סגור
עמודי חשמל סין
(צילום: גטי אימג'ס)

ריינדיר בדרך לבג"ץ: "אי אישור תחנת הכוח של החברה עלול להותיר את גוש דן ללא חשמל"

הממשלה אישרה בחודש שעבר את הקמת תחנת הכוח קסם בסמוך לראש העין - אך החזירה לוועדות התכנון את התחנה של ריינדיר באזור השרון; בחברה טוענים: "הממשלה העניקה על מגש של כסף זכות מונופוליסטית לספק אחד ויחיד להקים תחנת כוח חדשה לגוש דן"

"החלטת הממשלה, בנסיבותיה, בלתי סבירה בעליל, ועלולה בהסתברות לא קטנה להותיר את גוש דן ללא חשמל בהיקף הנדרש, לשנים רבות" - כך נטען במכתב התראה לפני עתירה לבג"ץ ששלחה חברת ריינדיר למזכיר הממשלה על החלטת הממשלה בחודש שעבר שלא לאשר לחברה להקים תחנת כוח בקו התפר שבין השרון לשומרון.
במאי עלו להצבעה בממשלה ארבע תחנות כוח, לאחר שאושרו בוועדות התכנון. השתיים הראשונות הן הרחבה של תחנות קיימות - OPC בחדרה ודוראד שליד אשקלון; והשתיים האחרות הן חדשות - קסם הסמוכה לראש העין ותחנת ריינדיר. הממשלה החליטה לאשר את הקמת תחנות דוראד וקסם בלבד – ולהחזיר לוועדות התכנון את שתי התחנות האחרות.
התחנה שלא ריינדיר לא אושרה ככל הנראה מסיבות פוליטיות - התחייבות נתניהו לראשי הרשויות בשומרון שלא יקים אותה. זאת על אף שישנה הסכמה בין כלל דרגי המקצוע כי יש לאשר את שתי התחנות החדשות ולבצע ביניהן מכרז תחרותי להפחתת המחיר לצרכן.
בריינדיר דורשים דיון נוסף בממשלה לאישור התחנה. כמו כן מבקשים שם את החומר שהוגש לחברי הממשלה טרם ההצבעה. לפי המכתב, שהוגש באמצעות משרד עוה"ד ארנון, תדמור-לוי, העתירה אינה נוגעת לאישור התחנות המתחרות – אלא לכך שתחנת ריינדיר לא אושרה ואינה יכולה להתחרות בהליך מכרזי עם יתר התחנות.
תחנת ריינדיר המתינה להצבעה כארבע שנים, לאחר שראשי הרשויות במרכז הארץ התנגדו להבאתה לאישור בממשלה. יתר התחנות המתינו להצבעה בממשלה כשנתיים.
גורמי המקצוע, ובראשם חברת ניהול המערכת נגה, מדגישים את הצורך בהקמת תחנה חדשה בגוש דן עד 2030, שכן הביקוש לחשמל גדל בקצב של כ-3% בשנה. אישור הקמה של תחנה אחת בלבד עלול שלא להספיק, במקרה של עיכוב בהקמת הפרויקט.
גם האישור של תחנת דוראד ככל הנראה אינו מהווה חלופה אמיתית לצורך בהקמת תחנה נוספת בגוש דן. מיקומה של דוראד בסמוך לאשקלון עלול להוביל לכך שהקמת התחנה החדשה תבוא על חשבון מקום ברשת החשמל של אנרגיות מתחדשות בדרום הארץ, בקווים המוליכים לגוש דן. החלופה האפשרית היא פרישת כבל חשמל תת-ימי לאורך חופי ישראל, אך כרגע הקו נותר על שולחן השרטוטים.
על פי המכתב, עליו חתומים עוה"ד דוד תדמור, אסף פריאל ועדי וייצמן, "הממשלה פעלה כמעין ועדת מכרזים עליונה, שאיש לא הכריז מראש על קיומה וללא שום הליך המתחייב מכך או דין המסמיך לכך, והעניקה על מגש של כסף זכות מונופוליסטית לספק אחד ויחיד להקים תחנת כוח חדשה לגוש דן".