סגור

קבינט הקורונה אישר: שנת הלימודים תיפתח כסדרה בערים שאינן אדומות

קבינט הקורונה אישר את פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר לכל הגילים, ותלמידים יחוסנו בשעות הלימודים. אושר גם מתווה הלמידה בערים אדומות. מתווה "התו הירוק" יחול על צוותי ההוראה בגנים ובבתי הספר. היום הראשון לבדיקות הסרולוגיות: 15.5% מהתלמידים שנבדקו פיתחו נוגדנים

קבינט הקורונה אישר הלילה (יום ב') את פתיחת שנת הלימודים כסדרה ב-1 בספטמבר, בערים שאינן אדומות, בכל הגילים. התלמידים יחוסנו בשטח בתי הספר בשעות הלימודים, בכפוף לאישור ההורים. אושר גם מתווה הלמידה בערים אדומות, ולפיו כאשר מספר התלמידים המחוסנים בכיתה נמוך מ-70%, הכיתה תעבור ללמידה מרחוק. מתווה "התו הירוק" יחול גם על צוותי ההוראה בגני ילדים ובבתי הספר, וכן על הצוותים המטפלים במערכת הבריאות. ביום פתיחת שנת הלימודים, יידרשו ילדים עד גיל 12 להציג אישור הורים לביצוע בדיקת אנטיגן שתוצאתה שלילית.
הקבינט התכנס אמש לדיון המכריע בעניין מערכת החינוך והגבלות נוספות בעקבות העלייה בתחלואה. משרד הבריאות המליץ בדיון על הגבלת התקהלות על כל הענפים במשק במסגרת של 500 איש בחללים פתוחים ו-400 בחללים סגורים. זאת, למשך כשלושה שבועות כדי להבטיח התגברות על גל התחלואה. הגבלות אלו, לשיטת המשרד, צריכות לכלול גם אולמות תרבות ומגרשי ספורט.
2 צפייה בגלריה
תלמידים מסכה בית ספר קורונה לימודים כיתה
תלמידים מסכה בית ספר קורונה לימודים כיתה
תלמידים בבית ספר
(צילום: רויטרס)
במשרד התרבות והספורט זעמו על ההחלטה להעלות את ההמלצה להגבלת התקהלות, מכיוון שלפיהם הובטח שלא תעלה לדיון. לפי גורמים המעורים בנושא, שר הבריאות ניצן הורוביץ אף התקשר לשר חילי טרופר והבטיח לו שלא יעלה בדיון את הדרישה.
על כן, טרופר פעל שהסוגיה לא תעלה הלילה להצבעה. גורמים במשרד התרבות אמרו ל-ynet כי "ככה לא בונים אמון ולא מייצרים שותפות בין שני גורמים מרכזיים בהתמודדות בקורונה. לא אומרים 'לא נעלה' ואחר כך מעלים".
בענף התרבות הגיבו בחריפות להמלצה. מאיגוד האמרגנים ומפיקי הבמה וועד הפעולה של ענף האירועים והתרבות נמסר כי "שר הבריאות ניצן הורוביץ ומשרד הבריאות החליטו להטיל מכת מוות על מאות אלפי עובדי ענף התרבות והאירועים. במקום לשמור על היכולת להתפרנס בכבוד ממשיך משרד הבריאות, בהצהרותיו, לרסק מאות אלפי משפחות אשר נשארות ללא כל יכולת קיום וללא כל רשת ביטחון כלכלית".
בהקשר לפתיחת הלימודים, הדיון תמקד בשתי סוגיות מרכזיות - האם לפתוח את שנת הלימודים, מתי ובאילו תנאים - והאם תלמידים יחוסנו בשעות הלימודים.
על פי מצגת המל"ל בדיון, מתוך בדיקות סרולוגיות בקרב 50,245 תלמידים בגיל 12-3, מספר התוצאות החיוביות עמד על 7,870 - דהיינו 15.5%. מתוך מערכת החינוך, 16,913 תלמידים נמצאו מאומתים ו-1,697 צוותי חינוך. רק ביממה האחרונה נוספו 70 תלמידים ושבעה אנשי צוות חינוכי למניין המאומתים, וביממה האחרונה החלימו 565 תלמידים ו-81 אנשי צוות חינוכי. 1,567 תלמידים ו-164 אנשי הוראה נכנסו לבידוד ביממה האחרונה. בסך הכול ישנם 32,847 תלמידים ו-3,033 אנשי צוות חינוכי מבודדים.
