מחיר הזיהום: נשר מפעלי מלט תשלם קנס של כ-6 מיליון שקל
מחיר הזיהום: נשר מפעלי מלט תשלם קנס של כ-6 מיליון שקל
המשרד להגנת הסביבה קנס את המפעל בשל שורת הפרות הנוגעות לפליטת מזהמים. נשר עתר לבית המשפט, והיום משך את העתירה והודה בכל ההפרות שיוחסו לו. לפי מבדיקת כלכליסט עולה כי בשנה שעברה, בה חודש היתר הפליטה של המפעל, נערכה בו רק בדיקת פתע אחת
זיהמו את האוויר וישלמו: בדיון שהתקיים היום (ה') בביהמ"ש המחוזי בירושלים, חברת נשר מפעלי מלט הממוקמת ברמלה, הודתה בכל ההפרות שבגינן המשרד להגנת הסביבה הטיל עליה עיצום כספי בסך כ-6 מיליון שקל על פליטת מזהמים, ומשכה את העתירה שהגישה בעניין בהמלצת השופט, אלי אברבנל. נשר תשלם את מלוא הקנס שהוטל עליה, לאחר שגרמה לזיהום אוויר מעל הסף שהתיר לה הרגולטור.
גובה הקנס שהוטל על המפעל, הנמצא בשליטת אחד האנשים העשירים בבריטניה ובעל השליטה בערוץ 13 - איש העסקים לן בלווטניק, מגלם הנחה של 20% שנתן המשרד להגנת הסביבה למפעל, בשל אי הפרת החוק במשך חמש השנים שקדמו לעיצום. המשרד הטיל את העיצום הכספי לאחר שבדיגומי פתע שקיים בארובות המפעל בשנים 2020-2019 נמצאו חריגות מהערך הקבוע של המזהם חלקיקים בהיתר הפליטה. בשנת 2019 נתגלו במספר הזדמנויות גם חריגות במזהמי כספית ותרכובותיה במהלך הניטור הרציף בו מחויבת החברה.
לפי בדיקת כלכליסט, למרות החריגות שהתגלו בשלוש בדיקות פתע שביצע המשרד בנשר בשנים 2019-2021, בשנתיים האחרונות התקיימו במפעל רק בדיקות פתע בודדות. בשנת 2021 התקיימו שתי בדיקות, ואילו בשנת 2022, אז חודש היתר הפליטה של המפעל לשבע שנים, נערכה רק בדיקת פתע אחת (לעומת 11 בדיקות בבזן, ו-5 במפעלי ים המלח). לפי המשרד להגנת הסביבה, המפעל יידרש במסגרת ההיתר לצמצם באופן משמעותי את הפליטות לאוויר, ולפרסם לציבור את רשימת הפסולת המסוכנת הנקלטת בו ואת התקלות המתרחשות בו.
המשרד להגנת הסביבה מציב בהיתרי הפליטה למפעלים גבולות ברורים וערכי סף לפליטות, לצד דרישות למניעת זיהום אוויר ולמניעת פגיעה בתושבים הסמוכים. מאחר שחברת נשר מפעלי מלט ישראליים הפרה את היתר הפליטה, הטיל המשרד על המפעל עיצום כספי. בין היתר, חרגה מלט בפליטת חלקיקים נשימיים עדינים, להם השפעה על בריאות האדם, וכך גם על המערכות הטבעיות. בנשר נפלטו לאוויר כמויות אסורות של כספית – מתכת כבדה רעילה, שבחשיפה ארוכה עלולה לגרום לנזקים בריאותיים, לרבות סרטן.
ממפעלי נשר נמסר: "לצערנו השופט בחר שלא להתערב בנושא גובה העיצום שהוטל על נשר. העיצום מבוסס על שני נושאים שהוצגו בצורה חלקית ומגמתית. המשרד התעלם מעשרות בדיקות חריגה בפליטות חלקיקים לאורך תקופה ארוכה שהראו עמידה בתקן, ומכך שנשר אישרה מידית פרויקט לשדרוג אמצעי בקרת הפליטות. פליטות הכספית מנשר נמוכות, ועומדות בכל קנה מידה מקובל בתעשיית הצמנט האירופאית. מדובר על אירועים מלפני קרוב לארבע שנים, באחוז זניח מהזמן, אשר לא גרמו לכל פליטה עודפת של כספית לסביבה (בשל קיזוז בשעות אחרות), ולא גרמו לכל חשיפה ציבורית מוגברת (במתאר הסביבתי, החשיפה לכספית איננה נשימתית). נשר תמשיך לפעול מתוך אחריות סביבתית עמוקה".