סגור

סדר העדיפויות של ליצמן נחשף
קודם האדמו"ר מגור, אח"כ כסף לחסידות, בסוף אזרחי ישראל

שר השיכון ועוזריו ממונים על ידי האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר. הם נשפטים בעיקר לפי היקף המשאבים שהם מביאים לחסידות גור והרבה פחות לפי ההישגים בתפקידיהם בממשלה. כך שבוי הציבור באינטרסים של החסידות

צריך להיות ברור — שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן ועוזרו מוטי בבצ'יק אמנם מקבלים משכורת מהציבור אבל עובדים אצל האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר. הניסיון מוכיח שהשאלה איך שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן ועוזריו מתפקדים במשרדים שלהם, משרד הבריאות בעבר ומשרד השיכון עכשיו, היא אחד הדברים הכי פחות חשובים שהם נשפטים עליו אצל קהל הבוחרים שלהם המונה אדם אחד.
הם נשפטים קודם כל על פי הנאמנות לאדמו"ר, השגת משאבים לחסידות והגשמת רצונותיו של האדמו"ר. אחר כך על פי פעילות למען נושאים דתיים ובייחוד השבת והשגת משאבים לכלל החרדים. השאלה אם הם גם מטפלים בבריאות ובשיכון של כולנו ואיך הם עושים את זה, היא ממש לא בראש סדר העדיפויות.
לכך יש להוסיף שאפילו בתוך החברה החרדית הסגורה, חסידות גור נחשבת לקבוצה אגואיסטית ואגוצנטרית במיוחד, שמעמידה את האינטרס שלה לפני הכל. לכן ככל שהחשדות החדשים מתמקדים בהשגת תרומות לחסידות, הרי שהחשודים הם בכלל סוג של קדושים, שסובלים על קידוש תקציבי גור. העובדה שנתפסו יכולה להתפרש סוג של תאונת עבודה.
האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר הוא הרב החשוב ביותר בסיעה החסידית אגודת ישראל ועומד בראש החסידות הגדולה במפלגה. ליצמן ושני החשודים החדשים מחסידות גור, בבצ'יק ואיש התקשורת מנחם גשייד, כולם ממקורבי האדמו"ר ובני ביתו ובכך סוד כוחם. בבצ'יק שמעמדו התחזק מאוד לאחרונה בחסידות ובמשרד הבינוי והשיכון, נחשב מועמד מרכזי להחליף את ליצמן כנציג גור בכנסת, אם למשל הוא ייאלץ לפרוש בגלל תיק השוחד שלו. העובדה שעכשיו גם אחד המועמדים המרכזיים לתפקיד היורש הסתבך מאוד מביכה מבחינת החסידות. ברקע עומד כמובן החשש שבית האדמו"ר ייגרר למדמנה.
2 צפייה בגלריה
שתי ישיבות  צמודים של חסידות גור ב רחוב ירמיהו ירושלים
שתי ישיבות  צמודים של חסידות גור ב רחוב ירמיהו ירושלים
חסידות גור בירושלים. בצמוד לחלק הישן נבנה אגף מפואר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
אחת השאלות שמלוות את פרשת ישראל ביתנו היא איך יכול להיות שיו"ר המפלגה ושר האוצר המיועד אביגדור ליברמן לא ידע על כל העבירות החמורות שהתנהלו סביבו. אבל שאלות לא מספיקות וצריך ראיות שבפרשת ישראל ביתנו לא היו. אותה שאלה עדיין פתוחה לגבי פרשת בבצ'יק, ככל שתהפוך לכתבי אישום. האם באמת סביר שעוזריו של ליצמן השיגו תרומות על פי החשד למוסדות חסידות גור, תמורת מהלכים שסייעו לתורמים, וליצמן לא ידע?

תנאים מפליגים לרבנית מגור

ליצמן הוא כנראה המיישם המובהק ביותר של גישת גור שלפיה החסידות מעל הכל. הוא נמצא בפוליטיקה בין היתר כדי לקדם את תוכנית בית המדרש הגדול בירושלים, וכדי להקים בית חולים באשדוד שבה קיים ריכוז של החסידות. ראש עיריית ערד ניסן בן חמו התלונן כי ליצמן איים שיתקע נושאים חשובים של העיר אם בן חמו לא ייכנע לדרישות חסידי גור. הוא אף טען שליצמן אמר לו "בערד אני האיש שקובע מה יהיה". אבל לא מדובר רק בקידום ענייני החסידות אלא גם בתנאי האשפוז והטיפול המפליגים שקיבלה רעיית האדמו"ר מגור הרבנית שושנה אלתר בבית החולים הדסה בירושלים ב־2018.
ליצמן הוא איש ריב ומדון. הוא אחד המפלגים הגדולים של הציבור החרדי. הוא בין האחראים לקרע בין החסידים לליטאים בשנות ה־80 שהביא להקמת ש"ס, לפילוג שהקים את דגל התורה ולהתפוררות החינוך העצמאי של אגודת ישראל. עד 1999 הוא עשה זאת מאחורי הקלעים. מאז הוא חבר כנסת, סגן שר ושר. הוא הוביל את העימות עם סיעתו של ח"כ מאיר פרוש אף הוא מאגודת ישראל. השיא של העימות הזה היה כאשר בבחירות לרשויות המקומיות ב־2008 חסידי גור הצביעו למועמד החילוני ניר ברקת ולא לפרוש.
לגישה הזו יש מחירים. ליצמן עמד בשנים 2003-2001 ו־2007-2005 בראש ועדת הכספים של הכנסת. אבל כשביקש לחזור לתפקיד ב־2009, הצביע פרוש בעד המועמדות של משה גפני מהסיעה השותפה דגל התורה. ליצמן נדחק אז נגד רצונו לעמוד בראש משרד הבריאות. יותר מאוחר אמנם טען שהתאהב במשרד אבל אין ספק שראשות ועדת הכספים נחשבת לתפקיד המשפיע והחשוב ביותר עבור החרדים.