במערכת החינוך ישנם 37 צוותי חינוך שאינם פטורי בידוד לעומת 234,387 שפטורים מבידוד. עמדת משרד החינוך הייתה שיש להטיל חובת חיסון או בדיקה שלילית בבתי הספר, תוך מתן זמן היערכות - ככל הנראה עד לאחר החגים. כמו כן, הומלץ על בדיקות על חשבון העובד למעט מנועי חיסון - והוצאה לחל"ת של מסרבי חיסון או בדיקה.
בנוסף הציע המשרד להפעיל תקנות "תו ירוק" במקומות עבודה שבהם ישנה חשיפה לקהל, במוסדות המטפלים באוכלוסייה בסיכון ובמוסדות שבהם יש חשיפה נרחבת לאוכלוסייה שאינה מחוסנת. על מנת להוציא את המהלך לפועל, יידרש מיפוי למקומות העומדים בקריטריונים אלה. כמו כן המליץ המשרד לדרוש בדיקה של עובדים ומבקרים במתחמי קבלת קהל, ובלבד שלא מדובר על שירות חיוני. סוג הבדיקה המומלצת היא PCR בתדירות של אחת לשבוע, או בדיקת אנטיגן מהירה שאינה בדיקה ביתית פעמיים בשבוע.
לצד החזרה ללימודים, קבינט הקורונה דן גם במתווה התפילה בכותל בחגי תשרי. ההצעה שגיבש שר הדתות מתן כהנא היא לאפשר כניסה של עשרת אלפים מתפללים למתחם תוך חלוקה לחלקים, עטיית מסכה ושידור התפילות בפריסה רחבה של מסכים. בעוד ישנה התלבטות האם להחיל תו ירוק על הנכנסים לכותל, במשרד הדתות חוששים שהדבר ייצור עומסים וקושי באכיפה בכניסות למקום. כמו כן, קיים קושי להסביר את האבחנה בהגבלות בין הכותל לבין הר הבית, והמשטרה הציגה חשש בטיחותי וביטחוני לאור כך. החלופה השנייה שנבחנת היא לאפשר כניסה בתו ירוק כהמלצה בלבד ולהתמקד בהסברה.
על פי מצגת שהוצגה לשרים לפני הישיבה, בימים האחרונים חלה עלייה של פי 500 במספר המאומתים לעומת חודש יוני. כמו כן, נרשם זינוק בתחלואה מאז פתיחת הלימודים בחברה החרדית. עוד עלה מסיכום הנתונים כי ישנם 16 חולים בני 40 עד 60 המחוברים למכשירי אקמו, והשאר בני יותר מ-60. מבין 20 החולים המטופלים באקמו, ארבעה מחוסנים בלבד. בפן החיובי, מקדם ההדבקה ירד ל-1.2 ומסיכום השבועות האחרונים עולה כי לא דווחו תופעות לוואי חריגות מהחיסון השלישי נגד קורונה.על פי מצגת שהציג פרופ' ערן סגל מקדם ההדבקה ירד מהר יותר מהתרחיש שהוצג בישיבת הקבינט ב-10 באוגוסט. כמו כן, נרשמה ירידה בקצב העלייה של מספר החולים קשה החדשים – 98 לעומת צפי של 144. על פי פרופ' סגל, על כל מאומת קיים יחס של אדם אחד שנדבק ולא אותר. על כן, ישנם 6.25 מיליון איש "פגיעים" – לא מחוסנים ומחוסנים חלקית – שמרחיבים את המגפה.השרים אישרו הלילה גם את מתווה הטיסות לאומן ולפיו הנוסעים לאוקראינה, לרבות מחוסנים ומחלימים, יחויבו בהצגת תוצאת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות טרם הטיסה. גם בחזרה מאוקראינה, יידרשו הטסים להציג תוצאת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות טרם העלייה למטוס. עם הנחיתה בנתב"ג, תיערך לשבים ארצה בדיקת קורונה נוספת והם יידרשו להיכנס לבידוד למשך 14 יום או לשבעה ימים, בכפוף לשתי בדיקות שליליות.

