סגור
עמותת לה"ב
צוות ברזילי בשבוע הקנגרו (באדיבות צוות פגיית ברזילי)

הכר את העמותה
לה"ב: עמותה למען הפגים ומשפחותיהם בישראל

פעילויותיהן המגוונות של עמותות בישראל מהוות חלק בלתי נפרד מסיפור ההצלחה החברתי, הכלכלי והסביבתי של כולנו. מידי שבוע נכיר עמותות משלל תחומים ונזהה השפעתן על החיים בישראל. הפעם - לה"ב, העמותה למען הפגים בישראל

עמותת לה"ב הוקמה בשנת 2004, ונכון להיום, הינה הגוף היחיד בישראל שפועל למען הפגים ומשפחותיהם והצוותים. מטרת העמותה להשיג שיפור מתמיד באיכות הטיפול בפגים, ולהביא לצמצום השלכות ארוכות הטווח של הפגות על חייהם ומשפחותיהם בעתיד. הפעילות מתרחשת ברובה מבתי הפעילים והמתנדבים, מול וב-27 פגיות בישראל.
לעוד כתבות בערוץ TRUST
1 מכל 10 ילודים נולד לפני הזמן. בישראל 15 אלף פגים נולדים מדי שנה, מתוכם, כ-1,600 מתחת לקילו וחצי - קבוצה בסיכון מוגבר, לצד עוד פגים שנמצאים בסיכון לאשפוזים ארוכים, סיבוכי פגות והשלכות לטווח ארוך.
לעמותה קבוצת פייסבוק סגורה עם מעל 10,000 הורים; קבוצות ווטסאפ לפי פגיות (לזמן הפגייה ואח"כ לבוגרים), קבוצות תמיכה לשלבים שונים ב"מסע", קבוצת אימהות, אבות; קבוצת תמיכה לאובדן תינוק במשפחה; קו חם לתמיכה בהורים, סיוע במיצוי זכויות, מידע ועוד. בנוסף, העמותה דואגת לצידניות לחלב אם, לשיפור ושיפוץ חדרי הורים ולתרומת ציוד לפגיות - משאבות חלב, מחממי בקבוקים, כיסויי אינקובטורים, מנדפים ועוד.
לעמותה חשוב גם להעלות מודעות. ספר "פגים" שתורגם מאנגלית הוא המקיף ביותר שקיים בעברית בנושא פגות; מפגשים מקוונים מקצועיים בנושאים מגוונים - "האוניברסיטה להורי פגים"; הרצאות לצוותים מקצועיים; קידום זכויות וחקיקה לטובת הפגים והוריהם - הארכת חופשת לידה בתשלום, בנק חלב אם בישראל, קצבה מביטוח לאומי לפי חוזר פגים, חיסון ייעודי לפגים בסל הבריאות ועוד.
שבעה הורים לפגים הקימו את העמותה. מנכ"לית העמותה רומי שחורי הצטרפה לעשייה בשנת 2009, עם לידת ביתה, ליה. כיום היא מנהלת את העמותה יחד עם צוות של ועד מנהל.
העמותה ממומנת על ידי תרומות פרטיות של הורים לפגים, קרובי משפחה של הורים לפגים, צוותים ועוד, לצד תרומות של גופים עסקיים לרוב כאלו עם זיקה לנושא.
הישגים וסיפורי הצלחה
ביולי 2020 "בנק חלב האם" אמור היה להיפתח, אך היו עוד אתגרים וחוסר הסכמות בין השותפים, מד"א ומשרד הבריאות, וכן סכנה ממשית שהבנק ייסגר עוד לפני שנפתח. העמותה יצאה בקמפיין להצלת בנק חלב האם, שלטובתו אותרו משפחות עם תינוקות שזקוקים לחלב אם. מנכ"לית העמותה שחורי מספרת כי "היו שתי אימהות, עם תינוקות שקיבלו חלב רק בפגיה. כדי לשכנע אותן לסייע בקמפיין, הבטחתי להן שאני אעשה הכול כדי שהילדים שלהן יקבלו גם חלב אם הביתה כך היה. בנוסף, צילמתי את ליה, ביתי, בסרטון שנשלח בהודעת ווטסאפ לכל בכירי המשרדים דאז: שר הבריאות, מנכ"ל משרד הבריאות, מנכ"לית משרד האוצר". בשלושה באוגוסט 2020 הבנק נפתח רשמית.
חסם או אתגר משמעותי
החסם העיקרי הוא משאבים: זמן, כוח עבודה וכסף. לגדל פגים, זה לא תמיד פשוט. אם יש השלכות - ההורים עסוקים בזה: הרבה מעקבים, בדיקות, טיפולים, אם תודה לאל הכול בסדר - הטראומה כל כך גדולה שהם מעדיפים לא להישאר עם העמותה.
פיתוח משאבים זה עניין של משרה מלאה. באידיאל המנכ"ל עוסק בזה כ-80% מהזמן שלו, אבל בעמותה של מעטים כל כך המנכ"ל עסוק גם בלנקות את הרצפה בסוף יום.
יעדים ומטרות
● הרחבת פעילות וייצור קבוצות תמיכה פרונטליות בתקווה לשת"פים עם רשויות מקומיות
● קידום חקיקה לחופשת לידה לאבות לפגים
● להחזיר את החל"ת המוצדק עבור אימהות לפגים (ולכל מי שזה רלוונטי עבורם)
● לסבסד משאבות חלב אם המיועדות לשאיבה בלעדית, שיהיו נגישות לכל אם לפגים ללא עלות
השפעת העמותה על ישראל מבחינה חברתית
לידה מוקדמת היא אירוע שמשפיע הרבה מעבר למשפחה עצמה. אישה הולכת לעבודה כשהיא יודעת שיש לה עוד X זמן עד הלידה, להכשיר מחליפה והכל, ופתאום - ירידת מים/התפרצות רעלת/צירים מוקדמים, שבמקרה הטוב יותר יביאו אותה לשמירת הריון ובמקרה הפחות טוב ללידה בפועל.
ככל שילודים נפגעים בהיריון ו/או הלידה, הם משנים את כל תכנון החיים של המשפחה. אם זה במועד החזרה לעבודה, שינוי קריירה או ויתור על קריירה לטיפול בתינוק. שאיפת העמותה היא שכל אם וילוד יצאו מבית החולים בריאים ושלמים, להמשיך חייהם כפי שתכננו ולחזור למסלול כמה שיותר מהר.
* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.