חוק איחוד משפחות הוא רק קדימון למה שצפוי עם התקציב
חוק איחוד משפחות הוא רק קדימון למה שצפוי עם התקציב
הרוב לאישור התקציב דחוק, וכדי להעבירו יצטרכו להציע תקציבים גם לרשימה המשותפת. לוועדת הכספים יהיו רק 22 ימים לאשר את התקציב
הניסיונות להארכתו של חוק איחוד משפחות, המונע למעשה איחוד משפחות בעקבות נישואים בין פלסטינים לבין ערבים תושבי ישראל, הוא רק קדימון למה שצפוי לקואליציה בהעברת התקציב. לאחר שבקרוב יתוקן החוק, ותוארך ב־45 יום התקופה המאפשרת לממשלה לפעול בלא תקציב, כלומר עד בנובמבר 2021, יתנהל קרב ההישרדות של הממשלה. שכן, אם התקציב לא יאושר עד למועד הזה הכנסת תתפזר.
קואליציית בנט־לפיד, המונה 61 ח"כים, צריכה את האצבעות של כולם ולכן תצטרך לרצות את כולם. לח"כ סעיד אלחרומי (רע"מ) שנמנע בשבוע שעבר בהצבעה על הקמת הממשלה, וליו"ר מפלגתו מנסור עבאס תוצע חבילת תמריצים הכוללת תקציבים והקפאה של הריסת בנייה בלתי חוקית.
ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו) זועם על אי מינויו לשר, ולפי הערכות עשוי להעלות דרישות תקציביות אך לא להפיל את הממשלה. אתמול צייץ אבידר: "מי שחושב שאפגע בממשלת השינוי בגלל תפקיד או משרה הוא כסיל גמור״.
האופוזיציה תדרוש להפוך את ההצבעה על התקציב להצבעת אמון בממשלה מה שיקשה על ח"כים מהרשימה המשותפת לסייע לממשלה באמצעות תמיכה בתקציב. גורמים ברשימה המשותפת אמרו ל"כלכליסט" כי בדיונים בוועדת הכספים היא תתנגד ותנהג כאופוזיציה אבל בהצבעות היא תבחן כל סעיף לגופו. המשמעות: שר האוצר אביגדור ליברמן יתבקש להקצות כספים למגזר הערבי לפי דרישתה. הח"כים מהמשותפת לא יתנו לחברי רע"מ להתהדר לבדם בתקציבים למגזר.
זאת ועוד: השרים החדשים ידרשו מליברמן הקצאת כספים ליישום הבטחותיהם בבחירות (צמצום הפקקים בכבישים, הגדלת תקציב הבריאות, שיווק קרקעות לדיור) אבל אין כסף בקופה, והשרים ייאלצו להסתפק בתקציב חלקי שיתפרס לכל אורך הקדנציה.
גפני מתקשה להיפרד
השורה התחתונה היא שלכל מרכיבי הקואליציה יש כרגע עניין להמשך כהונתה של הממשלה, אבל אם תהיה למשל הסלמה ביטחונית לא בטוח שרע"מ תוכל לספק את האצבע ה־61.
ביום רביעי האחרון מיהרה הקואליציה להחליף את משה גפני (יהדות התורה) כיו"ר ועדת הכספים הזמנית ובמקומו מונה אלכס קושניר (ישראל ביתנו) שיכהן גם כיו"ר הקבוע של הועדה. גפני, ותיק חברי הכנסת, פגוע מאוד גם מהעובדה שנאלץ להיפרד מה"שיבר" שהיה בידו במשך שנים רבות, וגם שמחליפו הוא נציגו של ליברמן. בטקס החילופין אמר גפני "אני מקבל את העניין הזה שמתחלפים, אני רק מזהיר אתכם שאני הולך לחזור. לפי הפעמים הקודמות, אני חוזר".
ואכן, במאי 2013 כשנתניהו העדיף את לפיד ובנט והשאיר את יהדות התורה בחוץ, יו"ר ועדת הכספים היה ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי). גפני פעל בעצם כמרכז האופוזיציה ויחד עם סתיו שפיר עשה צרות לשר האוצר לפיד שרצה להעביר בכנסת חוק מע"מ אפס לרוכשי דירה ראשונה. גפני המריד את הוועדה ומשך את ההצבעה ולבסוף הממשלה התפזרה בלי שאישרה את החוק. ב־2015 חזר גפני לכיסא היו"ר.
