ליברמן: "רוב העסקים במצב מצוין; לא נחלק מתנות - נעזור רק למי שניזוקו"
ליברמן: "רוב העסקים במצב מצוין; לא נחלק מתנות - נעזור רק למי שניזוקו"
שר האוצר התייחס למתן סיוע לעסקים ולחברות שנפגעו בשל התפשטות זן האומיקרון: "לא יהיה שוחד בחירות, אני לא יודע להעריך פעילות כלכלית על בסיס תשעה ימים"; הוא הוסיף כי "אפשר להסתפק בחמישה ימי בידוד כמו בארצות הברית"; שרת הכלכלה ויו"ר ההסתדרות: לאפשר עבודה מהבית ככל שניתן
"כל עסק שנפגע מהקורונה - צריכים לעזור לו, כמו ענף התיירות ואל על; אבל רוב העסקים במצב מצוין ואני שמח על כך. תהיה עזרה ממוקדת רק לעסקים שניזוקו. לא תהיה חלוקת מתנות ולא שוחד בחירות. תפקידי כשר האוצר הוא לשמור על המשק במצב טוב וגם על הקופה הציבורית" - כך אמר הערב שר האוצר אביגדור ליברמן בתדרוך לעיתונאים.
לדבריו, "בשבוע האחרון שמעתי כמה אנשי עסקים שדיברו על אובדן לקוחות והכנסות. ראיתי את ההכנסות ואת הרווחים שלהם - וגם את הדיבידנדים. אני לא יודע להעריך פעילות כלכלית על בסיס תשעה ימים (מאז תחילת ינואר). אני מאחל להם - ולכולם - את אותה הצלחה שנרשמה ב-2021 גם ב-2022".
ליברמן לא הסתיר את חילוקי הדעות בינו לבין משרד הבריאות: "תו ירוק לא עוזר לשום דבר והוא מיותר - אפשר להסתפק בתו סגול. אין צורך ב-7 ימי בידוד, אפשר להסתפק בחמישה ימי בידוד כמו בארצות הברית. עמדתי שונה מזו של הממשלה ואני לא מסתיר אותה. אנו יכולים להיות הרבה יותר רגועים".
בתוך כך, כשלושה שבועות אחרי שראש הממשלה נפתלי בנט קרא למעסיקים לאפשר לעובדיהם לעבוד מהבית, עד כמה שהדבר ניתן, במטרה להפחית מגעים ולעכב את התפשטות האומיקרון – היום (א') הצטרפו לקריאה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ויו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד.
בהודעה משותפת הם קראו לכלל המעסיקים להתיר למי מעובדיהם שיכולים לעבוד מהבית – לעשות זאת. שרת הכלכלה ויו"ר ההסתדרות הסבירו את המהלך ב"שינויים במצב התחלואה, שהובילו לצורך להגיב בהתאם לאירועים".
לדברי ברביבאי, היא סיכמה עם בר דוד כי יינתן היתר כללי שיאפשר למקומות עבודה חיוניים להעסיק עובדים בשעות נוספות, מעבר למכסת השעות שמתיר החוק, עד 16 בשבוע.
ההיתר יחול במקרים שבהם 20% מהעובדים באותו מקום עבודה נמצאים בבידוד. מטרת ההקלה היא להפחית את הפגיעה בכושר התפקוד של גופים שונים ומפעלים חיוניים ולהבטיח אספקה של שירותים ומוצרים חיוניים לציבור. בהתייחס לפעילות המגזר הציבורי, נמסר הערב כי אם יופעלו תקנות בנושא, הן יהיו ברוח ההסכמות שהושגו בעבר בין המדינה למעסיקים באשר לנוהלי בידוד ועבודה מרחוק.
כשברקע דבריו מהערב של ליברמן, אמרה ברביבאי: "אנחנו ערים לקשיים שעולים כתוצאה מהגל הנוכחי ונבחן את מנגנוני הסיוע הנדרשים ביחד עם משרד האוצר, על בסיס מודלים שבהם נהגנו בעבר". בלשכת השרה אמרו ל"כלכליסט" כי "נעשית כעת עבודת מטה בין-משרדית עם משרד האוצר, ועד כה לא סוכם מתווה לפיצויים".
יו"ר ההסתדרות מסר כי הוא מברך על כוונת הממשלה לגבש תוכנית לפיצוי העסקים שניזוקו ועדיין ניזוקים בשל התפשטות האומיקרון, "ויפה שעה אחת קודם". לדבריו, "התוכנית צריכה לבחון את כל הענפים שנפגעו מהמצב, ולא לתת לאף אזרח להיות במצב של חוסר ודאות, כפי שהיה בגלים הקודמים".
במקומות עבודה רבים במשק לא חיכו לקריאה של יו"ר ההסתדרות ושרת הכלכלה כדי לנקוט צעדים מניעתיים, וכבר לפני כשלושה שבועות עברו לעבוד מהבית או לעבודה במתכונת היברידית.
מאות מפעלים השלימו, או נמצאים בהליכים לקראת השלמת היערכותם לשבועות הבאים מחשש שעובדים רבים יישלחו לבידוד, באופן שיפגע בשרשרת האספקה של מוצרים לציבור.
כ-400 מפעלים ברחבי הארץ התחברו בשבוע האחרון לתוכנית חדשה של התאחדות התעשיינים, במסגרתה כל הבאים בשעריהם – עובדים או ספקים – יהיו חייבים בבדיקת אנטיגן שתיעשה להם במקום. זאת לצד עידוד של עובדים לעבוד מהבית או בקפסולות, פתיחת חדרי האוכל לקבוצות קטנות ועוד.
עד כה לא נרשמו מקרים של בידודים המוניים של עובדים במפעלי תעשייה גדולים, ובינתיים לא חלה ירידה בתפוקה שלהם. בכירים בתעשייה מעריכים כי השיא יגיע במהלך החודש הקרוב, ויורגש היטב בקווי הייצור. עם זאת, לדברי נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, סקר שעשתה ההתאחדות מעלה כי במפעלים קטנים ובינוניים כבר משלמים את מחיר האומיקרון, ושם חלה בימים האחרונים ירידה של עד 20% בתפוקה. הוא קרא לממשלה לקצר את מספר ימי הבידוד מ-10 ל-5-7 ימים, כפי שנהגו עד כה מדינות אחרות.