ספג שורת כישלונות

כבר 25 שנה שיעקב ליצמן הוא אחד האנשים החזקים בפוליטיקה החרדית. קרוב ל־25 שנה יש שמועות על ירידה במעמדו אצל האדמו"ר ועלייה של כוכב תורן אחר. בעבר השמועות האלו התמקדו בעליית השפעתו של מנכ"ל חברה קדישא תל אביב אברהם מנלה. ולאחרונה בעוזרו מוטי בבצ'יק.
2 צפייה בגלריה
מימין: יעקב ליצמן ו מוטי בבצ’יק
מימין: יעקב ליצמן ו מוטי בבצ’יק
יעקב ליצמן ומוטי בבצ’יק. החסידים רואים בחשיפת הפרשה רק תאונת עבודה
(צילום: אלכס קולומויסקי)
אלא שגור היא חסידות מלוכנית במיוחד. זה לא חשוב כמה החסידים אוהבים אותך אלא כמה לאדמו"ר נוח איתך. אף אחד לא יודע מה סוד כוחו של ליצמן אצל האדמו"ר מעבר לעובדה שהוא איש אמונו כבר 40 שנה. אבל ליצמן הוכיח את הכוח הזה כבר כל כך הרבה פעמים, שאנשים למדו להתייחס אליו כאל עובדה קיימת. אך ליצמן רשם לאחרונה שורה של כישלונות פוליטיים. אגודת ישראל איבדה את ראשות הרשימה המשותפת יהדות התורה לדגל התורה. בבחירות האחרונות עמד יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני לראשונה בראש הרשימה וליצמן נדחק למקום השני.
ליצמן נמצא במצב מביך במיוחד באגודת ישראל שהוא עומד בראשה. חברי הכנסת מאיר פרוש וישראל אייכלר פועלים כסיעה נפרדת בטענה שליצמן אינו משתף אותם בקבלת ההחלטות. לליצמן יש בסיעה רק בן ברית אחד, ח"כ יעקב טסלר שהיה בעבר עוזרו. אלא שטסלר מכהן בכנסת רק מכוח החוק הנורבגי. אם תוקם ממשלת השינוי ובעלי התפקידים של יהדות התורה בממשלה יחזרו לכנסת, טסלר ייפלט. ליצמן יישאר הח"כ הבודד בסיעה עוינת.
בחודש שעבר החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על הגשת כתב אישום נגד ליצמן בשתי פרשיות של שיבוש הליכים והפרת אמונים. דווקא ההליכה של יהדות התורה לאופוזיציה תקל על ליצמן במקרה שיוגש נגדו כתב אישום. אם הוא היה עדיין שר הוא היה צריך להתפטר. בכנסת הוא יכול להמשיך לכהן. במקרה של חזרה לקואליציה, האפשרות שגור תוותר על תפקיד שר תעמיד שוב למבחן את הנאמנות של האדמו"ר לליצמן. סביר שגור תדרוש במקרה כזה לקבל את וראשות עדת הכספים. ספק אם גפני יוותר.

חסידות תחת פילוג

מבחינת האדמו”ר מגור, הפרשה החדשה לא יכלה ליפול בעיתוי גרוע יותר. סוד כוחה של החסידות הוא שמעולם לא היו בה פילוגים. אבל הרודנות של האדמו”ר הנוכחי הביאה לפני שנתיים לפרישת בן דודו הרב שאול אלתר, בנו של האדמו”ר הקודם, ואיתו יותר מ־500 משפחות. ההערכה היא שיש חסידים רבים נוספים שהיו רוצים ללכת, אבל יש להם קשרים חברתיים וכלכליים בחסידות שמונעים זאת. הם מכונים “אנוסים”.
אבל הבעיה העיקרית היא כספית. המחלוקת גרועה מאוד לגיוס תרומות (ראו הרחבה בעמוד זה) וזה אחרי התקופה הקשה של הקורונה. הדבר האחרון שהחסידות צריכה זה שהמוסדות שלה ובמיוחד איחוד מוסודות גור יהיו עכשיו תחת חקירה שתרחיק תורמים ותקשה בגיוס כספים.