מנכ"ל תנובה נחקר בחשד למתן שוחד לעוזרו של ליצמן
מנכ"ל תנובה נחקר בחשד למתן שוחד לעוזרו של ליצמן
אייל מליס מסר שלשום עדות פתוחה בפרשה - היום הוחלט לחקור אותו באזהרה; לפי החשד, כספי תרומות שהעבירה תנובה לעמותות הקשורות לעוזרו של השר, מוטי בבצ'יק, ולחסידות גור - היו למעשה תשלומי שוחד שניתנו במטרה לקדם אינטרסים עסקיים; בא כוחם של תנובה ומליס: "פעלו בהתאם לחוק"
מנכ"ל תנובה, אייל מליס, נחקר בשעות אלה במשרדי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב) באזהרה בחשד למתן שוחד למוטי בבצ'יק, עוזרו של השר יעקב ליצמן. לפי החשד, כספי התרומות שהעבירה תנובה לעמותות הקשורות לבבצ'יק ולחסידות גור היו למעשה תשלומי שוחד שניתנו במטרה לקדם אינטרסים עסקיים של תנובה במשרד הבריאות, בעיקר שניסתה לזכות בהקלות בעת יישום רפורמת סימון מוצרי המזון.
מליס מסר ביום ראשון בבוקר עדות פתוחה בפרשה, ואולם כפי שפורסם היום בכלכליסט, מידע שהצטבר בעת חקירת שני עובדים לשעבר בתנובה וראיות נוספות שאספה המשטרה, הביאו את המשטרה להחליט על חקירתו של מליס באזהרה כחשוד בפרשה.
כבר ביום ראשון עם פרוץ החקירה במסגרתה חשוד בבצ'יק בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, מליס, כמו גם מנכ"לית תשלובת החלב ענת גרוס ועובדת נוספת בתחום הרגולציה בחברה תושאלו ונתנו מה שהוגדר "עדות פתוחה". בנוסף עוכבו באותו בוקר לחקירה שני עובדים לשעבר בתנובה בתחום הרגולציה, ונשאלו בחקירותיהם אודות כספי התרומות שתנובה העבירה לעמותות הקשורות לחסידות גור ולגבי לעיתון "המודיע" המזוהה עם אגודת ישראל, מפלגתו של ליצמן, אז שר הבריאות.
שני העובדים, ששמם אסור בפרסום לאור החלטת בית משפט השלום בראשון לציון מאתמול, שוחררו לביתם בתנאים מגבילים לאחר ששיתפו פעולה בחקירה. במהלך החקירות והתשאולים ניסתה המשטרה להבין את הקשר בין התרומות לבין הקלות שניסתה החברה לקדם מול משרד הבריאות בכל נושא רפורמת סימון המוצרים רווי השומן, הסוכר והנתרן. בין השאר נלחמה תנובה, באמצעות חברת הלובינג פוליסי, ברפורמה (בעיקר סביב סימון הגבינה הצהובה), כאשר הלוביסט שליווה אותה ואף ארגן פגישה בין ליצמן לבין המנכ"ל מליס הוא מנכ"ל חברת הלובינג פוליסי, החשוד בפרשה במתן שוחד ובתיווך לשוחד.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", כבר לפני שנתיים חוקרי יאח"ה מתנובה ביקשו להעביר להם את כל מסמכי התרומות שהעבירה החברה ולאחר שקיבלו לידיהם כמות אדירה של מסמכים הם בחנו אותם לעומק. גורם המקורב לחקירה, אמר אתמול כי "יש מספר תרומות שנבחנות שהועברו על ידי תנובה לגופים שקשורים לחסידות גור מצד אחד, כאשר מצד שני נבחנות פגישות של המנכ"ל עם השר ליצמן בנושא רפורמת סימון המוצרים".
כך למשל, בשנת 2017 העבירה תנובה תרומה בסכום של 35 אלף שקל לעמותת רפואה וישועה של חסידות גור, בתקופה שבה נלחמה תנובה ברפורמת סימון המוצרים. המשטרה מנסה להוכיח קשר בין שני הצירים האלה, כאשר אנשי תנובה הכחישו בגרסאות שמסרו במשטרה קשר שכזה.
עוד צויין, כי העובדת, שכיהנה בתפקיד בכיר בצמוד למליס, נשאלה בחקירתה אודות יחסי "תן וקח" שהיו בין תנובה לבבצ'יק והכחישה ידיעה שלה על קשר שכזה או מעורבות בכך. החוקרים אף והציעו לה בתחילת החקירה לשמש כעדת מדינה, בין השאר מאחר והעריכו שיזכו לשיתוף פעולה על רקע עזיבתה את תנובה בצל מחלוקות עם המנכ"ל מליס.
בחקירתה היא הסבירה כי מתן התרומות לעמותות השונות הקשורות לגור נעשו בהוראת מנהליה ומתקציב שאישר המנכ"ל. בפרסום אף ציינו כי במידה וגרסתה תיתמך בהמשך החקירה בראיות נוספות, הדבר עשוי להביא לכך שגם בכירים אחרים המכהנים כיום בתנובה ייחקרו כחשודים בפרשה – ואמנם היום עברה המשטרה לחקור את מליס באזהרה.
עו"ד אילן סופר המייצג את תנובה ואת מליס, מסר: "תנובה, תחת ניהולו של מליס, פעלה ופועלת אך ורק במסגרת החוק. אני משוכנע שבסיום החקירה גם גורמי החקירה ישתכנעו בכך. בכוונתו של מליס להמשיך ולעמוד לרשות החקירה ולשתף עמה פעולה ככל שידרש".
עו"ד אייל בסרגליק המייצג את העובדת לשעבר בתנובה החשודה בפרשה וששמה נאסר בפרסום מסר: "כפי שציינו בעבר, למרשתי אין כל קשר לא לפרשיה ולא לתרומות של החברה. היה ברור ששמה שורבב על לא עוול בכפה לפרשיה, והיא לא ידעה או יודעת על דבר שאינו תקין".