דעהלהייטק אכפת - הגיע הזמן להכיל גם את החברה הערבית
דעה
להייטק אכפת - הגיע הזמן להכיל גם את החברה הערבית
חובה לחזק את תחושת השייכות של החברה הערבית למדינה - אחת הדרכים היעילות והטובות ביותר לכך היא באמצעות ההייטק. מצב בו החברה הערבית היא לא חלק ממרקם החיים במדינה ומשוק העבודה והטכנולוגיה, מייצר נתק שתוצאותיו הן עוני במקרה הטוב ופשיעה גוברת במקרה הרע
החברה הערבית בישראל נמצאת בימים אלה במצב חירום. הפשיעה גוברת, שיעור מקרי הרצח מזנק, ואין יום כמעט שאנחנו פותחים חדשות ולא שומעים על עוד חיסול חשבונות שגבה קורבנות. פתרון הבעיה, שנוגע לכולנו - ערבים ויהודים, לא ייעשה ב"זבנג וגמרנו", אין פתרון קסם שיוכל באבחה אחת של החלטת גוף שלטוני או רשות מקומית למגר את הפשיעה. השינוי מתחיל משורת צעדים קטנים בשילוב גופים פרטיים עם גופים ממשלתיים.
לעוד כתבות בערוץ TRUST
אחד הצעדים החברתיים לקידום השינוי צריך להתמקד בשוק העבודה והאקדמיה. כיום אלפי צעירים מהחברה הערבית משכילים ובעלי יכולות גבוהות לא מצליחים למצוא עבודה. במקביל, אם מחפשים ענף אחד שלא ממצה אפילו עשירית מהפוטנציאל והיכולות שיש בחברה הערבית, הוא ההייטק. דווקא בענף המשגשג ביותר, שהצליח לשים את ישראל על מפת החדשנות העולמית ולהזניק כלכלתה, האוכלוסייה הערבית כמעט ולא קיימת.
הדרך למיצוי טוב יותר של הפוטנציאל הטכנולוגי והיזמי שקיים בחברה הערבית, עוברת דרך מספר גורמים. ראשית, יש לשנות את הסטיגמה והדעות הקדומות. בחברה הערבית קיימת מסורת חדשנות והקמת מיזמים פורצי דרך, דוגמא לכך היא מספר גבוה של גורמי רפואה ערבים בכירים שיעניקו לכם טיפול רפואי מעולה - אבל לא מדובר רק על רופאים, ישנם גם יזמים שהמציאו מיזמים פורצי דרך שרובנו לא שמענו עליהם: החל מתרופות נגד סרטן, רכיבים המסייעים לניתוחי עיניים מורכבים, וטכניקות טיפול שונות המסייעות לילדים בעלי מוגבלות. אם נצליח להעתיק את הצלחת הערבים ברפואה והפרא רפואה להייטק, נוכל לשפר את מצבם החברתי והכלכלי.
לענף ההייטק אחריות וחשיבות בלתי רגילה ליצירת דו קיום ויחסי שכנות טובים יותר בין היהודים והערבים בישראל. בחודשים האחרונים, ההייטק הפגין הרבה נחישות ויוזמה בכל הקשור לשמירה על יסודות הדמוקרטיה. הענף הוא לא כפי שהיה אתמול, הוא מבין תפקידו כמחולל שינוי, לכן אני מאמין כי חברות ההייטק הן הראשונות שיושיטו יד כדי לשאוף לשילוב החברה הערבית ביתר שאת בענף.
עם זאת, אנחנו ניצבים בדרך מול אתגרים גדולים. עד היום לא הצלחנו להגיע לפריצת דרך שתאפשר למשוך צעירים ערבים כבר מגיל צעיר לעולם הטכנולוגיה. לכן, אני מאמין שגופים פרטיים צריכים לקחת צעד קדימה ו"לתווך" בין הצעירים לענף ההייטק, להנגיש אותו עבורם ולהעניק להם מעטפת שכוללת תמיכה מקצועית ואישית - במטרה לאפשר להם להשתלב בענף. בתקופת הלימודים ואחריה על מנת לסייע להם למצוא עבודה.
הרבה מעבר לחיבור החדשנות הישראלית לחברה הערבית בישראל, מדובר באבן יסוד לשינוי כללי המשחק בין ישראל לאזרחיה הערבים. שכן, בפנינו ניצבת מטרה חשובה - מבחינה כלכלית, חברתית וערכית.
כשכולם משתפים פעולה יחד להגשמת החזון, המטרות המשותפות יביאו ליצירת אקוסיסטם טכנולוגי שכולם יהנו ממנו. דוגמה אחת להצלחה, היא פארק ההייטק בבאר שבע שבנה אקוסיסטם שכולל שילוב מיזמים מהחברה הערבית. דוגמא נוספת היא מרכז החדשנות Ibtikar BaseCamp - יוזמה חדשה לחיבור החברה הערבית למסורת החדשנית שלה, אשר שותפים לה גופים שפועלים לשינוי כללי המשחק ביחסים בין המדינה לחברה והתרבות הערבית בישראל. בין אותם גופים ניתן למצוא את: שיבא אימפקט, צופן, מיינדסט, טאלנטים ועוד, והתחושה היא שאלה מרגישים שיש להם יכולת להפיק תועלת מהשותפות הייחודית שנרקמה כאן.
דווקא בימים אלו, חובה לחזק את תחושת השייכות של החברה הערבית למדינה, ואחת הדרכים היעילות והטובות לעשות זאת היא באמצעות ענף ההייטק. מצב בו החברה הערבית היא לא חלק אמיתי ממרקם החיים במדינה ומשוק העבודה והטכנולוגיה, מייצר ניתוק שתוצאותיו עוני במקרה הטוב ופשיעה גוברת במקרה הרע.
עוזי צוובנר, יו"ר Ibtikar BaseCamp, מיזם המעניק מעטפת האצה למיזמים מהחברה הערבית ונתמך על ידי רשות החדשנות
* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.