סגור
תקיפות צה"ל ב דאחייה ביירות לבנון 25.11.24
תקיפות צה"ל בדאחייה בביירות. בלבנון יש כעת יותר ממיליון עקורים (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)

פרשנות
אחרי הפסקת האש יתחיל המאבק הפנימי על שיקום לבנון

לבנון נכנסת להפסקת האש במצב כלכלי קטסטרופלי. אם חיזבאללה יהפוך לכוח המרכזי מאחורי עבודות השיקום, הוא יצליח במשך הזמן לשקם מחדש גם את מעמדו הפוליטי והחברתי 

חגיגות השמחה של לבנונים בצידון שתועדו אתמול כשהם שומעים על הסכם הפסקת האש המתגבש עם ישראל מבטאות את התחושה בקרב רוב הלבנונים. אחרי יותר משנה של מלחמה והסלמה משמעותית בחודשיים האחרונים, הרצון להפסקת אש הפך לכמעט קונצנזוס בלבנון.
לבנון נכנסת להפסקת האש במצב כלכלי קטסטרופלי. עוד לפני שחסן נסראללה, מזכ"ל חיזבאללה המחוסל, החליט להיכנס למערכה עם ישראל ב-8 באוקטובר, לבנון הייתה במצב של חוסר תפקוד פוליטי וכלכלי. מעל שנתיים אין בלבנון נשיא והממשלה המכהנת היא זמנית וחסרת יכולות. בארבע השנים שקדמו למלחמה הנוכחית נכנסה לבנון למשבר כלכלי חמור שגרם להתרסקות המטבע, לקצב אינפלציה של יותר מ-200% בשנה ולהתכווצות התוצר מכ-55 מיליארד דולר בשנת 2018 לפחות מ-20 מיליארד דולר בשנת 2023. לכל אלה יש להוסיף את פיצוץ הנמל בביירות בקיץ 2020 שהמחיש את מצבה העגום של המדינה הלא מנוהלת.
אבל אם בלבנון חשבו שזה המצב הגרוע ביותר שאפשר להגיע אליו, מסתבר שזו היתה טעות. עד 17 בספטמבר, אז ישראל פוצצה אלפי מכשירי זימונית שהיו בשימוש אנשי חיזבאללה, המערכה בלבנון הייתה מוגבלת בעיקר לכפרי דרום המדינה ולבקעת הלבנון – מעוזי חיזבאללה. פיצוצי הביפרים היוו האות להסלמה שכללה כבר את כל חלקי לבנון והשפיעה על כל תושבי המדינה.
בשבועות האחרונים נשמעו הערכות שונות לגבי היקף הנזק הכלכלי בלבנון. ההערכות נעות בין 5 מיליארד דולר ל-20 מיליארד דולר. אם ההערכה הגבוהה היא המדויקת מדובר בנזק שעולה על התוצר השנתי של לבנון. אחת הסיבות שבלבנון מתקשים לקבוע במדויק את שווי הנזק היא עקב העובדה שעדיין לא בוצע אומדן מדויק על רקע הימשכות המלחמה ולכן סביר כי שווי הנזקים יהיה בכיוון ההערכות הגבוהות יותר כשהאש תינצר וצוותים ייצאו לשטח לאמוד את הנזק. ההערכות שלעיל כוללות את הנזק לתשתיות וכן נזקים כלכליים כתוצאה מירידת הפעילות הכלכלית. משרד הכלכלה הלבנוני מעריך כי המלחמה הביאה לאובדן כחצי מיליון משרות בשוק הלבנוני וכן הפסד של מיליארדי דולר מתיירות נכנסת.
בשבועות האחרונים נשמעו הערכות שונות לגבי היקף הנזק הכלכלי בלבנון. ההערכות נעות בין 5 מיליארד דולר ל-20 מיליארד דולר. לפחות 50 אלף דירות נהרסו ברחבי המדינה
בלבנון יש כיום יותר ממיליון עקורים ולרובם לא יהיה לאן לחזור גם לאחר שתוכרז הפסקת האש. לפי אומדנים ראשוניים בלבד שנערכו בלבנון, לפחות 50 אלף יחידות דיור נהרסו בכל רחבי המדינה. בחישוב העלות הממוצעת של שיקום יחידת דיור בלבנון, עלות השיקום של יחידות הדיור בלבד היא כ-3.5 מיליארד דולר. משך השיקום של יחידות הדיור אמור להימשך כארבע שנים לפחות וזאת במידה שיושג המימון לכך.
סוגיית המימון היא משמעותית. בשל מצבה, לבנון נעדרת את המשאבים הדרושים לשיקום התשתיות ושאר הנזקים הכלכליים. לפיכך, סוגיית מימון השיקום תהיה מכרעת גם לגבי עתידו של הסכם הפסקת האש ולא פחות מכך לגבי עתידה של לבנון. לאחר מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006, איראן התגייסה לסייע בשיקום כפרי הדרום והדאחיה כדי לבסס את התמיכה בחיזבאללה בקרב העדה השיעית לאחר הנזק האדיר שספגה. סביר כי חיזבאללה ינסה לחזור על התסריט הזה גם הפעם עם המשאבים שנותרו בידיו, אם כי לא ברור אם איראן תוכל לסייע הפעם באמצעות הזרמת מיליארדי דולרים נוכח הקשיים הכלכליים שהיא ניצבת בפניהם.
אם חיזבאללה יהפוך לכוח המרכזי מאחורי עבודות השיקום, בדגש על המעוזים השיעים, הוא יצליח במשך הזמן לשקם מחדש גם את מעמדו הפוליטי והחברתי שנפגע קשות בשנה האחרונה. אם מדינת לבנון בסיוע מדינות המפרץ והקהילה הבינלאומית היא זו שתעמוד מאחורי תכנית השיקום, זה עשוי להחליש עוד יותר את חיזבאללה.