בדיוני התקציב יתאחדו הח"כים בוועדה מהליכוד, יהדות התורה, ש"ס, והציונות הדתית ויעשו "פיליבסטר" (עיכוב הצבעה באמצעות העלאת הסתייגויות). הח"כים מהמפלגות הללו הם ח"כים ותיקים שמכירים כל טריק וכל שטיק בעוד שכמעט כל חברי הקואליציה הם ח"כים חדשים. ההרכב הקבוע של הוועדה עוד לא נקבע אבל הרוב של הקואליציה בה יהיה על חודו של קול.
לליכוד אומנם יוקצו 4 מקומות בוועדה, אבל כמעט כל ח"כי הסיעה מתכוונים להופיע לדיונים על התקציב, לנצל הזכות לזכות דיבור, לעשות פיליבסטר ולהקשות את דרך העברת התקציב. במסגרת הדיון הם יעלו הסתייגויות להגדלת התקציבים להתנחלויות, ובהם למרכיבי הביטחון, לתושבי עוטף עזה למיגון הדרום, לקשישים, ויעלו לרשתות החברתיות סרטונים שבהם ח"כי הקואליציה מצביעים נגד.
מירוץ נגד הזמן
ליו"ר הוועדה קושניר מצפה עבודה קשה להעביר את התקציב וחוק ההסדרים, גם מהסיבה שהזמן שיוקצה לכך קצר.
לפי התכנון, הממשלה תאשר את התקציב ל־2021/22 ואת חוק ההסדרים ב־5 באוגוסט. לאחר מכן, יוגש התקציב לאישור הכנסת.
באוגוסט יהיו לכל היותר 6 ימי דיונים מפני שהכנסת יוצאת לפגרה בת שבועיים מאמצע החודש ועד סופו. בספטמבר, חודש החגים, יש לכל היותר 5 ימי עבודה. הקואליציה תשאף לאשר את התקציב בוועדת הכספים עד 21 באוקטובר כדי לא להגיע למליאה ברגע האחרון. כלומר, לוועדת הכספים יהיו 22 ימי דיונים לכל היותר, ובהתחשב בפיליבסטר של האופוזיציה, מדובר במצב לא פשוט.
קושניר שהיה מנכ"ל משרד הקליטה בטרם בחירתו לכנסת, וחבר בוועדת הכספים בשנה האחרונה, מתכוון לכנס ישיבות גם בימי ראשון וחמישי למשך שעות ארוכות בתקווה שח"כי האופוזיציה יתעייפו."אנהל את הדיונים בשקיפות. העברת התקציב היא אינטרס של כלל העם וכלל חברי הכנסת ואני מקווה שגם הקואליציה והאופוזיציה ישתפו פעולה", אמר ל"כלכליסט".
בליכוד נאבקים על תפקידים
בליכוד נערכים קרבות על איוש המקומות במשכן. 28 השרים לשעבר והח"כים של המפלגה (לא כולל יו"ר האופוזיציה נתניהו ובלי ח"כ אופיר סופר שרץ ברשימה אבל בשבוע שעבר התמזג עם הציונות הדתית) נאבקים על 16 תפקידים: 2 ראשי ועדות, 4 מקומות בוועדת הכספים, 4 מושבים בוועדת חוץ וביטחון, ו־2 סגני היו"ר. הח"כים שלא יזכו לשבת במושבים המכובדים הללו ייאלצו להסתפק במקום בוועדת העבודה, הבריאות, החינוך, הקליטה, ביטחון פנים, כנסת ועוד.
מיקי זוהר (ליכוד), שפינה בשבוע שעבר את משרת יו"ר הסיעה ליריב לוין, צפוי להתמנות כיו"ר הועדה לענייני ביקורת המדינה. אף אחד מהשרים וסגני השרים לא יכול לכהן במשרה זו במשך שנתיים לפרישתו, בשל הצורך לקיים דיונים בדו"ח מבקר המדינה על הממשלה הקודמת.