקעי ישראל
כנס נדלן 2024 - ינקי קוינט מנהל רשות מקרקעי ישראל
ינקי קוינט, מנהל רמ"י. צריך תמריץ כלכלי על מנת לזוז מתפקידו
(צילום: קובי קואנקס)
למה כל כך חשוב לרצות את קוינט? לא בגלל קוינט עצמו, אלא תפקידו. מי שאמור להיכנס לרמ"י במקומו הוא יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. מורגנשטרן, איש חסידות גור, צפוי להשלים סופית את ההשתלטות של החסידות חובבת הנדל"ן על מונופול הקרקעות. קוינט נחשב למקורב לגור ומונה לתפקיד על ידי שר מהחסידות יעקב ליצמן, אך נדמה ששר השיכון יצחק גולדקנופף, ראש מטהו מוטי בבצ'יק והאדמו"ר הבינו שבשלה העת להתקדם צעד נוסף ולשים בשר מבשרם בראשות רמ"י.
זו כנראה הסיבה לבהילות שבקידום ההחלטה, ולאו דווקא דאגה למצבם הכלכלי של המנכ"לים. אם מענק פרישה של 250 אלף שקל לקוינט ולעוד כמה מנהלים זה מה שצריך בשביל להשתלט על השיבר של הנדל"ן הישראלי – אז ההחלטה תקודם במהירות הבזק. ומי יודע, אולי הנדוניה הזו תרכך קצת את גולדנקופף וחבריו, שמאיימים לפרק את הממשלה על רקע העיכובים בחקיקת חוק ההשתמטות.