סגור
ראש ועדת השרים לענייני הפרטה דוד אמסלם ומנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים
השר דודי אמסלם ומנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים (צילום: אלכס קולומויסקי, אלעד מלכה)

בלעדי
הקרב הבא בין אמסלם לרוזנבוים: דו"ח הדירקטורים

בעיצומו של המאבק ביניהם הגישה מנהלת רשות החברות לשר את מסקנות ועדת רוסק עמינח לשיפור נבחרת הדירקטורים. אמסלם אימץ את הדו"ח אך זמן קצר לאחר מכן החליט להקפיאו. ברשות החברות טוענים: אין בסמכותו להקפיאו

חזית חדשה נפתחה בין השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם, האחראי על רשות החברות הממשלתיות, לבין מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים. זאת לאחר שאמסלם הורה להקפיא את מסקנות דו"ח ועדת רוסק עמינח שהגישה לו רוזנבוים והמליץ על שינויים בנבחרת הדירקטורים ביניהם הרחבת הנבחרת, כך נודע ל"כלכליסט". ההחלטה של אמסלם התקבלה שלשום, שעות ספורות לאחר שביקש דווקא לאמץ את המסקנות.
נבחרת הדירקטורים היא מאגר של מועמדים לכהונה בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות המכיל כ־1,300 מועמדים. הנבחרת קודמה בעבר על ידי יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד בתקופת כהונתו כשר אוצר, וההרכב של הנבחרת הנוכחית נסגר סופית במהלך השנה שעברה. במהלך כל תקופת קיומה נבחרת הדירקטורים היתה מוקד להתקפות מצד הליכוד וסיעות הימין בטענה כי היא מהווה קבוצה אליטסטית וסגורה. מנגד, דו"ח פנימי של רשות החברות מצא כי המהלך של נבחרת הדירקטורים הוריד ב־80% את תופעת הנפוטיזם.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

