דברים שלא ידעתםסקס, שחיתות ופלפלים עזובים: מאבקי הגבולות שהסעירו את ישראל
דברים שלא ידעתם
סקס, שחיתות ופלפלים עזובים: מאבקי הגבולות שהסעירו את ישראל
מי הגורם שהכי השפיע על גבולות ישראל, כמה מיליארדים שווה הנפט שהפיקה ישראל משדה הנפט המצרי באבו רודס עד שנסוגה ממנו, למה נשארו מאות טונות של פלפלים על השיחים במובלעת צופר ומדוע ויתרה המדינה על חושות המסתור בטאבה? דברים שלא ידעתם על מאבקי הגבולות של ישראל
הכל בגלל המעצמות. הגורם שהכי השפיע על גבולות ישראל הוא לא המלחמות וגם לא הסכמי שלום, אלא קווי הגבול ששרטטו המעצמות ששלטו פה בתחילת המאה הקודמת. כך למשל, את קו הגבול הנוכחי בין ישראל למצרים מעקבה לרפיח שרטטו ב-1906 הטורקים ששלטו בפלשתינה והבריטים ששלטו במצרים. השרטוטים באותה תקופה לא נהנו מדיוק לווייני, מה שיצר את חוסר הבהירות של הגבולות.
מנדט הולך ונעלם. כתב המנדט הבריטי שהעניק לבריטים שליטה בפלשתינה לצורך מימוש הצהרת בלפור על הקמת בית לאומי ליהודים כלל גם את עבר הירדן המזרחי ורמת הגולן, כלומר ממש ארץ ישראל השלמה. כתב המנדט אושר ב-1922 על ידי חבר הלאומים, הגוף שקדם לאו"ם. עם זאת נקבע שהבריטים רשאים להפריד את עבר הירדן המזרחי לשם הקמת מדינה ערבית נפרדת, כפי שקרה כבר באותה שנה. ב-1924 העבירו הבריטים לצרפתים ששלטו בסוריה את השליטה ברמת הגולן.
מעצמת נפט. הנסיגה הכואבת ביותר מבחינה כלכלית שביצעה ישראל היתה במסגרת הסכם הביניים עם מצרים ב-1975, כאשר החזרנו למצרים את שדות הנפט באבו רודס, שהפיקו כחצי מצריכת הנפט הלאומית של ישראל והיו אחד ממאה השדות העשירים בעולם. את ההתנגדות למהלך הוביל יו"ר האופוזיציה מנחם בגין, ש-4 שנים לאחר מכן החזיר למצרים את כל סיני. ב-8 שנות שילטונה באבו רודס הפיקה ישראל 32 מיליון טון נפט בשווי של 2.5 מיליארד דולר אז (20 מיליארד דולר של היום). 4 שנים לאחר מכן, ב-1979, איבדה ישראל את מקור הנפט החשוב השני שלה, איראן, עם מהפכת חומייני.
שחיתות ופרוצות. הפקת הנפט באבו רודס לוותה בלא מעט שריפות (בין היתר בשל מלחמת יום הכיפורים), יחסי עבודה עכורים ושביתות. העיתונות דיווחה גם על מסיבות של העובדים עם פרוצות וסמים. השדה עמד במרכזה של פרשיית שחיתות - פרשת "נתיבי נפט", מהראשונות בפרשות הרבות בשנות ה-70. הפרשה הובילה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, שמסקנותיה היו פושרות יחסית, ולהגשת כתבי אישום על עבירות מס ומטבע חוץ.
סוף עונת הפלפלים. במסגרת הסכם השלום בין ישראל לירדן מ-1994 החכירו הירדנים לחקלאים ישראלים שתי מובלעות לעיבוד חקלאי. שטח מובלעת צופר בערבה כלל 4,500 דונם, אבל בשל מחסור בחקלאים רק 800 שימשו לגידולים בפועל, בעיקר פלפלים לייצוא לאירופה. 25 שנה לאחר מכן, ב-2019, היחסים עם ירדן לא היו בשיאם, ישראל לא התאמצה יותר מדי והמובלעות חזרו לשליטת הירדנים. הנסיגה, אגב, בוצעה בפועל ב-2020, בימי הקורונה, מה שגרם לכך שמאות טונות נשארו על השיחים.
פרידה מנהריים. מובלעת נוספת ששימה את החקלאים היא "אי השלום", שטח בגודל 800 דונם ממזרח לנהר הירדן, באזור נהריים. בשל קשיי הקרקע החקלאות שם דעכה, והחקלאים שם התפנו בנובמבר 2019, מיד עם תום ההסכם. בשטחה היתה גם תחנת הכוח ההיסטורית של רוטנברג. במרץ 1997 ירה החייל הירדני אחמד דקאמסה על קבוצת תלמידות מבית שמש שביקרו בתחנת הכוח במסגרת טיול שנתי והרג 7 מתוכן. דקאמסה, שהפך לגיבור בחוגים אסלאמיים קיצונים בירדן, שוחרר מהכלא כבר ב-2017.
חילופי זוגות בטאבה. בין ישראל למצרים שררה מחלוקת למי שייכת מובלעת טאבה שבה היו מלון אביה סונסטה וכפר הנופש הבוהמייני של רפי נלסון. המלון נחשב לאחד המלונות היוקרתיים באזור אילת. הכפר הפך למרכז של עירום, אלכוהול וסקס. זה כלל חושות מסתור לבני זוגות נשואים, שהעבירו סופ"ש עם בני זוג של אחרים. נלסון אגב גרש פעם מהכפר איש ארוך שיער שהתגלה בדיעבד כזמר בוב דילן. שאלת השליטה במובלעת הועברה לבוררות בינלאומית שהוכרעה לטובת המצרים והאתרים היששאלת השליטה במובלעת הועברה לבוררות בינלאומית שהוכרעה לטובת המצרים, והאתרים הישראליים נמכרו. המאבק שנלסון ניהל נגד ההסכם נכשל, אבל אחת מתוצאות ההסכם היא האפשרות שניתנה לישראלים להיכנס למזרח סיני בלי ויזה.