בנט: מתכוננים להתפרצות זן חדש

ראש הממשלה נפתלי בנט אמר אתמול כי הממשלה מתכוננת להתפרצות זן חדש של הקורונה בשם "אומגה", שייתכן ויהיה עמיד לחיסונים. "לכן אנו בונים תשתיות כבר היום", אמר בנט בדיון בממשלה, שאישרה פה אחד את חוק סמכויות מיוחדות לפיקוח טכנולוגי על חייבים בבידוד, ולא רק על כאלה ששבו מחו"ל.כיום פועלים אמצעים טכנולוגיים שמוודאים שאנשים שחזרו מחו"ל נמצאים בבידוד. ואולם, הממשלה מעוניינת להשתמש בכלים אלה גם מול חייבי בידוד. השר לביטחון הפנים עמר בר-לב אמר על השימוש באמצעים כי "הכול נעשה בהסכמה". לדבריו, מדובר באפליקציית "הסכמון" שתאפשר למשטרה לוודא את מיקומו של מחויב הבידוד באמצעות וידאו, ולא רק בהסתמך על המיקום שלו - בשל חשש שאדם אחר השיב בשמו.
2 צפייה בגלריה
ראש הממשלה נפתלי בנט ויושב ראש סיעת ימינה
ראש הממשלה נפתלי בנט ויושב ראש סיעת ימינה
ראש הממשלה נפתלי בנט
(צילום: קובי קואנקס)
"אנחנו ממשיכים להילחם במגפה בכל העוצמה, על פי תוכנית העבודה הסדורה של ממשלת ישראל", אמר ראש הממשלה. "עמדו לפנינו שתי חלופות. אסטרטגיית הפטיש הרחב, מה שנקרא הסגרים, או מערכה רחבה מרובת פעולות לבלימת התחלואה. אנחנו בחרנו באפשרות השנייה. אנחנו מקיימים יום-יום מערכה של עשרות פעולות, קטנות וגדולות בו זמנית, שנועדו ביחד לבלום את התחלואה, כדי לתת לחיסונים מספיק זמן להיכנס לפעולה".
בנוסף, בנט קרא לצוותי ההוראה לצאת ולהתחסן. "הגדלנו גם את הקיבולת של מערכת הבריאות לקליטת חולים קשים, כדי להרוויח יותר זמן להגיע ניצחון על הדלתא מבלי להגיע לסגרים. הכי קל היה להיענות ללחצים לסגור את המדינה, כפי שנעשה בעבר, אבל התעקשנו לא לעשות זאת, כי פגיעה בפרנסה ובכלכלה היא המוצא האחרון. הציבור צריך לדעת - כל עטיית מסכה מונעת סגירת חנות, כל תו ירוק מונע מצב של מסעדה עם כיסאות הפוכים, וכל תוספת של מיטות ותקני רופאים ואחיות לבתי החולים - משמעותה בתי מלון שנשארים פתוחים. אני עכשיו יכול לבשר מכאן - בידינו לנצח את הגל הזה. אם הציבור ימשיך להתחסן בהמוניו, אם נמשיך לעטות מסכות כראוי, אם נמשיך להתנהל באחריות, אנחנו נחגוג את החגים עם המשפחה, באופן חופשי".
לדבריו, 1.4 מיליון ישראלים כבר התחסנו במנה השלישית לקורונה. "נקודה חשובה מאוד שהציבור חייב להפנים, ואני חושב שהרוב לא מבין עדיין, היא הציבור הפגיע ביותר באופן פרדוקסלי כרגע, הם אלה שעשו שני חיסונים ועדיין לא את השלישי. מכיוון שהם מסתובבים בתחושה כאילו הם מוגנים כי עשו את שני החיסונים, הם לא מבינים שהחיסון השני דעך אל מול הדלתא ושחייבים להתחסן מהר בחיסון השלישי", אמר בנט. "מי שלא התחסן בכלל, הוא מודע לזה כבר שנה וחצי וכנראה שהוא יושב בחדר סגור. נקודת התורפה כרגע, לראשונה, היא בגילי הביניים ואנחנו רואים שם את העלייה. לכן, ההנחיה לאנשים צעירים היא להתחסן כמה שיותר מהר בחיסון השלישי. אנחנו בהקדם גם נוריד את הגיל עוד יותר. אבל בינתיים - להיזהר יותר ממקודם".
בתוך כך, נשיאות המעסיקים והעסקים קראה אמש לראש הממשלה לדחות את פתיחת שנת הלימודים לאחר חגי תשרי בנימוק שכמות הבידודים הצפויה עם פתיחת הלימודים תפגע עד שיתוק בתעשייה. "פתיחת שנת הלימודים בעוד כעשרה ימים בטרם השלמת ההיערכות המקדימה במערכת החינוך והרחבת ההגנה באוכלוסייה הכללית עם מתן החיסון השלישי, עלולה להעמיד בסכנה של ממש את יכולת המגזר העסקי לפעול ולספק את צורכי המשק לקראת החגים", כתב היו"ר רון תומר.