סגור
טקס הארכת כהונת הנגיד ראש הממשלה בנימין נתניהו ו נגיד בנק ישראל אמיר ירון 18.12.23
רה"מ בנימין נתניהו (מימין) ונגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: שלו שלום)

הנגיד דוחק בנתניהו לקדם את תקציב 2025: "קריטי לשימור יציבות המשק"

במכתב לרה"מ הדגיש אמיר ירון את הצורך ב"אישור התקציב במועדו", ש"יאפשר התמודדות טובה יותר עם אתגרים תזרימיים". עוד הדגיש ירון את הצורך ב"שילוב כלל הגורמים המקצועיים בגיבוש התקציב"

"המציאות הביטחונית הנוכחית, יחד עם אי הוודאות והאתגרים הכלכליים הנלווים אליה, מחייבים את הממשלה לנקוט במדיניות פיסקלית אחראית ומאוזנת" - כך כתב שלשום (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע העיכוב בגיבוש תקציב 2025.
ירון מדגיש כי "שמירה על מסגרת התקציב לשנת 2024 וקידום סדור של תהליך בניית התקציב לשנת 2025 הינם קריטיים לשימור יציבות המשק וחיזוק המוניטין של הכלכלה הישראלית. בנוסף, אישור התקציב במועדו יאפשר התמודדות טובה יותר עם אתגרים תזרימיים ויפחית את הצורך בכלים תקציביים חריגים". עוד מדגיש הנגיד את הצורך ב"שילוב כלל הגורמים המקצועיים בגיבוש התקציב, כמקובל", שלדבריו "חיוני לתהליך מתכלל להבטחת תקציב מאוזן ואחראי".
הנגיד הזכיר לנתניהו כי "במסגרת אישור התקציב לשנת 2025 תידרש הממשלה לבצע התאמות בעלות אופי פרמננטי בסדר גודל של כ-30 מיליארד שקל", והוסיף כי "לאור סדר הגודל של ההתאמות הנדרשות ומבנה התקציב, מעבר לקיצוץ הוצאות, יידרשו צעדים משמעותיים להגדלת ההכנסות. כמו כן, חשוב לשלב שינויים מבניים מחוללי צמיחה התומכים במדיניות הפיסקלית. אדגיש כי ביצוע ההתאמות הללו חיוני לשמירה על יחס חוב-תוצר בר קיימא ולשמירת אמינותה הפיסקלית של ישראל".
עוד התייחס ירון להחלטת פיץ' מהשבוע שעבר להוריד את דירוג האשראי של ישראל עם תחזית שלילית, בהמשך להחלטות דומות של S&P ומוד'יס: "הורדת הדירוג נובעת בחלקה מהמציאות הביטחונית, אך היא משקפת גם הערכה של ניהול המדיניות הכלכלית הנוכחית ושמה דגש על מתווה המדיניות העתידי, כפי שציינו החברות בדוחותיהן".
לדבריו, "התפתחויות אלו מחזקות את הצורך בקידום אישור התקציב, תוך ביצוע ההתאמות הנדרשות. צעד זה יקטין את אי הוודאות בשווקים, יתרום ליציבות הכלכלית ויאפשר גיבוש צעדים מושכלים ואפקטיביים. בנוסף, יש חשיבות רבה לעמידה בהתחייבויות פיסקליות קודמות, לרבות צעדי המדיניות שכבר הוכרזו ונכללו בהערכות ובתחזיות של גורמי השוק והמוסדות הפיננסיים הבינלאומיים".
הנגיד הזכיר לנתניהו כי "ההתאמות הפרמננטיות שבוצעו בתקציב 2024 העבירו מסר חיובי של אחריות פיסקלית לשווקים הפיננסיים, והן זכו להערכה משמעותית בדו"חות של חברות הדירוג וגופים בינלאומיים". הוא ניצל את ההזדמנות לחזור על הביקורת שהשמיע לגבי הרכב התקציב: "זאת, חרף העובדה כי הרכב ההתאמות לא היה בהכרח אופטימלי, והיה מקום לשלב בו יותר צעדים מעודדי צמיחה".
עוד התייחס הנגיד לכינוס הוועדה לבחינת תקציב הביטחון, ואמר כי זהו "צעד חיובי וחשוב". לדבריו, "זהו מהלך שיכול לתרום לראייה ארוכת טווח של צרכי הביטחון ולסייע בבניית תקציב מאוזן ואחראי לאורך זמן. חשוב להדגיש כי התנעת עבודת הוועדה אינה גורעת מהצורך החיוני לקדם את תהליך אישור התקציב לשנת 2025 על כל היבטיו".
הנגיד מתח ביקורת על כך שלמרות ההבטחות וההצהרות של נתניהו, תקציב המדינה לא קודם כראוי וכצפוי: "בתום פגישתנו, קבעת כי תתואם פגישה נוספת בראשותך ובהשתתפות כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים במסגרתה יידונו סדרי הגודל של ההתאמות הנדרשות, והחלופות השונות לביצוען. מאז חלפו מספר שבועות, ונוכח האמור אני רואה חשיבות רבה בקביעת פגישת המשך לקידום תהליך התקציב".
בסיכום המכתב שב ומדגיש הנגיד: "קידום התהליך לאישור תקציב חד שנתי לשנת 2025 יתרום לחיזוק אמינותה הפיסקלית של ישראל בשעה זו, ויסייע ליכולות הנדרשות לשם עמידה באתגרים המורכבים הניצבים לפתחנו".