סגור

ניתוח
ההזדמנות לקיצור חכם של התורנויות

רגע לפני שמתווה קיצור תורנויות המתמחים של משרד הבריאות נכנס לתוקף, יכול שר הבריאות הורוביץ לנסות ולהקשיב לכל השחקנים הרלוונטיים במערכת הבריאות שמתנגדים לו, ולהכניס שינויים שישפרו באמת

שבוע ויום לפני שמתווה קיצור התורנויות של המתמחים שעליו סוכם עם משרד הבריאות אמור להיכנס לתוקף, כל שחקן רלבנטי במערכת הבריאות שנוגע למהלך הזה, מתנגד לו: הוא זוכה להתנגדות נחרצת הן של ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), הארגון המייצג היחיד של הרופאים; הן של משרד האוצר, שאמור לתקצב אותו; והן של חלק משמעותי של מנהלי בתי החולים, שהם אלה שצפויים לאכול את פירות הבאושים של המתווה. ב־1 באפריל יפוג תוקפו של הצו המאפשר למתמחים לעבוד 26 שעות, ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי כבר הוציאה את הנצרה כשהודיעה כי לא תחדש אותו, דבר שמחייב החלת מתווה חדש.



פשרה שהיא הישג חשוב

כפי שנחשף ב"כלכליסט” לפני כשבועיים, הגופים הללו סבורים כי מדובר במתווה בלתי ישים בעליל ויש להם סימוכין טובים כדי לבסס את הטענה. הנה שתי דוגמאות קטנות. ראשית, סוגיית השכר. לא ברור – וגם לא צודק – מדוע מתמחה שיעבוד פחות (תורנות מקוצרת) ירוויח כמו מתמחה שעובד יותר. אין בכך לא היגיון כלכלי ולא צדק. סוגיה שנייה: סופי שבוע. כפי שיו”ר ועדת היישום של המתווה, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ד”ר ספי מנדלוביץ’, כתב במו ידיו בטיוטת דו”ח הביניים לבחינת המהלך, או שרוב המתמחים בפריפריה ייאלצו לעבוד מדי סוף שבוע (הרעה קיצונית בתנאי ההעסקה) או שהם ייאלצו לשבור את העיקרון המנחה, ולעבור על החוק, ולעבוד 26-24 שעות.

2 צפייה בגלריה
ניצן הורוביץ הצהרה פתרון על משבר מתמחים דרכים מפה מפת קיצור תורנות תורנויות
ניצן הורוביץ הצהרה פתרון על משבר מתמחים דרכים מפה מפת קיצור תורנות תורנויות
שר הבריאות ניצן הורוביץ
(צילום: אלכס קולומויסקי)

החלק הבאמת משונה בכל הסיפור הוא כי נציגי הר"י ונציגי האוצר הגיעו לפשרה, המקובלת על הרופאים ועל הגורם המממן, ואילו שר הבריאות ניצן הורוביץ מסרב אפילו להקשיב לה. לפי הפשרה, המתמחים – גם במרכז וגם בפריפריה – יעשו תורנות של 20 שעות (בהתאם לצו) כאשר במקום להגיע ב־8 בבוקר, הם יגיעו ב־12 בצהריים (תוספת של 4 שעות מנוחה בבית) ויעבדו עד השעה 16:00. אז יצטרף לתורנות רופא בכיר (מומחה) שיחליף את המתמחה שילך לנוח (בתוך בית החולים) עד השעה 20:00, דבר שיאפשר לו לאכול, לשתות וגם מה שלא פחות חשוב: קצת שקט מה"טרפת" וזמן "איפוס".
"ממילא אנו רגילים לקום ב־12:00-11:00 אחרי תורנות ולא ב־16:00-15:00", מסביר עמרי כהן, מזכיר פורום המתמחים בהסתדרות הרפואית, בשיחה עם "כלכליסט". כהן, שחקן חדש במגרש, לא חוסך ביקורת מהר”י, הארגון שאותו הוא מייצג, ובשיחות סגורות הוא מודה כי זו היתה הר"י עצמה שהביא על עצמה את המתווה הבעייתי שנידון כרגע וגם את היווצרות ארגון מרשם שמקדם כעת מתווה חלופי, שבעיני רוב השחקנים הוא לא ישים ולא אחראי וצפוי לפגוע הן במתמחים ובעיקר ברפואה בפריפריה שגם ככה סובלת מהחולשה הרבה ביותר.

2 צפייה בגלריה
חדר מיון בית חולים רמב"ם חיפה
חדר מיון בית חולים רמב"ם חיפה
חדר מיון בית חולים רמב"ם חיפה
(צילום: אלעד גרשגורן)

כהן הוא גם נציג הר"י בוועדת היישום אבל הוא צפוי להתפטר ממנה (אם המתווה לא ישתנה באופן קיצוני, דבר שלא צפוי לקרות), וככל הנראה גם יגיש דו”ח מסקנות בנפרד. כהן כבר השיג משהו שעד לפני כמה ימים היה נחשב לבלתי אפשרי בעליל: לרתום את הרופאים הבכירים לקיצור תורנויות של מתמחים צעירים. רק על זה מגיע לו קרדיט. ויש לו הישג משמעותי נוסף: הוא רתם גם את האוצר שמוכן לממן את המהלך, שכמובן מחייב תקצוב, ולא מעט. באוצר רואים את הישגי המתווה: מומחה במשמרת משפר דרמטית את הטיפול לאזרחים וגם משפר את ההתמחות. ויש בשורה גם למתמחים: בניגוד למתווה הקיים שרלבנטי ל־300 מתמחים מתוך 8,500 (כ־3.5% בלבד), את מתווה הפשרה אפשר להחיל על הרבה יותר מתמחים לרבות אלו שבמרכז הארץ, שם רוב המתמחים. אלא שגם הוא דורש תוספת כוח אדם משמעותית.

השר הורוביץ משחק באש

לכן לא ברור מדוע הורוביץ לא מוכן לפגוש את כהן. "אנחנו עומדים רגע לפני שיפוג תוקפו של ההיתר ומציעים פתרון חדש ויצירתי”, אומר כהן. “ביקשנו להיפגש עם השר, לא נענינו. בינתיים פנה אלינו העוזר של עוזר השר כדי לקבוע פגישה מקדימה איתו וגם זה רק בעוד כמה ימים". אחת הסיבות האפשריות לסירובו של הורוביץ היא שהוא רוצה את הקרדיט על המהלך ולא מוכן לתת להר"י ולאוצר "לכופף" אותו. אפשרות שנייה שהוא ממש מפחד מארגון מרשם ומההפגנות שלו. אלא שמה שעומד על כף המאזניים כעת הוא לא אחר ממערך האשפוז של אזרחי ישראל, ונראה כי הורוביץ משחק באש.