סגור
מוסף שבועי 30.5.24 מירי רגב שרת ה תחבורה
"אין להעלות על הדעת שמשרד ממשלתי יהווה 'עיר מקלט' לביצוע עבירות לכאורה" (צילום: יואב דודקביץ)

נדחה הערעור של רגב: המשטרה תוכל לעשות שימוש במסמכים שתפסה במשרד התחבורה

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של רגב על החלטה קודמת של בית משפט השלום. בכך נכשלה בשנית רגב למנוע את השימוש במסמכים במסגרת החקירה נגדה בטענה שחלה עליהם חסינות מכוח חסינותה כשרה. השופט: "אין להעלות על הדעת שמשרד ממשלתי יהיה חסין מחיפוש ויהווה 'עיר מקלט' לביצוע עבירות לכאורה"

המשטרה תוכל לעשות שימוש במסמכים שתפסה במשרד התחבורה, כולל בלשכת שרת התחבורה מירי רגב, במסגרת החקירה הפלילית נגדה בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים. כך קבע היום שופט בית המשפט המחוזי מרכז עמית מיכלס, אשר דחה את ערעורה של רגב על החלטה קודמת של בית משפט השלום בראשל"צ. למעשה, בכך נכשלה בשנית רגב למנוע את השימוש במסמכים במסגרת החקירה נגדה בטענה שחלה עליהם חסינות מכוח חסינותה החוקית כחברת כנסת.
השופט מיכלס קבע כי "דין הערר להידחות על הסף, בהעדר זכות להגישו", וכתב כי "אין להעלות על הדעת מצב דברים בו משרד ממשלתי יהיה חסין מחיפוש ויהווה 'עיר מקלט' לביצוע עבירות לכאורה אך בשל העובדה שנוכח בו חבר כנסת או שר שחוק החסינות חל עליו כאדם פרטי".
מדובר ב-51 מעטפות מסמכים וקלסרים שנתפסו בלשכת השרה רגב, בלשכת המנכ"ל משה בן זקן ובמשרד התחבורה, עם פרוץ החקירה הגלויה לפני כחודש של היחידה לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433, בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים, בעקבות תחקיר תוכנית "המקור" בערוץ 13 על השרה רגב.
בתחקיר נחשף לכאורה תעדוף שבוצע במשרד התחבורה על רקע אינטרסים פוליטיים ואישיים של רגב. החקירה נפתחה בהנחיית ובאישור היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן, ב"חשד לעבירות מתחום טוהר המידות ושיבוש מהלכי משפט, שנעשו לכאורה במשרד התחבורה, וזאת בעקבות אירועים שנחשפו בכתבת תחקיר", לשון הודעת המשטרה אז.
לאחר תפיסת המסמכים רגב הגישה באמצעות סנגורה עו"ד עמית חדד, בקשה לבית משפט השלום בראשון לציון, למנוע את השימוש במסמכים על ידי המשטרה במסגרת החקירה, בטענה כי החיפוש שנעשה בלשכתה ובמשרד התחבורה אינו חוקי, משום שחל עליו חוק חסינות חברי הכנסת.
בהחלטתו מסוף חודש יוני דחה שופט השלום מנחם מזרחי את בקשת רגב וכתב כי "קיים חשד סביר התומך בחשד כלפי המבקשת (רגב)". הוא פסק אז שעיקר החשד הוא שרגב יחד עם עוזריה השונים, "פעלה במסגרת תפקידה כשרת התחבורה בדרך של מרמה והפרת אמונים הפוגעת בציבור, תוך שימוש לרעה במשרתה, ניגוד עניינים, בדרך של ערבוב חמור של מערכת שיקולים וקבלת החלטות, שבין תפקידיה וסמכויותיה כשרת התחבורה במסגרת זו, ובין פעולותה בתחום האישי-פוליטי לקראת קידום האינטרסים הפרטיים והפוליטיים שלה".
בהחלטתו דחה אז השופט מזרחי את נסיונה של רגב להסתתר מאחורי חוק החסינות וכתב כי "תפקידו של חבר הכנסת משתרע על ביצוען של פעולות חוקיות בלבד… החסינות העניינית לא נועדה להוות מכשיר לניצול לרעה… החברות בכנסת אינה הופכת ל'עיר מקלט' לחברי כנסת המבצעים עבירות פליליות תוך כדי ביצוע תפקידם כחברי כנסת. חבר כנסת אינו רשאי, תוך כדי ביצוע תפקידו כחבר כנסת, להפר את החוק בריש גלי ובאופן הפגנתי ולטעון לחסינות עניינת. חבר כנסת אינו רשאי לתכנן מראש התנהגות פלילית מתוך מחשבה שהחסינות תעמוד לו".
עוד כתב אז בהחלטה כי "בכל הכבוד, אין לקבוע כי מאחר והמבקשת הינה חברת כנסת, שרת התחבורה, אזי הפך כל משרד התחבורה על מבניו, חדריו ותכניו, באופן גורף ומוחלט להיות לממלכה החוסה תחת כנפי חסינותה האישית, כאילו שהיא אוחזת בידה מטה קסמים שבכל שהיא נוגעת בו הופך באורח קסם לחסוי תחת החוק".
בין המסמכים שנתפסו, ובית המשפט התיר למשטרה לעיין בהם במסגרת החקירה טבלת תעדוף סיורים, רשימת בקשות לפגישות, הזמנות לסיורים, פניות ראשי רשויות, תעדוף פניות מקצועיות ועוד מסמכים שונים, שנקבע כי הם רלוונטיים ללב החקירה. היו כמה מסמכים לגביהם קבע השופט שהם חוסים תחת חסינות מאחר וייתכן שהיה בהם גם תוכן אישי.
על החלטה זו ערערה רגב לבית המשפט המחוזי. המדינה טענה בתגובה כי לרגב אין זכות השגה על החלטת בית משפט השלום. מאחר ויומה כבר ניתן לה בביהמ"ש. השופט מיכלס קבע בהחלטתו כי "לא מצאתי שנפלה שגגה בתוצאה אליה הגיע בית המשפט קמא (השלום), ומקובלים עלי אף חלק מהנימוקים שעמדו בבסיס החלטתו".
השופט מיכלס הזכיר גם בהחלטתו כי צו החיפוש לא הוצא נגד רגב עצמה עצמה ולא התבקש חיפוש בביתה, על גופה או בחפציה האישיים, אלא הצו התמקד בחומרים המצויים במשרד התחבורה, "שבוודאי אינו חסין מפני חיפוש. זאת, משום שמשרד התחבורה, כמו יתר משרדי הממשלה, הוא משרד ביצועי בו מועסקים עובדים רבים, בשעה שחוק החסינות הוא חוק החל על חבר הכנסת עצמו".
בסיום קבע השופט מיכלס כי מאחר שלא קמה לרגב זכות ערר, הוא לא מצא טעם לבחון פעם נוספת את המסמכים שנתפסו, כפי שעשה השופט מזרחי בערכאה הקודמת, "כאשר בחינה מחודשת של המסמכים תרוקן את ההחלטה מתוכן", הגם, שלדבריו, המסמכים כבר נבחנו באופן חריג בידי בית משפט השלום.
השופט מיכלס עיכב את ביצוע החלטתו עד מחר, כדי לאפשר לרגב את האפשרות לערער לבית המשפט העליון.