הממשלה מקדמת: חברות רב-לאומיות גדולות יחויבו לדווח על פעילותן בחו"ל
הממשלה מקדמת: חברות רב-לאומיות גדולות יחויבו לדווח על פעילותן בחו"ל
לפי התזכיר שהממשלה מקדמת, חברה-אם בקבוצה רב-לאומית שיושבת בארץ תחויב לדווח על מבנה הפעילות המלא בכל מדינה. חובה זו תחול על קבוצות שמחזור הפעילות שלהן עולה על 750 מיליון יורו בשנה. החקיקה מתעכבת כבר חמש שנים, בין היתר בשל הכאוס הפוליטי
ממשלת ישראל החליטה לקדם תזכיר חוק הקובע כי חברה-אם בקבוצה רב-לאומית שיושבת בארץ תחויב לדווח על מבנה הפעילות המלא בכל מדינה. חובה זו תחול על קבוצות שמחזור הפעילות שלהן עולה על 750 מיליון יורו בשנה. המידע יועבר לרשות המסים הישראלית, וישראל תעביר אותו לשאר המדינות החתומות על האמנה. בתמורה גם למדינת ישראל תהיה גישה לקבוצות כאלו שפועלות בשטח ישראל.
מדובר בתזכיר חוק המגיע מכוח המלצות ה-OECD במסגרת פרויקט ה-BEPS שמקדם הארגון. המטרה היא לאפשר למדינות לקבוע טוב יותר את המחירים של עסקאות בין צדדים קשורים ולאמוד את חבות המס האמיתית בצורה טובה יותר.
כיום, לפי פקודת המס, כאשר נעשית עסקה בינלאומית (אחד הצדדים אינו ישראלי או שההכנסה מהעסקה חייבת במס גם מחוץ לישראל), הצדדים יכולים לקבוע מחיר ותנאים לעסקה שלא ישקפו בהכרח את מחיר השוק האמיתי, וכך הצדדים מעצבים את העסקה באופן שבו ישולם המס המינימלי האפשרי.
ישראל חתמה על האמנה כבר ב-2016, כך שישראל מחויבת לחוקק את החוק הזה כבר למעלה מחמש שנים, אלא שהתהליך נגרר. הצעת חוק בנושא עלתה לכנסת כבר בינואר 2017, עברה בקריאה ראשונה, ונתקעה בוועדת הכספים בעקבות מחלוקות בין האוצר ליו"ר הוועדה דאז, ח"כ משה גפני. הצעת החוק לא קודמה עד שישראל נכנסה לכאוס הפוליטי. במהלך 2020 יצא תזכיר חוק חדש של רשות המסים, שגם הוא לא קודם בעקבות המשבר הפוליטי.
יודגש כי מהלך זה אינו קשור באופן ישיר לרפורמת המיסוי הבינלאומי האחרת שמקודמת בימים אלו, לפיה יוטל למעשה מס חברות מינימלי בינלאומי של 15%. גם לגבי רפורמה זו, אמר שר האוצר אביגדור ליברמן כי בכוונתו להצטרף לאמנה הבינלאומית בנושא.