סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מטוס F35 רכישת טייסת חדשה ל צה"ל
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ומטוס F35 (צילום: אלכס קולומויסקי, דובר צה"ל)

פרשנות
חיסכון בביטחון לא מעניין את סמוטריץ'

המאבק על התקציב בין גלנט לסמוטריץ' לא עוסק בכלכלה מול ביטחון אלא במאבקי שליטה בתוך צה"ל. המפסיד: המשק 

ביום שישי התחדשו חילופי האש בחזית הכלכלית הבוערת בישראל – הקרב על הקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. למי שלא עוקב אחרי הוויכוחים בנושא, הוועדה לבחינת תקציב הביטחון נועדה לבחון את ההרכב הרצוי של תקציב ההתעצמות של צה"ל לשנים הקרובות: מדובר בתקציב עצום של עשרות מיליארדים שיתווסף לתקציב הביטחון השוטף, ולכן הפיקוח עליו כמו הצורך בביצוע חשיבה מחודשת לגביו הוא צורך לאומי מהמעלה הראשונה.
הרכב תקציב הביטחון והיקפו לא ישפיעו רק על מוכנות צה"ל לאתגרים הביטחוניים שעוד נכונים למדינת ישראל, אלא שהם גם צפויים להשפיע באופן ישיר על הכלכלה הישראלית מפאת גודלו העצום של תקציב זה (עד כ־100 מיליארד שקל) – כל שינוי של כמה אחוזים בתקציב בסדר גודל כזה ישפיע ישירות על הגירעון, על התעשייה הישראלית והיקף המשרות בה, ואפילו על יחסי החוץ של ישראל עם מדינות שמהן היא מייבאת נשק.
שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מנהלים ויכוח שאורך כבר כמה חודשים על הרכב הוועדה, סמכויותיה, ואף על עצם הקמתה. בסוף השבוע האחרון העניינים התלהטו כאשר גלנט האשים את סמוטריץ' בפגיעה בביטחון ישראל משום סירובו לקדם רכש של מטוסי F-35 ומטוסי F-15 על רקע חוסר הנכונות של שר הביטחון להקים את הוועדה. סמוטריץ' הגיב בפנייה למזכיר הממשלה בדרישה שהממשלה תצביע על הקמת הוועדה באופן מיידי.
על פניו, נדמה כי מדובר בהמשך של הוויכוח המסורתי בין משרד האוצר למשרד הביטחון: התייעלות מול הגדלת תקציב. אבל המציאות יותר מורכבת. כאשר שר הביטחון כתב בהודעה שלו כי "מדינת ישראל צריכה להשקיע פי שניים בתקציב הביטחון", שר האוצר השיב לו: "מדינת ישראל צריכה להקצות הרבה יותר כסף לביטחון". אפשר היה להחליף בין שני הציטוטים ולא להרגיש בהבדל. אם תוסיפו לכך את אמירתו של סמוטריץ' כי תקציב הביטחון צריך ליצור "צבא גדול ואכזרי, זה יעלה המון כסף", אז נגלה שהפער בתפיסה הכלכלית בין השניים ככל הנראה לא קיים והוויכוח הוא על נושאים אחרים. שר האוצר, כפי שניתן לראות בהתבטאויותיו בתקשורת, מתעניין יותר בנעשה במינויים של קצינים דתיים בצה"ל מאשר בהורדת דירוג האשראי של ישראל. הגדרתו של סמוטריץ' של ייעוד הוועדה כ"וועדה לבחינת צורכי בניין הכוח", וכוונתו לשלוח לוועדה כנציג את יו"ר המפד"ל לשעבר תא"ל אפי איתם, מלמדות כי השר פחות מתעניין במדיניות פיסקלית אחראית ויותר בהשפעה על מבנה הצבא.
בדבר אחד סמוטריץ' צודק: הוועדה היא הכרחית. הבעיה היא שאין כוונה לבחון את השפעת תקציב הביטחון על המשק, ולא קריאת תיגר על הקביעה שלמשרד הביטחון חסר תקציב. האם הכישלון של 7 באוקטובר נבע בכלל ממחסור בכסף? אולי בכלל צריך לקצץ מהתקציב, כי כמות האיומים תרד אחרי המלחמה? יש להקים ועדה מקצועית שתבחן את הנושאים הללו בכובד ראש ולא מתוך שיקולים פוליטיים צרים.