משרד האוצר מודה: ייתכן שיהיה צורך בפתיחה נוספת של תקציב 2024
משרד האוצר מודה: ייתכן שיהיה צורך בפתיחה נוספת של תקציב 2024
בשבוע הבא תאשר הכנסת את הגדלת התקציב ב-3.36 מיליארד שקל לצורך מימון המשך הסיוע למפונים, אך בדיון בוועדת הכספים התברר כי קיים סיכוי גבוה שהתקציב ייפתח פעם נוספת, זאת בשל העיכוב בהגעת כספי הסיוע האמריקאי והתרחבות המערכה בצפון. ח"כ נעמה לזימי: "פגיעה חמורה באמון העולמי בכלכלה הישראלית"
משרד האוצר נערך להגיש הצעת תקציב נוספת לשנת 2024, מאחר שיש סבירות כמעט ודאית שלא כל סכום הסיוע האמריקאי יגיע השנה - אלא רק חלקו.
בדיון שקיימה היום (ב') ועדת הכספים בהגדלת תקציב המדינה ל-2024 ב-3.36 מיליארד שקל לצורך מימון המשך הסיוע למפונים, הודו נציגי האוצר כי אי קבלתו השנה של מלוא הסיוע האמריקאי לצד הרחבת המערכה בצפון יצריכו הבאת תקציב נוסף לשנת 2024. לשאלת חברי הכנסת מדוע לא לגלם הכל בתקציב אחד, ציינו באוצר כי התמונה הכוללת לעניין כספי הסיוע והתרחבות הלחימה אינה ברורה. עם זאת, יש סיכוי גבוה שהתקציב ייפתח פעם נוספת, נוכח החרפת הלחימה בצפון ואי הגעת מלוא הסיוע האמריקאי.
מוקדם יותר טען מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים, ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד), כי מחישובים שערך "בתקציב הנוסף הזה חסרים לפחות 40 מיליארד שקל - כ-20 מיליארד שקל מתוך הסכום הם כספי הסיוע האמריקאי שלא יגיעו השנה לישראל".
בעקבות הנתונים הללו ביקש בליאק מיו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לדרוש מהאוצר למשוך את הצעת התקציב הנוסף, ותוך מספר ימים להכין הצעה חדשה, עם מספרים אמיתיים, שתשקף נאמנה את המציאות. גפני סירב, והוועדה צפויה לאשר בימים הקרובים את העלאתה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית של הצעת חוק ממשלתית להגדלת ההוצאה בתקציב המדינה לשנת 2024 ב-3.36 מיליארד שקל. מליאת הכנסת זומנה באופן חריג בפגרה לדיון ביום ראשון הקרוב שבסיומו תועלה הצעת החוק להצבעה בקריאה השנייה והשלישית. השרים וחברי הכנסת התבקשו להישאר במשכן עד לשעות הקטנות של הלילה.
יואב הכט, נציג אגף תקציבים, אמר בדיון: "כפי שאמרתי בשבוע שעבר, הנחת היסוד של התקציב שהובא בפניכם, ומה שלא נלקח בחשבון בעת הכנתו, זה הרחבת המערכה. ככל שתהיה התרחבות של הלחימה, יהיה צורך בתקציב נוסף. סוגיית הסיוע האמריקאי וסוגיית התרחבות הלחימה - כל אחד מאלה מסכן את התקציב".
לשאלות חברי הוועדה לעניין הסיוע האמריקני וצפי הגעתו, הרחיב הכט וציין כי "הסיכון של אי הגעת מלוא הסיוע הוא קרוב לוודאי. השאלה היא כמה כן מגיע, הסוגיה הזו לא ודאית. כרגע אנחנו לא יודעים לומר את הסכומים והתאריכים. חלק מהסכום ככל הנראה בטוח יגיע. זו הסיבה שעל אף שהיה נכון להביא את הדברים לתיקון כבר בהצעה הנוכחית, מכיוון שהסכומים לא ידועים ויש אי בהירות משמעותית, מצאנו לנכון שלא להביא תיקון להצעה הנוכחית, בשים לב שהתארכות הפינויים מבוססת על התקציב הנוכחי".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, סיכם: "יש ודאות לגבי הסיוע האמריקאי - שהוא לא יגיע במלואו, ואז עומדת בפניכם הברירה להמתין עם החלטת הצעת תקציב חדשה. מכיוון שצריך את התקציב לפינויים באופן דחוף, אתם מבקשים מאיתנו לאשר את התקציב, למרות שאתם יודעים שיחסר כסף שתצטרכו להביא אותו".
ח"כ נעמה לזימי (העבודה) אמרה כי "האוצר הודה בדיון שבאופן כמעט ודאי הם יצטרכו להביא תקציב נוסף בפעם השלישית (!) לשנת 2024, בגלל צפי כמעט ודאי שהסיוע האמריקאי לא יגיע השנה. המשמעות היא עוד פארסה של פתיחת תקציב מחדש על כל המשתמע מכך תוך פגיעה קשה וחמורה באמון העולמי בכלכלה הישראלית. המשמעות היא עוד קיצוצים רוחביים, עוד פגיעה בשירותים החיוניים, עוד עליות מחירים ועוד הורדת דירוג. במקום להביא תקציב נוסף אחוד שלוקח בחשבון את כספי הסיוע שלא יגיעו כרגע, ושכולל קיצוץ במשרדים מיותרים וכספים קואליציוניים - סמוטריץ' ממשיך בהתנהלות המופקרת וחסרת העכבות שלו".
עוד אמר בליאק כי מהשאלות שהציג לנציגי האוצר התברר כי כ-20 מיליארד שקל טרם שולמו כפיצויים לעסקים ולאזרחים שנפגעו במלחמה (כולל באזורים שנכנסו לטווח הירי החל מאתמול) - ב-2024-2023. לגבי הנתון הזה יש לציין כי לא ברור אם כל הפיצויים ישולמו בשנת 2024 ונראה שחלקם יתבצע רק ב-2025 ועדיין לא ברור עד כמה כספי קרן מס רכוש יכסו את הסכום. בליאק הוסיף כי נוסף על כך – "סכום של כ-350 מיליון שקל של ההסכם עם ארגון המורים הוסטו ליעדים אחרים".
לגבי שאלות לעניין תקצוב מס רכוש ופיצויים ציינו באוצר כי הצפי שהתקציב המוקצה לכך יספיק עד תום השנה. לעניין תקצוב ההסכם עם המורים ציין הכט כי "בתקציב הזה נכללים 193 מיליון שקלים. 332 מיליון שקל ישולמו באמצעות פעולות שהממשלה תנקוט בהן. ככל שתידרש העברה כספית היא תיעשה, נשלם את מה שהתחייבנו לו".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) העריך בשבוע שעבר בוועדה כי לקראת סוף שנת 2024 יירד הגרעון בתקציב המדינה מ-8.1% מהתוצר כיום ל-6.6% שהוא יעד הגירעון המעודכן לשנת 2024. בליאק אמר כי "הממשלה ושר האוצר ממשיכים לשקר את הציבור. זה לא יכול להימשך, המחיר הכלכלי כבד מדי".