קצב היציאה לחל"ת גבוה, ההמשך תלוי בסמוטריץ'
קצב היציאה לחל"ת גבוה, ההמשך תלוי בסמוטריץ'
עליית האבטלה בשבוע השישי למלחמה נמשכת בקצב של יותר מ־6,000 מובטלים חדשים ביום. השאלה האם שר האוצר יאריך את תקנות החל"ת מעבר לנובמבר תשפיע על היקף המובטלים החדשים ומשך הגל הנוכחי
בשבוע השישי למלחמה לא ניכרת האטה בקצב היציאה לאבטלה. נמשכת עליית האבטלה בקצב של יותר מ־6,000 מובטלים חדשים ביום. ביום ראשון ה־12.11 נרשמו 6,750 מובטלים חדשים, לעומת ממוצע של 6,200 בשבוע שעבר ושיא של 7,000 מובטלים חדשים ביום ראשון שעבר ה־5.11.
לאבטלה ההולכת וגוברת אחראי יותר מכל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שהחליט על מתן הקלות ביציאה לחל"ת כמו בימי הסגרים בקורונה. בכך בעצם הזמין סמוטריץ' את המעסיקים להעביר את האחריות לשכר עובדים לביטוח הלאומי. תוקף ההקלות כרגע הוא עד ה־30.11. השאלה הגדולה היא האם סמוטריץ' יאריך את החל"ת ובכמה תהיה כמובן השפעה ישירה על אורך גל האבטלה והיקפו.
אבל אי אפשר להתעלם מכך שהנתון מעיד גם על ציפיות המעסיקים. על פי התנאים המעודכנים של החל"ת אפשר להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום של שבועיים בלבד ולא של חודש ומעלה כבעבר. הדבר מקנה למעסיקים גמישות גדולה. אבל הוא גם מעיד שהם לא צופים התאוששות בשבועיים הקרובים.
את חוסר ההיגיון בחל"ת מבליטה מאוד הודעת החמ"ל הלאומי לתעסוקה במשרד הכלכלה מאתמול. על פי הההודעה חסרים כ־12,600 עובדים חיוניים. החמ"ל הפנה בין היתר כ־1,500 מועמדים למשרות אבטחה ו־1,400 לתעשייה.
מספר המובטלים החדשים הכולל מתחילת המלחמה עומד על 109,100, מתוכם 60.2 אלף שהם 55% יצאו ב־12 הימים הראשונים של נובמבר ו־49 אלף שהם 45% מתחילת המלחמה ובמשך מספר ימים כפול באוקטובר.
אם יימשך הקצב הנוכחי של תוספת המובטלים יגיע מספרם לכ־135 אלף עד סוף השבוע. שיעור היוצאים לחל"ת מכלל המובטלים נמצא בעלייה מתמדת ועומד על 74%. מספר היוצאים לחל"ת מתחילת המלחמה עומד על 81 אלף לעומת 28 אלף שפוטרו או הפכו למובטלים מסיבות אחרות.
בשגרה יש בישראל כ־150 אלף מובטלים, שהם שווי ערך לכ־3.5% אחוזי אבטלה בהגדרה צרה של בלתי מעוסקים שמחפשים עבודה. שיעור האבטלה הרחבה כולל אנשים בחופשה ללא תשלום ומובטלים מהשנתיים האחרונות שהתייאשו מחיפוש עבודה עומד על כ־4.5% שהם כמאתיים אלף איש. זו אבטלה נמוכה מאוד שנחשבת לאבטלה חיכוכית הדרושה לצרכי מעברי עבודה.
אם בימים רגילים לציבור אין הרבה עניין בנתון של האבטלה הרחבה, ברגע שנוצר שיעור גדול של מוצאים לחל"ת הוא חוזר להיות הנתון הרלבנטי היחיד. ניתן אם כן להעריך שמתחילת המלחמה עלה שיעור האבטלה הרחבה מכ־4.5% ל־7%.
קשה מאוד לענות עכשיו על השאלה אם הנתונים האלה מדאיגים או לא. במונחי מאקרו זו עדיין לא אבטלה דרמטית, בוודאי לא אם היא תהיה זמנית. זה תלוי בין היתר בשר האוצר. אחת המשימות הגדולות של הממשלה תהיה למנוע הרחבה של אבטלה כרונית בחברה הערבית, שהמחיר שלה הוא, כידוע, גם מעבר של צעירים לפשיעה ועבריינות.