באוגוסט הקימה מנהלת רשות החברות ועדה מייעצת בראשות מנכ"לית בנק לאומי לשעבר רקפת רוסק עמינח ובה היו חברים בין היתר יו"ר לאומי לשעבר דוד ברודט והמשנה ליועמ"ש מאיר לוין, שהמליצה על שינויים במנגנון נבחרת הדירקטורים. הוועדה המליצה לקבוע תנאי סף לדירקטורים לפי חשיבות החברה. כלומר דירקטורים בחברות כמו רפאל וחברת חשמל יידרשו לניסיון מקצועי רחב יותר מאשר בחברה לפיתוח עכו העתיקה למשל. המלצה נוספת היא רקע רלוונטי: כך למשל בחברות ייצוא ביטחוני תהיה העדפה לבעלי רקע צבאי ועסקי, בחברות אנרגיה ותחבורה תהיה העדפה לידע מקצועי בתכנון ותשתיות. עוד המליצה הוועדה על גמישות בהרכב הנבחרת: פעם או פעמיים בשנה יתווספו לנבחרת כמה עשרות חברים חדשים ובכך יוכנס "דם חדש" למאגר. כמו כן המליצה למנות יו"רים בוועדת איתור חיצונית לנבחרת.
חלק מחברי הוועדה העבירו ביקורת על כך שהוועדה ממעטת להתכנס וכי העניין מצד הרשות בה מועט. בנוסף. כאשר השרה מירי רגב דרשה לפני ארבעה חודשים לפרק את נבחרת הדירקטורים נטען מצד רוזנבוים כי היא מבקשת להמתין עם המהלך עד לפרסום המלצות דו"ח הביניים של הוועדה – אך אלו מעולם לא פורסמו. הוועדה סיימה לאחרונה את עבודתה והמלצותיה הוגשו לרשות החברות.
העמדה המוצהרת של אמסלם היא שיש לבטל את נבחרת הדירקטורים, ועמדה זו מהווה גם את העמדה הרשמית של הקואליציה. למרות זאת, בימים האחרונים התנהלו כמה דיונים בין רוזנבוים לבין אמסלם בנוגע לעתיד נבחרת הדירקטורים כאשר במרכז השיח עמדו המלצות ועדת רוסק עמינח. במהלך דיון שנערך שלשום אמר אמסלם כי הוא מתכוון לאמץ את המלצות ועדת רוסק עמינח והנחה את אנשי רשות החברות להפיץ הודעה לשרי הממשלה כדי שיוכלו לקדם את שינוי הנבחרת בהחלטת ממשלה. אלא שכעבור כמה שעות, שוגרו לפתע מסרים הפוכים מצד לשכת אמסלם כאשר בשלב מסוים הועבר מצד לשכתו מסר כי הם ביצעו "עיון ראשוני" בדו"ח ולאחריו החליטו להקפיא את אימוץ הדו"ח עד לבחינה מחודשת בנושא.
בלשכת אמסלם טוענים כי הסיבה לשינוי בעמדה היא שמה שהוצג בפניהם בעל פה בישיבה "שונה בתכלית" ממה שכתוב בדו"ח עצמו, ולכן הם ביקשו להמתין כדי ללמוד את הנושא לעומק. ברשות החברות לעומת זאת סבורים שאין בסמכות השר להקפיא את אימוץ המלצות הדו"ח, וכי מי שאמור לאמץ את המלצות הדו"ח היא רוזנבוים, שתקבע מה העמדה המקצועית של רשות החברות.
הוויכוח על עתיד נבחרת הדירקטורים הוא חלק ממאבק רחב יותר בין מנהלת רשות החברות לבין השר אמסלם. ביום שני נערכה שיחה בין השניים, שבמסגרתה הבהירו כל אחד מהצדדים כי הם אינם מרוצים מתפקודו של השני. הקדנציה של רוזנבוים אמורה להסתיים רק באפריל 2026 אך אמסלם היה רוצה לראות אותה מניחה את המפתחות, אלא שאין לו סמכות חוקית לפטר אותה כל עוד לא ביצעה משהו חריג. רוזנבוים לא מתכוונת להתפטר, ולתפיסתה היא משמשת כשומרת סף שמונעת התערבות פוליטית בחברות.
בלשכתו של אמסלם בונים על רוזנבוים "תיק" שיוכל לספק לאמסלם עילות לפיטוריה בפני הנציבות כאשר תיק זה כולל בין השאר מקרים שנחשפו ב"כלכליסט" כמו גניזת טיוטת דו"ח הביקורת בנמל אשדוד, חיבתה ליועצים חיצוניים ויחסיה הרעועים עם עובדי הרשות. רוזנבוים נערכת לתרחיש הזה וסומכת על הייעוץ המשפטי לממשלה שיגן עליה במקרה של ניסיון הדחה. מרשות החברות נמסר: "רוזנבוים סבורה שיש מקום רב לשיפור איכות הדירקטוריונים בחברות הממשלתיות. הוועדה שמינתה הציגה את המלצותיה לשר, לאחר שמנהלת הרשות אימצה אותן".
המלצות ועדת רוסק עמינח בנוגע לנבחרת הדירקטורים שאמסלם רוצה לבטל:
1. תנאי סף לפי חשיבות החברה: דירקטורים בחברות כמו רפאל וחברת חשמל יידרשו לניסיון מקצועי רחב יותר מאשר בחברה לפיתוח עכו העתיקה למשל
2. רקע רלוונטי: בחברות ייצוא ביטחוני תהיה העדפה לבעלי רקע צבאי ועסקי, בחברות אנרגיה ותחבורה תהיה העדפה לידע מקצועי בתכנון ותשתיות
3. נבחרת "נושמת": פעם או פעמיים בשנה יתווספו לנבחרת כמה עשרות חברים חדשים ובכך יוכנס דם חדש למאגר
4. מינוי יו"רים: המלצה למנותם בוועדת איתור חיצונית לנבחרת